Supernova in apropierea centrului galactic

Inca inainte de a intra oficial in functiune, doua din cele patru telescoape HESS din Namibia si-au demonstrat puterea si capacitatea. Astfel, cercetatorii au descoperit o bogata sursa de radiatie remanenta generata de o supernova, care se pare ca a explodat cu circa 10 000 ani in imediata apropriere a centrului nostru galactic; Cele 4 [...]

Inca inainte de a intra oficial in functiune, doua din cele patru telescoape HESS din Namibia si-au demonstrat puterea si capacitatea. Astfel, cercetatorii au descoperit o bogata sursa de radiatie remanenta generata de o supernova, care se pare ca a explodat cu circa 10 000 ani in imediata apropriere a centrului nostru galactic;

Cele 4 telescoape din Namibia, denumite HESS (High Energy Stereoscopic System) si care vor intra oficial in functiune la 28 septembrie 2004, sunt rezultatul unei colaborari a circa 100 cercetarori din 8 tari, indrumate de catre Institutul Max Plank pentru Fizica Nucleului din Germania.

Rolul telescoapelor HESS este de a studia radiatia cosmica gama, din domeniul energiilor extrem de mari, de ordinul miliardelor de electro-volti.
Inca din timpul construirii statiei, astrofizicieni de la Institutul Max Plank au testat telescoapele, studiind centrul galaxiei noastre.

Cercetatorii presupun existenta nu numai a unei gauri negre masive ci si a unor nori masivi formati in urma exploziei unor supernove. Conform ultimelor speculatii in centru galaxiei noastre s-ar gasi chiar diferite sisteme de materie neagra. Toate aceste obiecte sunt sursa unor radiatii gama de inalta energiei si vor fi obiectul de studiu al noului sistem de telescoape.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

1_640_web~0.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 3 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: 5°
Longitudine ecliptica: 92°

Arhiva