Perseidele sunt un curent meteoric ce ne incanta in fiecare an in luna august, fiind vizibil in primele 3 saptamani al acestei luni. In perioada 11-13 august Perseidele ating un maxim de intensitate, astfel ca putem observa in medie circa 2 meteori pe minut. Si in acest an, in perioada de maxim, Perseidele se pot [...]
Perseidele sunt un curent meteoric ce ne incanta in fiecare an in luna august, fiind vizibil in primele 3 saptamani al acestei luni. In perioada 11-13 august Perseidele ating un maxim de intensitate, astfel ca putem observa in medie circa 2 meteori pe minut. Si in acest an, in perioada de maxim, Perseidele se pot observa in conditii ideale in jurul miezului noptii.
Curentul meteoric al Perseidelor este un curent constat, oferind fiecarui loc de observatie circa 200 de meteori. Pentru aceasta trebuie ca radiantul curentului sa fie la zenit.
Radiantul este locul de pe bolta cereasca din care se revarsa fluxul de meteori si care este inca cazul Perseidelor constelatia Perseu. In mod traditional fluxurile de meteori sunt numiti in functie de constelatia in care se afla radiantul.
Meteorii sunt resturi de comete, care s-au imprastiat in timp de-a lungul traiectoriei cometei care le-a produs. O asemenea concentratie de resturi de cometa (particule de praf) sunt numite fluxuri de meteori. Diferenta intre meteori si meteoriti este aceea ca meteorii se consuma complet in atmosfera Pamantului.
Cand acest flux se apropie de Pamant, in contact cu atmosfera terestra aceste “particule” de praf produc fenomenul de iluminare specifica, cunoscut sub numele de fenomen meteoric.
In cazul Perseidelor (dar si al altor curenti), fenomenul se produce constant in fiecare an, dat fiind ca Pamantul in traiectoria sa in jurul Soarelui trece prin acest flux in aceeasi perioada.
Radiantul Perseidelor (constelatia Perseu) este vizibil inca din primele ore ale serii, in partea de est a orizontului. Cel mai bun moment de observatie al acestora este insa miezul noptii, cand distanta radiantului deasupra orizontului este suficient de mare. Anul acesta maximul Perseidelor va fi la miezul zilei de 12 august 2004, astfel ca pentru Europa in aceasta dimineata si in aceasta seara pot fi observate cele mai multe Perseide.
Dupa maximul acestui curent, in care Pamantul a intrat inca de la sfarsitul lui iulie, Perseidele se vor putea observa in continuare pana catre sfarsitul lunii august.
O noapte propice pentru observarea Perseidelor va fi si pe 16 august, cand Luna nu va mai putea impiedeca vizibilitatea meteorilor, deoarece se va afla in faza de Luna Noua.
Adauga comentariu