Amintiri despre eclipsa ce va sa vina

Acum aproape un an, in sfarsit de februarie, in miezul noptii, stateam afara in ger, pazit de patrula de politie care nu mai vazuse probabil “trasniti” de genul asta, si cu micul meu aparat foto montat pe ditamai montura HEQ 5, faceam primele mele incercari de fotografie astro. A fost o seara frumoasa, si chiar [...]

Acum aproape un an, in sfarsit de februarie, in miezul noptii, stateam afara in ger, pazit de patrula de politie care nu mai vazuse probabil “trasniti” de genul asta, si cu micul meu aparat foto montat pe ditamai montura HEQ 5, faceam primele mele incercari de fotografie astro. A fost o seara frumoasa, si chiar mi-a parut rau cand politistii s-au plictisit de aceasta eclipsa care dura prea mult, si au plecat. Intr-un tarziu, spre cinci dimineata, probabil ca si Luna s-a plictisit sa tot fie urmarita si s-a ascuns pe dupa blocurile gri. Am plecat si eu foarte curios sa vad ce ce am realizat.

Ajuns insa in casa, dezamagirea a fost foarte mare. Nu ma gandisem ca aparatul are carcasa de plastic, si ca, apasand declansatorul, voi produce o mica, dar suficienta miscare. Am “admirat” cu multa tristete cele 180 de fotografii, din care doar cele facute cu timp scurt de expunere nu erau miscate. Dezamagirea mea a fost atat de mare incat nu am mai vrut sa le vad mult timp.

Acum este anuntata o noua eclipsa de Luna. Pe 9 februarie, incepand de la ora 14.38 pana la 18.37 Luna intra in penumbra pamantului. Cum insa in 9 februarie Luna va rasarii la 17.37, deci dupa faza de maxim a eclipsei, posibilitatea de a vedea ceva este foarte redusa. Cei mai norocosi vor fi, daca va fi cer senin, cei care locuiesc pe litoral, unde rasaritul va fi un pic mai devreme. Merita totusi incercata o iesire undeva in camp deschis, si poate, cu un cer foarte senin, ceva fotografii.

Si ma intorc la eclipsa de anul trecut. Ce frumoasa a fost. Si parca nici fotografiile nu-mi mai par atat de rele.

In tabelele care urmeaza puteti gasii harta vzibilitatii, gradul de acoperire al eclipsei, si datele de referinta pentru aceasta eclipsa.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Delfinul.JPG

Recomandari

Fazele LuniiVechime Luna: 9 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: -2°
Longitudine ecliptica: 250°

Arhiva