Vanatoarea de planete extra-solare

Pentru a descoperi planete extra-solare nu iti trebuie un telescop imens si scump, ci mai multe telescoape mici si ieftine. Acest lucru la demonstrat o echipa internationala de astronomi, avand o retea intercontinentala de telescoape. Ei au descoperit planeta botezata TrES-1, aflata la circa 500 ani lumina departare de Pamant. Noua planeta descoperita este de [...]

Pentru a descoperi planete extra-solare nu iti trebuie un telescop imens si scump, ci mai multe telescoape mici si ieftine. Acest lucru la demonstrat o echipa internationala de astronomi, avand o retea intercontinentala de telescoape. Ei au descoperit planeta botezata TrES-1, aflata la circa 500 ani lumina departare de Pamant.

Noua planeta descoperita este de marimea lui Jupiter si are o rotatie in jurul soarelui propriu de numai 3 zile, aflandu-se la numai 6 milioane km distanta de acesta, deci cu mult mai aproape in comparatie cu distanta Mercur – Soare.

Planeta a fost descoperita prin metoda tranzitului, cercetatorii cautand scurte perioade de schimbare a luminozitatii stelei urmarite. Aceste schimbari se produc ciclic si constant atunci cand o planeta trece peste discul stelei.

Planeta descoperita, TrES-1, este un caz tipic de planeta uriasa gazoasa, compusa din hidrogen si heliu. La Trans-Atlantic Exoplanet Survey (TrES), care dispune de mici telescoape in USA si insulele Canare, cercetatorii urmaresc circa 12 000 stele stralucitoare. Ei sunt ajutati de catre alti cercetatori avand telescoapele conectate la o retea intercontinentala.

Insa nu numai echipa TrES vaneaza planete; cu cateva zile in urma o echipa de astronomi europeni au gasit o planeta extra-solara avand masa de 14 ori mai mica decat cea a Pamantului.

De asemenea o echipa de astronomi americani au gasit recent alte doua planete extra-solare, fiecare avand marimea de circa 10-20 de ori mai mare decat cea a Pamantului. Una din cele doua planete este cea dea 4-a planeta a stelei 44 Cancri.

Cele doua planete, cu mult mai mici decat Jupiter, sunt formate conform parerilor cercetatorilor din roci sau un amestec de ghiata si roca.
Astfel aceste planete nu au o structura gazoasa si se pot compara cu structuta Pamantului.

Ultimele doua planete au fost descoperite prin metoda vitezei radiale, prin care se cauta o mica deplasare a centrului stelei urmarite. Aceasta deplasare minora este cauzata de rotatia planetei in jurul stelei.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

1aug2020_0237.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna Noua
Luna Noua

Vechime Luna: 0 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 101°

Arhiva