Space X – partea 1

Pentru multi oameni, decizia lui Barack Obama, de a renunta la programul Constellation, si de a incredinta misiunile de transport uman si material spre si dinspre Statia Spatiala Internationala unei firme private, a fost o surpriza, si in egala masura o sursa de controverse si chiar nemultumire. Si intr-un fel, aceasta reactie era de asteptat, [...]

Pentru multi oameni, decizia lui Barack Obama, de a renunta la programul Constellation, si de a incredinta misiunile de transport uman si material spre si dinspre Statia Spatiala Internationala unei firme private, a fost o surpriza, si in egala masura o sursa de controverse si chiar nemultumire. Si intr-un fel, aceasta reactie era de asteptat, avand in vedere ca obiectul de activitate a unei companii particulare este, in mod natural, profitul. Ori, in aceasta zona de activitate, orice restrictie bugetara, sau care tine de respectarea unor termene stricte, a avut nu de putine ori consecinte dezastruoase, soldate cu pierderea a 14 vieti omenesti doar in cazul programului Space Shuttle, ne mai vorbind de alte accidente anterioare.

Cu toate acestea, decizia nu apartine actualului presedinte decat in ce priveste renuntarea la programul Constellation. Hotararea de trecere a transportului orbital spre o companie privata a fost luata definitiv de catre NASA inainte ca Obama sa devina presedinte, iar in decembrie 2008, contractul intre compania Space X si NASA a fost semnat. Acest contract prevede un numar de 12 zboruri catre ISS, pentru suma de 1,6 miliarde de dolari, cu posibilitatea de extindere a numarului de zboruri si a sumei acordate pana la 3,1 miliarde.

Astfel, primele misiuni, doar de transport materiale spre ISS ar urma sa fie realizate deja din 2011, urmand ca pana in 2015 sa fie completata intreaga serie de 12 zboruri.

Dar cine e Space X. Aceasta companie a fost infintata in 2005 de catre omul de afaceri Elon Musk, cofondator al companiei Paypal, dar si proprietar al firmelor Tesla Motors, care realizeaza niste superbe masini cu tractiune exclusiv electrica, si Solar City, specializata in generarea, si exploatarea energiei neconventionale. Ca parere personala, mi-as dori sa vad si in Romania un astfel de om de afaceri, care investeste in afaceri de viitor, cu un profit destul de incert actualmente, dar care constituie motorul pe baza careia se mentine superioritatea tehnologica a unei natiuni.

Compania Space X a reusit deja unele zboruri comerciale cu prima lor racheta, Falcon 1, iar pe 4 iunie au efectuat primul zbor cu Falcon 9, modelul care va sta la baza transportorului catre Statia Spatiala. Acest zbor s-a desfasurat neasteptat de bine, singura problema fiind o usoara rotatie aparuta la treapta a 2 a, dupa separarea de prima. In rest, racheta a atins obiectivele de traiectorie cu o precizie de 99%, rezultat considerat foarte bun pentru un prim zbor.

Un pericol deosebit planeaza insa asupra firmei Space X, si a programului sau spatial. Acest pericol este reprezentat de … un divort. Sotia lui Elon Musk a inaintat actele de divort, si evident vor urma si cereri financiare pe masura, dar fondatorul Space X a declarat ca, in pofida faptului ca aceasta este probabil cea mai putin rentabila afacere imaginabila, din motive care tin probabil de reputatia personala, va prefera sa vanda parti importante din Tesla Motors si din Solar City, pentru a putea asigura finantarea programului Falcon pana cand vor apare si ceva profituri.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

23_Iun_2011_-_5_22AM.png

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 23 zile

Distanta: 59 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 167°

Arhiva