Zvonuri astrofoto

Pentru toti pasionatii de astrofotografie, care nu-si pot permite cumpararea a doua aparate, un DSLR si un CCD dedicat astro, se pare, conform unor zvonuri destul de credibile, ca se anunta vremuri mai bune. Pe de o parte, firma Canon a intreprins in Statele Unite un sondaj prin care a dorit sa afle care ar [...]

Pentru toti pasionatii de astrofotografie, care nu-si pot permite cumpararea a doua aparate, un DSLR si un CCD dedicat astro, se pare, conform unor zvonuri destul de credibile, ca se anunta vremuri mai bune.

Pe de o parte, firma Canon a intreprins in Statele Unite un sondaj prin care a dorit sa afle care ar fi cerintele unui astrofotograf de la o camera DSLR, cu ”dedicatie” astro. Se anunta astfel, un posibil urmas al fostului Canon 20DA.

Un alt ”zvon”, vorbeste despre faptul ca unul din marii producatori americani de camere CCD astro, al carui nume insa nu am reusit sa il aflu, prepara pentru clientii sai o astfel de camera prevazuta cu aproape tot ce are acum un DSLR, adica baterii, memorie, monitor ”life view”, procesare, etc. Pe scurt, cam tot ce ar trebui ca sa poti face astrofoto, fara sa mai cari dupa tine si un laptop, cu toate complicatiile de rigoare.

Pana cand aceste bunatati vor apare pe piata, (si pana vor fi abordabile si pentru majoritatea astrofotografilor romani), as vrea sa semnalez recentele scaderi de preturi ale camerelor cu chip de 8,3megapixeli, fabricat de Kodak, camere disponibile acum la preturi in jur de 2000 de euro. Pe baza acestui senzor au aparut camere fabricate de Orion USA, SBIG, Astro Lumina, si se pare cea mai ieftina, Atik 383L+, care se gaseste pe piata europeana la preturi in jur de 1800 euro. Din lista de specificatii, am sa amintesc doar ca cipul are 22,5mm pe diagonala, pixeli de 5,4×5,4microni cu microlentile, racire prin termocuplu sistem Peltier la -40 grade fata de mediu, antibluming, obturator mecanic, si posibilitate de binning pana la 4×4.

Din partea opusa a pietei, firma Canon a realizat un nou aparat din gama semi-entry-level, ( sa nu radeti prea mult, dar cam asa ar putea fi numita ), respectiv, EOS 550D. Avand destul de multi mega, 18, unii comentatori s-au grabit sa spuna ca acest aparat va  avea un zgomot mult prea mare pentru o folosire la un nivel ISO ridicat. Pana acum insa, testele de laborator par sa indice ca aparatul este din acest punct de vedere cel putin la fel de bun ca fratele sau mai mare, Canon 7D, si egal cu Nikon D300s. Ramane de vazut care vor fi rezultatele obtinute in teren de catre astrofotografii care vor achizitiona acest aparat.

One Response

05.13.10

Obturatorul mecanic este obligatoriu pentru 8300, acesta fiind un cip din seria KAF. Pentru seria KAI nu este necesar, obturatorul fiind unul de natura electronica. Cipul este disponibil atat mono cat si color.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

24876666220_68899952ac_k.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 22 zile

Distanta: 62 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 120°

Arhiva