Cercetatori ai Institutului de Astrofizica din Potsdam au descoperit o stea pitica in haloul Caii Lactee, care se pare ca tocmai viziteaza vecinatatea galaxiei noastre. Steaua se afla la o distanta de 50-80 ani lumina de Pamant si detine una dintre cele mai mari miscari proprii, care a fost masurata vreodata; Cercetatori ai Institutului de [...]
Cercetatori ai Institutului de Astrofizica din Potsdam au descoperit o stea pitica in haloul Caii Lactee, care se pare ca tocmai viziteaza vecinatatea galaxiei noastre. Steaua se afla la o distanta de 50-80 ani lumina de Pamant si detine una dintre cele mai mari miscari proprii, care a fost masurata vreodata;
Cercetatori ai Institutului de Astrofizica din Potsdam (IAP) au descoperit in constelatia Balanta, in partea sudica a boltii ceresti, o stea pitica cu stralucire redusa, avand o miscare proprie extrem de mare. “Schimbarea pozitiei cu aproximativ 3,5 secunde de arc in decursul unui an, care corespunde a cinci sutimi din diametrul vizibil al Lunii, face ca aceasta stea sa aiba cea mare miscare proprie masurata in ultimele decenii”, a declarat Dr. Ralf-Dieter Scholz, cercetator al IAP.
Lista cu stelele care detin miscari proprii mari a trebuit rectificata recent deja de doua ori. O astfel de stea pitica maro, numita epsilon Indi B, descoperita tot de echipa Dr. Scholz cu ajutorul lui Very Large Telescope (apartinand ESO in Cile), apartine unui sistem dublu stelar.
Noul obiect descoperit, avand numele criptic SSSPM J1444-2019, pare a fi un exemplar rar al clasei de stele subpitic. Este vorba de stele foarte batrane si reci, ale caror compozitie chimica este dominata mult mai tare, decat in cazul astrului nostru central, de hidrogen si heliu.
Spre deosebire de majoritatea stelelor din galaxia noastra, stelele subpitice nu populeaza bratele Caii Lactee, ci se misca in haloul galaxiei noastre (componenta sferica extinsa din jurul discului Caii Lactee).
In timp ce Soarele si bratul spiralei in care acesta se afla, se misca cu o viteza de 220 km/s in jurul centrului galactic, obiectele din halou nu iau parte la aceasta rotatie, ci isi urmeaza drumul lor.
Daca un obiect din halou, in cursul acestuia, se intersecteaza cu discul Caii Lactee, acest obiect va avea o viteza de mai multe sute de km/s, relativa la stelele din disc.
Cu cat sunt mai reci aceste obiecte cu atat sunt mai putin stralucitoare si mai rosiatice. Si nou descoperita stea subpitica, de catre IAP, straluceste in spectrul rosu mult mai tare decat in celelalte lungimi de unde.
Clasificarea exacta a obiectului ca si stea subpitica, cu o temperatura de 2.600 K si cu o masa de doar 8,5 % din masei Soarelui, a urmat prin inregistrarea spectrelor cu ajutorul diferitelor telescoape ESO, cat si prin comparatia cu modele de dezvoltare ale stelelor.
Miscarea proprie cat si viteza radiala mare, de 160 km/s si distanta de 50-80 ani lumina, ne determina sa consideram ca este vorba de cel mai aproape si rece obiect din halou de Pamant, care traverseaza vecinatatea noastra galactica.
Adauga comentariu