Noutati la Consumer Electronic Show 2009 – partea I

Exista conceptia, potrivit careia, telescoapele puse pe monturi GoTo sunt pentru lenesi. Daca asa stau lucrurile, atunci inseamna ca una din noutatile din domeniul astronomiei prezentate, si premiate la CES 2009 poate purta numele de telescopul pentru …analfabeti. Despre ce e vorba? Constructorul american Meade a prezentat telescopul ETX-LS, care odata pus pe sol, si [...]

Exista conceptia, potrivit careia, telescoapele puse pe monturi GoTo sunt pentru lenesi.

Daca asa stau lucrurile, atunci inseamna ca una din noutatile din domeniul astronomiei prezentate, si premiate la CES 2009 poate purta numele de telescopul pentru …analfabeti.

Despre ce e vorba? Constructorul american Meade a prezentat telescopul ETX-LS, care odata pus pe sol, si pornit, isi gaseste singur pozitia pe glob cu GPS-ul incorporat, orientarea fata de punctele cardinale cu busola electronica incorporata si ea, si chiar inclinatia fata de sol. Credeti ca e tot. Ei bine nu. Cu ajutorul unei camere digitale atasata numita ECLIPS,  telescopul ia in “vizor” o stea, calculeaza pozitia, cauta apoi o alta stea, reface calculele, si astfel, in 5-10 minute de la pornire, telescopul este perfect orientat, si puteti incepe o sedinta foto sau de observatii. Daca insa sunteti chiar analfabet intr-ale astronomiei, telescopul va va arata cele mai importante obiecte aflate pe cer in acel moment, povestiindu-va si cele mai importante date despre ceea ce vedeti. Daca sunteti prea lenesi pentru a sta cu ochii in ocular, puteti sa conectati un monitor optional, fie la camera ECLIPS, fie la o camera foto aditionala, montata in portocular. Ca totul sa fie cat se poate de simplu, telescopul nu se desface in bucati, nu are cabluri exterioare care sa trebuiasca a fi conectate, astfel ca singurul lucru pe care posesorul trebuie sa-l faca este sa desfaca picioarele trepiedului, sa puna telescopul pe pamant si sa apese butonul “On”.

Constructiv, telescopul este un Ritchey-Chretien modificat, sau ACF – Advenced Coma Free – conform noii denumiri date de Meade dupa ce au pierdut procesul cu firma RCOS, detinatoarea legala a denumirii Ritchey-Chretien. Trenul optic este format dintr-o lama corectoare, care impreuna cu oglinda principala sferica, dau un ansamblu optic hiperbolic. Urmeaza apoi o oglinda secundara hiperbolica, rezultand astfel un telescop fara coma, numai bun pentru astrofoto de camp larg. Camera incorporat-atasata este un CCD color de 640x480pixeli, si cuprinde un camp de 8 grade.

Apertura instrumentului prezentat la CES este de 152mm, iar focala de 1524mm, dar montura de tip semi-furca asimetrica este destul de solida pentru a putea suporta usor si un instrument de 200mm. Sistemul GoTo cuprinde o baza de date cu 100 000 de obiecte, probabil mai multe decat poate arata un instrument cu o asemenea deschidere. Greutatea intregului ansamblu, telescop-montura-trepied este de 12 kg. Pretul, anuntat pentru piata americana este de 1300$, urmand sa apara si in Europa la sfarsitul primului trimestru. Pretul pentru piata europeana inca nu este cunoscut.

7 Responses

01.18.09

Montura tip semifurca nu-mi place deloc. Montarea in consola a telescopului, pe axa altitudinii, nu face decit sa micsoreze rigiditatea ansamblului si sa sporeasca vibratiile, in comparatie cu varianta furcii clasice. (sigur, proiectantii or fi considerat ca solutia aleasa este suficient de buna, insa eu nu as opta pt. asa ceva)

Toate automatizarile actuale, de larg consum (inclusiv Goto-ul asta), menite sa faciliteze sarcina unor “analfabeti” ai diferitor domenii pe care vor sa le abordeze, favorizeaza indobitocirea omului.

01.18.09

Montura respectiva sunt doar un prototip. In cateva luni sunt mari sanse ca Meade sa dispara, asa ca sunt mari sanse sa ramana un prototip. Daca totusi nu ramane, atunci, in baza anilor de experiente negative cu monturile facute de Meade, pot spune ca sunt foarte mari sansele ca si aceasta montura sa se defecteze cand ti-e lumea mai draga. Tot telescopul respectiv e un gadget, nu e un telescop serios, facut pentru analfabeti

01.18.09

Din punct de vedere strict comercial, daca eu as fi fost seful Meade, evident ca as fi aprobat punerea in prodictie a acestui kit, pentru ca aceasta e mentalitatea majoritatii consumatorilor moderni. Cumperi un produs, apesi pe un buton ,si acesta isi face singur treaba, fara sa iti dea batai de cap. Este cealalta fata a progresului tehnologic. Si daca stam sa ne gandim un pic, cati dintre noi ar mai folosi azi calculatorul, daca ar trebuii sa invete intai un limbaj de programare ?

Probabil ca in conditii normale, acest Kit ar fi fost un succes instantaneu, si chiar in conditii de criza, ma astept ca in viitor sa vedem forumurile pline de astrofotografii facute cu acest instrument.

Cat priveste calitatea, se pare ca s-au prins si cei de la Meade ca fac instrumente proaste, si au anuntat ca vor inbunatatii service-ul. Oricum sistemul cu aceasta camera atasata de tubul optic, imi pare susceptibil sa dea mari probleme, daca in productia de serie nu se verifica foarte strict paralelismul ei cu tubul optic.

Pe de alta parte, ca astronom “de dupa blocuri”, as aprecia un sistem care sa ma ajute sa pun montura in pol mai repede si mai precis. Stiu ce erori poate da o luneta polara care nu este foarte bine aliniata cu axul orar, sau o usoara eroare de asezare in pozitie orizontala.

01.18.09

mie mi se pare un lucru bun. sunt medic de meserie, nu ma pricep deloc la astronomie, dar mi-ar placea sa vad si eu planetele. so…nu toti sunt asa de “destepti” ca unii dintre voi…

01.18.09

Aici nu este vorba de desteptaciune, si daca asta s-a inteles este greseala mea.

Problema cu acest telescop este dupa parerea mea, ca in astronomie, ca de altfel si in alte domenii, nu e suficient sa vezi, ci e obligatoriu sa si intelegi ce vezi, si mai mult decat atat, sa intelegi de ce imaginile vazute prin telescop sunt atat de departe de fotografiile vazute pe net sau la televizor. Altfel, dezamagirile sunt inevitabile.

Eu,ca astronom amator cu ceva experienta, cred ca a vinde un astfel de instrument unui om caruia ii spui ca nu trebuie sa faca nimic, decat sa apese pe un buton, si va vedea 100 000 de obiecte pe cer, este o greseala. Cel putin.

Din pacate, la ora actuala, doar telescoapele de multe mii de euro sunt facute de astronomi pentru astronomi. restul e comert.

01.18.09

Cateva aspecte mi se par nepotrivite la aceasta aparitie.
Unul dintre ele ar fi computerizarea excesiva a unui instrument micut, lucru ce duce pe de o parte la scaderea accentuata a fiabilitatii ansamblului, iar pe de alta parte la inutilitatea unor minime cunostinte de astronomie pentru exploatarea lui. In cazul de fata orice defect al partii de comanda sau control duce inevitabil la imposibilitatea utilizarii telescopului. Total nepractic si neplacut.
Nediferentierea pe de alta parte, dintre un telescop si un prajitor de paine (prin computerizare excesiva), nu duce la nici o satisfactie, mai ales pentru un pasionat de astronomie.
Un alt aspect pe care il consider un dezavantaj major pentru astronomul amator este faptul ca un procent prea mare din pret este concentrat in partea electronica si nu in optica dupa cum ar fi normal.
Mai mult ca sigur ca pretul pentru Europa va fi o data si jumatate cat suma scrisa mai sus dar exprimata de data asta in euro. Cui ii place sa dea acesti bani pe electronica si sa zica ca are telescop, atunci sa o faca!

01.18.09

Pareile sunt impartite. Pe de o parte instrumentul pare ca devine un produs de enterteiment ca si televizorul. Pac! apesi butonul: M 13, pac! apesi butonul: M42-pardon, asta nu se vede decat iarna. (canal codat) s.a.m.d.
Pe de alta parte, la o sesiune cu public poti arata in timp scurt imagini adevarate unor oameni care se grabesc sa duca pustii (copiii adica -vai, lipsesc diacriticile) la culcare si sa-i atragi si pe unii si pe altii spre o pasiune zic eu nobila.
Si in fine (cei mai) multi din amatorii seriosi care fac astrofotografie, utilizeaza functia de go to pentru a putea lua imagini. Fara facilitatea asta ar fi cu mult mai greu.
Pentru firmele producatoare totul e comert si atragere de noi clienti. Iar clientul nu trebuie sa fie nici prea citit nici pasionat ci doar curios si cu bani. De banii acestia se ocupa domniile lor. Cine mai face acum fotografii si expune dupa tabele, sau exponumetru, fixeaza diafragma, reglaza timpul de expunere apoi claritatea imaginii si apoi apasa pe buton si face poza. Foarte putini si doar pasionatii de fotografie. Acum aparatele sofisticate au si optiunea manuala. Ne vom trezi cu echipamente astronomice cu functiune manuala pentru care va trebui sa platim!
Directia in care ne dezvoltam nu coincide cu aspiratiile noastre, pentru ca avem de multe ori aspiratii contradictorii…
mihai

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

orion_wide.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii



Vechime Luna: 17 zile

Distanta: 61 raze terestre
Latitudine ecliptica: -4°
Longitudine ecliptica: 245°

Arhiva