Pe 26 ianuarie anul acesta, va avea loc una dintre cele mai ignorate eclipse din istoria recenta. Motivele sunt doua. In primul rand eclipsa este inelara, deci de interes mai mic. In al doilea rand, din intreg traseul eclipsei, care incepe in sudul Oceanului Atlantic, trecand la 800 Km sud de Africa, traversand apoi Oceanul Indian, si terminandu-se deasupra Indonesiei, conditii bune de observatie vor fi doar in insula West Island din arhipelagul Cocos. Aici gradul de acoperire va depasi 85% cu o oarecare excentricitate, asa cum puteti vedea in imaginile de mai jos. Eclipsa va fi vizibila si din Indonesia, dar aici ea va avea loc chiar la asfintitul soarelui.
In imaginea de mai jos se pot vedea in culoare gri inchis traseul vizibilitatii inelare, iar in gri deschis cel al vizibilitatii partiale.
Astfel, desi interesanta, aceasta eclipsa este eclipsata de o alta, cea din 22 iulie.
Pentru observatorii romani care nu au 1800 euro pentru a se deplasa in China, anul acesta se anunta foarte sarac in astfel de evenimente, singura eclipsa bine vizibila va fi cea partiala de Luna din 31 decembrie, cand umbra pamantului va acoperii Luna pe mai putin de 10% din diametru.
Vor mai fi trei eclipse de luna in penumbra.
Astfel, pe 9 februarie, Luna va intra aproape complet in penumbra Pamantului, dar fenomenul va fi vizibil din Romania exact in timpul rasaritului de Luna.
Pe 7 iulie penumbra Pamantului va acoperii Luna pe circa 15% din diametru, dar fenomenul nu va fi vizibil de la noi.
Pe 5-6 august, penumbra Pamantului va acoperii aproape 40% din diametrul Lunii, fenomen care va fi vizibil din Romania inaintea apusului acesteia.
Va trebuii sa asteptam pana in 2011, cand o eclipsa partial de soare cu grad de acoperire maxim de 70% va fi vizibila de la noi, daca va fi senin pe 4 ianuarie.
One Response
nice post i love it keep posting more