Un astrograf ultrarapid – Boren-Simon PowerNewt 2.8-8ED

Astrofotografia era pana acum cativa ani un domeniu rezervat doar catorva astronomi care aveau resurse materiale destul de mari. Insa In ultimii ani lucrurile s-au schimbat. Camerele CCD de mare rezolutie au coborat de la preturi in zona zecilor de mii, la niveluri de 2-3000 de dolari, numarul accesoriilor performante aflate pe piata a crescut exponential, [...]

Astrofotografia era pana acum cativa ani un domeniu rezervat doar catorva astronomi care aveau resurse materiale destul de mari.

Insa In ultimii ani lucrurile s-au schimbat. Camerele CCD de mare rezolutie au coborat de la preturi in zona zecilor de mii, la niveluri de 2-3000 de dolari, numarul accesoriilor performante aflate pe piata a crescut exponential, si firmele au inceput sa produca telescoape adaptabile pentru fotografie. In acelasi timp, au aparut pe piata firme specializate in constructia de telescoape dedicate, si exemplul firmei ASA, care in doar cativa ani a reusit sa devina recunoscuta in toata lumea este graitor.

In acelasi timp, odata cu aceasta de avalansa de instrumente, au inceput sa devina evidente si avatarurile acestui frumos hobby. Si primul pe lista, este calitatea, de cele mai multe ori slaba, a cerului, in locatiile in care astronomii amatori isi pot desfasura activitatea, si pe locul al doilea, timpul scurt de care acestia dispun, datorita obligatiilor sociale dar si a conditiilor meteo. Iar unul din remedii pentru aceste probleme este un astrograf rapid. Astfel, exemplul firmei ASA, care produce telescoape newton rapide, adaptate pentru astrofoto a inceput sa fie copiat si de altii, si as mentiona firma britanica, Orion Optics. Iar acum o firma americana nou creata, Boren-Simon, s-a hotarat sa atace aceasta piata promitatoare.

Telescopul celor de la Boren-Simon, si spun telescopul pentru ca pana acum firma nu a realizat decat un singur model, este un newton de 200 mm, cu o focala de 568 mm, deci un raport F/D=2,84, extrem de scurt, cu corector cu patru lentile inclus.  In fapt, oglinda primara a telescopului are focala de 800mm, deci un F/D = 4, iar corectorul, care, dupa toate aparentele este construit de firma ASA, reduce aceasta focala la valoare de 568mm.

Ce este deosebit la acest telescop. In primul rand pretul foarte scazut in raport cu concurentii sai. Nu stim care va fi pretul dupa perioada de lansare, dar actualmente, acest instrument este oferit pe piata europeana la 2400 euro, iar pe cea americana la 2200 dolari. Deci mult mai mic decat cel al concurentilor. Un newton de 200mm, F/D=3,8 de la Orion Optics are un pret de 4000 euro, iar un ASA cu F/D =2,75 are la 200mm, un pret de aproape 5000 euro. Evident, acest pret se obtine in cazul telescopului american prin utilizarea unui tub de otel, in locul celor din fibra de carbon al concurentilor europeni, prin utilizarea unui focuser cu reductie 1:10 obisnuit, probabil de productie China, si in general, al unor elemente constructive care se pot gasi pe orice newton de serie.

Principala problema descoperita de mine la acest astrograf este distanta mica la care se monteaza camera foto, de doar 55mm, impusa de corector, lucru care face imposibila folosirea unor filtre externe in cazul fotografierii cu un aparat DSLR. Evident, folosirea filtrelor interne de inlocuire a filtrului By-Pass din aparat este posibila. Este posibila folosirea filtrelor externe in cazul camerelor CCD.

De notat ca cercul imaginii corectate are diametrul de 25mm, suficient pentru o camera cu chip Kodak 8300, probabil cel mai vandut  la aceasta ora, dar destul de acoperitor si pentru un aparat DSRL Canon. O alta caracteristica interesanta, este folosirea unei oglinzi secundare de doar 70mm axa mica, mult mai mica decat cele de 90mm cu care firmele ASA si Orion Optics isi doteaza newtonurile de 200mm. Nu stiu ce camp real poate fi abordat in aceasta situatie, dar presupunerea mea este ca frima americana si-a propus sa realizeze un  astrograf dedicat doar utilizarii cu camere de dimensiuni mici, formatul maxim pentru care au gandit acest telescop fiind probabil cel APS-C, de 24x16mm.

Una peste alta, telescopul pare a fi un newton de serie chinezesc de 400 dolari, caruia americanii i-au montat un corector-reductor ASA, al carui pret este undeva la 1000 de euro. Din pacate nu s-au gandit sa ia un telescop care are macar niste diafragme interne, asa cum au actualmente astrografele newton F/D=4 de la GSO sau Astro-Tech.

Cu toate astea, fotografiile realizate de cei de la firma nu arata rau deloc. Ramane de vazut cum arata cele facute de clienti, pe site-ul Boren-Simon fiind doar una, pe baza careia nu se poate da un verdict.

In incheiere vreau sa fac o precizare. Nu doresc sa spun ca un telescop rapid este mai bun decat unul lent, sau invers. Aceasta discutie, care anima forumurile din toata lumea, cu numerosi adepti intr-o tabara si in cealalta, fiecare avand argumente tehnice reale de partea ei, nu constituie subiectul acestui articol.

2 Responses

12.23.10

Dupa experienta dezamagitoare de anul acesta cu cei de la ASA trebuie sa fiu rezervat cu laudele la adresa calitatii optice si mecanice ale componentelor telesoapelor produse de acestia sau in colaborare cu acestia.

12.23.10

Salut Oliver.

Multumesc pentru comentariu, si te-as ruga sa detaliezi, sa spui cam care au fost problemele pe care le-ai intampinat, cu ce instrument, si cum/daca le-ai rezolvat.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

jupiter_28_12_15.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii



Vechime Luna: 19 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 129°

Arhiva