Anul 2005 a fost un an astronomic destul de normal in comparatie cu anii precedenti. Pe langa evenimentele astronomice ciclice (curenti meteorici, ocultatii de stele sau planete, pozitia planetelor pe orbita, faze ale Lunii, etc), am avut in 2005 parte si de o serie de evenimente care vor marca acest an si care vor ramane [...]
Anul 2005 a fost un an astronomic destul de normal in comparatie cu anii precedenti.
Pe langa evenimentele astronomice ciclice (curenti meteorici, ocultatii de stele sau planete, pozitia planetelor pe orbita, faze ale Lunii, etc), am avut in 2005 parte si de o serie de evenimente care vor marca acest an si care vor ramane in istoria astronomiei sau in cea a descoperirilor stiintifice.Iata doar cateva din evenimentele astronomice deosebite ale lui 2005, care vor fi amintite ulterior, pe parcursul acestei retrospective:
- 2005 – anul Einstein in Germania
- Impactul sondei Deep Impact cu cometa Tempel 1
- Descoperirea primei planete extrasolare cu trei astrii
- Lansarii navetei spatiale Discovery
- Descoperirea celei de a 10-a planete a sistemului nostru solar
Site-ul nostru va adus la cunostiinta partial sau in detaliu despre aceste evenimente, prin diferitele servicii pe care le pune la dispozitia publicului avizat sau amator: articole, calendar de evenimente, stiri pe scurt, galerii de imagini, discutii in forumul nostru etc.
In cele ce urmeaza va vom prezenta cronologic evenimentele astronomice ale anului 2005.
- Evenimentul care a dominat sfarsitul lui 2004 si inceputul lui 2005 fost prezenta in apropierea Pamantului a cometei C/2004 Q2 (Machholz), care pe 5 ianuarie s-a aflat la doar 52 milioane km de Pamant, fiind vizibila cu ochiul liber si avand o magnitudine vizuala de clasa 4.
- Pamantul in miscarea sa de revolutie s-a aflat pe 1 ianuarie in periheliu.
- NASA a lansat pe 12 ianuarie la Cape Canaveral naveta spatiala Deep Impact, care ulterior de ziua nationala a Americii a studiat in detaliu cometa Tempel 1, in urma unei explozii provocate.
- Un alt eveniment cu care ne-au incantat NASA impreuna cu ESA in luna ianuarie, a fost intrarea modulului Huygens, purtat de sonda Cassini, in atmosfera satelitului saturnian Titan.
- Astronomii amatori au avut momente de bucurie in ianuarie datorita pozitiei planetei Saturn, care pe data de 13 a lunii s-a aflat in opozitie, fiind la cea mai mica distanta de Pamant, pe orbita sa.
- Nu in ultimul rand luna ianuarie a lui 2005 marcheaza inceputul oficial al anului Einstein in Germania. Astfel cu ocazia comemorarii a 50 de ani de la moartea fizicianului si a 100 de ani de la publicarea Teoriei Relativitatii, au fost planuite in Germania a se desfasura o serie de evenimente dedicate operei si personalitatii lui Einstein.
- Luna a doua a anului a fost marcata de trei evenimente din interiorul sistemului nostru solar: Mercur s-a aflat in conjunctie superioara, Uranus in conjunctie cu Soarele, iar Venus s-a aflat in afeliu.
- Luna martie ne-a oferit doua evenimente de asemenea din interiorul sistemului nostru solar: Mercur s-a aflat in conjunctie inferiorara, iar Venus in conjunctie superioara.
Aprilie 2005
In luna aprilie a anului 2005 am avut parte de patru evenimente astronomice deosebite.
- Inceputul lunii a fost marcat de prezenta pe cer a cometei Tempel 1, care a atins magnitudini de ordinul 9, fiind astfel vizibila chiar si cu ajutorul unui binoclu.
- Tot la inceputul lunii, Jupiter s-a aflat in opozitie, planeta gigant fiind la cea mai mica distanta de Pamant.
- Cel mai interesant eveniment al lunii aprilie a fost cu siguranta prima eclipsa solara a anului 2005. Aceasta a fost de tip inelar, avand vizibilitate incepand cu Noua Zeelanda si continuand cu partea de sud a oceanului Pacific si sudul Americii de Sud.
- A doua eclipsa a lunii aprilie a fost una partiala de Luna, vizibila de-a lungul emisferei vestice.

- Evenimentul marcant al lunii mai a fost amanarea lansarii de la Kennedy Space Center, din Florida a primei misiuni post columbiene. Este vorba despre misiunea STS-114, purtata de naveta Discovery. Zborul NASA echipat a fost cel de-al 17-lea zbor american catre ISS. Din pacate lanseara a fost amanata de mai multe ori din motive de natura tehnica.
- Prima luna a verii lui 2005 a fost marcata de doua evenimente din interiorul sistemului nostru solar: Mercur s-a aflat in conjunctie superioara, iar Venus s-a aflat la periheliu.
- Luna lui cuptor a debutat cu impactului sondei “Deep Impact” cu nucleul cometei Tempel 1. Aceasta misiune a fost meticulos planificata si a avut loc chiar pe 4 iulie, de ziua nationala a Americii.
- Pamantul in miscarea sa de revolutie s-a aflat pe 7 iulie in afeliu. Pe 14 iulie Marte s-a aflat la perheliu, iar Saturn s-a aflat in conjunctie cu Soarele pe 23 iulie.
- Pe 26 iulie, dupa amanari repetate ale startului, nateva Discovery a fost lansata in cele din urma cu succes si fara incidente. Pregatirea acestei lansari a reprezentat un moment de rascruce pentru NASA si flota sa de navete spatiale, a caror fiabilitate a fost pusa sub semnul intrebari.
- Doua evenimente intr-adevar extraordinare au dominat sfarsitul lunii iulie. Pe de-o parte a fost descoperirea primei planete extrasolare, care se roteste in jurul a trei astrii. Planeta se afla in constelatia Cygnus si este de marimea lui Jupiter.
- Pe de alta parte, cercetatori ai NASA au descoperit o noua planeta in sistemul nostru solar, aflata de 97 de ori mai departe de Soare decat Pamantul. Cea de-a 10-a planeta, este de cateva ori mai mare decat Pluto.
- Pe plan local, luna iulie a insemna inceputul taberei nationale de astronomie pentru tineret – Perseide 2005, care a avut o organizare si un program de admirat. Tabara a avut loc in perioada 25 iulie – 15 august.

- Luna august a fost marcata de problemele cu care s-a confruntat echipajul de pe Discovery, de la reparatiile efectuate in spatiu la naveta, pana la strategiile de aterizare, datorate vremii nefavorabile la Kennedy Space Center. Naveta s-a desprins de ISS pe 7 august si a aterizat dupa doua zile la Edwards Air Force Base in California.
Ulterior dupa doua saptamani naveta a fost transportata la Shuttle Landing Facility, din centrul spatial Kennedy – Florida, costurile transportului fiind de cateva sute de milioane de dolari. - Astronomii amatori au profitat de cerul senin din luna august pentru observa planeta Neptun, care pe 8 august s-a aflat in opozitie, fiind in cel mai aproape punct de Pamant. De asemenea, Mercur s-a aflat in conjunctie inferioara, pe 6 august.
- Date provenite de la sonda Cassini au marcat un alt eveniment inedit al lunii august. Astfel detaliile si datele oferite de Cassini au indicat ca inelele lui Saturn au atmosfera lor, separata de cea a planetei.

- Luna septembrie a debutat cu opozitia lui Uranus, care pe 1 septembrie s-a aflat la cea mai mica distanta de Pamant. Totusi datorita distantei mari la care se afla planeta aceasta s-a vezut ca un punct mic verde-albastru.
- Un eveniment similar a avut loc pe 18 septembrie, cand Mercur s-a aflat in conjunctie superioara.
- Luna septembrie ne-a oferit si evenimente mai putin fericite. Este vorba de pagubele de peste 1 miliard dolari cauzate de uraganul Katrina, care a afectat serios cateva facilitati ale NASA.
- Luna octombrie a debutat cu o eclipsa inelara de Soare, a doua de acest tip din 2005. Eclipsa care a avut loc pe 3 octombrie, a fost inelara pentru Portugalia, Spania, nodul Africii, pana la Oceanul Indian. Pentru marea majoritate a Europei, eclipsa a fost una partiala.
- Venus in miscarea sa in jurul Soarelui s-a aflat pe 4 octombrie la afeliu, iar Jupiter a fost in conjunctie cu Soarele pe 22 octombrie.
- Un eveniment spatial aparte a fost oferit de China, care pe 12 octombrie si-a lansat cel de-al doilea zbor dotat cu echipaj uman, care a efectuat de-a lungul a cinci zile, diferite teste si experimente in spatiu.
- Pe 25 octombrie a avut loc un alt eveniment din domeniul misiunilor spatiale: NASA a sarbatorit 5 ani de zbor cu echipaj uman pe ISS, ocazie cu care timp de doua saptamani au avut loc diferite evenimente si activitati de celebrare.
- Merita de asemenea mentionata lansarea pe data de 28 octombrie a primului satelit studentesc, SSETI Express, care a fost conceput si construit de studenti de la universitati europene, sub supervizarea Departamentului Educatiei de la ESA.
- Sfarsitul lunii octombrie a fost marcata de apropierea deosebita a planetei Marte, care pe 30 octombrie a fost la o distanta de doar 0.46 UA. Acest eveniment a bucurat in primul rand comunitatile de astronomi amatori, deoarece planeta a avut un diametru aparent de 20.2 secunde de arc, fiind vizibila cu ochiul liber ca o stea mare si rosie.
- Inceputul lunii noiembrie a fost marcat de o noua descoperire senzationala a telescopului Hubble. Astfel cu datele provenite de la telescopul spatial, astronomi ai NASA au anuntat pe 1 noiembrie ca au descoperit inca doi sateliti ai planetei Pluto.
- Marte a fost pe 7 noiembrie in opozitie.
- In domeniul misiunilor spatiale, pe 9 noiembrie a avut loc lansarea sondei spatiale europene Venus Express, care se va afla pana in primavara lui 2006 in drum spre planeta geamana Pamantului, pentru a studia in detaliu atmosfera enigmatica a planetei.
- Pe plan local SARM a organizat in perioada 1-4 decembrie o conferinta nationala de astronomie, eveniment care a avut loc in tabara scolara Vanatorul, localitatea Moroieni fiind organizat sub deviza “Investeste in educatie”.
- O aniversare de marca care a avut loc pe 7 decembrie, a fost cea a Observatoruluui Solar Heliosferic (SOHO), sonda spatiala de provenienta europeano-americana sarbatorind 10 ani de existenta.
- Cerul nocturn al lunii decembrie a fost in jurul lui 9 decembrie dominat de Venus, care avut o stralucire deosebita, avand o magnitude de 4.7.
- Sfarsitul anul 2005 este marcat de un ajustarea timpului universal coordonat (TUC) cu o secunda in plus. Astfel 31 decembrie 2005 va avea in sistemul TUC 86401 secunde, diferenta dintre timpul atomic international si TUC ajungand astfel la 33 secunde.
In concluzie, pentru domeniul astronomiei si cel al stiintelor spatiale anul 2005 a fost un an de succes. In afara unor probleme minore, a dificultatilor aparute la naveta Discovery si a pagubelor provocate de uraganul Katrina facilitatilor NASA, anul 2005 a evoluat pozitiv.
Cu siguranta ca si anul 2006 va fi un an cel putin la fel de plin ca si anul care se incheie. Misiunile spatiale si descoperirile telescopului Hubble sau ale telescoapelor terestre de inalta calitate si sensibilitate, vor ocupa cu siguranta topul stirilor din lumea astronomica a anului 2006.
astronomy.ro va va informa si tine la curent, cel putin ca si in acest an despre evenimentele astronomice ce vor urma.
Numai bine, Sarbatori fericite, un an nou plin de impliniri si nopti senine!
Adauga comentariu