Titan o lume similara Pamantului

Pe 14 ianuarie, satelitul de cercetare Huygens a facut prima coborare istorica pe suprafata lui Titan, aflat la 1.2 miliarde km de Pamant. Huygens a luat drumul catre Titan ca parte a misiunii internationale Cassini-Huygens a ESA/NASA/ASI. Detinand 6 instrumente multi functionale la bord, Huygens a inceput sa inregistreze date in timpul coborarii pe suprafata [...]

Pe 14 ianuarie, satelitul de cercetare Huygens a facut prima coborare istorica pe suprafata lui Titan, aflat la 1.2 miliarde km de Pamant. Huygens a luat drumul catre Titan ca parte a misiunii internationale Cassini-Huygens a ESA/NASA/ASI. Detinand 6 instrumente multi functionale la bord, Huygens a inceput sa inregistreze date in timpul coborarii pe suprafata lui Titan. Primele aprecieri stiintifice ale datelor transmise de Huygens au fost prezentate la conferinta de presa de la biroul general ESA din Paris la 21.01.2005;

Dr. Martin Tomasko investigator principal al DISR a declarat: “Detinem cheia pentru a intelege cum se formeaza relieful lui Titan. Evidenta geologica asupra precipitatiilor, eroziunii, abrasiunii mecanice si altor activitati fluviale arata ca procesul fizic al reliefului lui Titan seamana in mare parte cu cel al Pamantului”.

Imagini extraordinare captate de DISR ne dezvaluie ca conditiile meteo si geologige de pe Titan seamana foarte mult cu cele de pe Pamant. Imaginile au aratat o retea complexa de canale de drenaj inguste incepand din regiunile muntoase si ajungand pana in regiunile de ses.

Aceste concluzii ale Dr. Tomasko sunt sustinute de datele provenite in mare parte de la Gas Chromatograph and Mass Spectrometer (GCMS) si Surface Science Package (SSP). Datele Huygens furnizeaza evidente indiscutabile asupra lichidelor ce curg pe Titan. Este vorba insa de fluidul metan, un compus organic simplu care poate exista ca lichid sau gaz la temeratura de –170 pe Titan.

Raurile si lacurile de pe Titan sunt seci in momentul de fata dar este probabil sa fi plouat nu de mult. Datele decelerarii si penetrarii furnizate de SSP indica ca materialul de sub suprafata crustei are consistenta nisipului miscator, ca rezultat posibil al ploii metane care a cazut pe suprafata in trecut.

Caldura generata de Huygans a incalzit solul sub satelitul de cercetare si atat GCMS cat si SSP au detectat explozii de metan, iesind din suprafata materiala, intarind rolul principal al metanului in geologia si meteorologia atmisferica a lui Titan, formand nori si precipitatii care erodeaza si schlefuiesc suprafata.

Aceste evidente noi , coplesitoare bazate pe descoperirea argonului atmosferic 40 arata ca pe Titan a existat activitate vulcanica generand nu lava ca pe Pamant, ci gheata si amoniac.

Astfel, in timp ce pe Titan apar procese geofizice similare celor pe Pamant, chimia este diferita. In locul apei lichide Titan detine metan lichid; in locul rocilor silicat Titan detine apa inghetata; in locul prafului Titan are particule de hidrocarbon care se depun in atmosfera iar in locul lavei apare “gheata foarte rece”.

Titan este o lume extraordinare avand procese geofizice similare Pamantului lucrand cu materiale exotice in conditii extraterestre.

“Suntem foarte bucurosi de aceste rezultate. Cercetatorii au lucrat neobositi toata saptamana din cauza datelor extraordinare primite de la Huygens. Acesta este doar inceputul, datele care o sa fie transmise in urmatorii ani ii vor tine pe cercetatori foarte ocupati “ a declarat Jean-Pierre Lebreton, managerul misiunii si cercetatorul proiectului Huygens.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Hiade.JPG

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 3 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: 5°
Longitudine ecliptica: 92°

Arhiva