Noutati instrumente – telescoape H alpha

Odata cu recenta reluare a activitatii solare, firmele constructoare de telescoape in banda Hidrogen alpha au trecut serios la treaba, si rezultatul competitiei dintre ele este, evident, favorabil astronomilor. Asistam acum la o ieftinire masiva, dar si la o crestere a calitatii acestor instrumente. Avem astfel cateva lansari programate pentru aceasta toamna. Deoarece e greu [...]

Odata cu recenta reluare a activitatii solare, firmele constructoare de telescoape in banda Hidrogen alpha au trecut serios la treaba, si rezultatul competitiei dintre ele este, evident, favorabil astronomilor. Asistam acum la o ieftinire masiva, dar si la o crestere a calitatii acestor instrumente.

Avem astfel cateva lansari programate pentru aceasta toamna. Deoarece e greu sa fac o ierarhizare, o sa incep in ordinea preturilor.

Solar Max II este noua generatie de telescoape solare a firmei Coronado. Spre deosebire de vechea generatie, aceasta are doar doua aperturi de baza, de 60mm si de 90mm. Ele sunt dotate cu o noua modalitate de reglare a lungimii de unda in jurul celei de 6562,81 Angstromi. Numit Rich View Tuning, el permite observarea zonelor active, si a fasciculelor solare care se deplaseaza foarte rapid, si care prin efect Doppler pot sa iasa din banda acoperita de telescop. Aceasta se realizeaza prin schimbarea unghiului in care intra razele solare in etalonul Fabry-Perot. Preturile pe piata europeana pornesc de la 1999 euro pentru un telescop de 60mm diametru si 400mm focala, cu banda de trecere  <0,7 Angstromi, si ajung la 2999 euro pentru varianta cu dubla stacare si banda de trecere <0,5 Angstromi. Iar la gama de 90mm diametru si 800mm focala, preturile sunt aflate intre 4900 euro, pentru varianta cu banda de trecere <0,7 Angstromi, si filtru blocant de 15mm, pentru a urca la peste 10 000 euro la varianta cea mai perfectionata.

Evident ca multi vor spune, in mod corect, ca pe piata americana preturile sunt mult mai mici. Dar exista un amanunt mai putin bagat in seama, dar foarte important.

Etaloanele Fabry-Perot folosite de Coronado – si din ce stiu si de cei de la Lunt – au o mare sensibilitate mecanica. Coronado admite faptul ca aproximativ 1% din telescoapele livrate se intorc inapoi, datorita defectarii acestor etaloane, in timpul transportului spre client mai ales cand se foloseste mult transportul terestru.

De aceea, recomand persoanelor care vor sa-si achizitioneze astfel de instrumente, sa se duca personal pana la cel mai apropiat dealer si sa cumpere un produs care e sigur ca functioneaza, decat sa fie dupa acea nevoiti sa trimita telescopul in America, si sa plateasca foarte mult la transport, fara sa aiba garantia ca la intoarcere nu vor avea parte de o alta manevrare neglijenta din partea transportatorilor.

Si de asemenea, sa nu cumpere de pe piata second hand decat dupa o verificare a functionarii instrumentului.

Firma Lunt Solar Systems va lansa in aceasta toamna, daca totul merge conform programului, un telescop de 80mm diametru si focala de 560mm. Spre deosebire de generatia precedenta a acestei firme, care utiliza un refractor cu o singura lentila, acum este vorba de un refractor ED, cu focuser Crayford sau Feather Touch de 2”, cu cautator solar Televue si ocular zoom de 7,2-21,5mm. Reglarea lungimii de unda se face prin modificarea presiunii aerului in interiorul etalonului. Acest sistemul, denumit Pressure Tuner, ar fi, dupa spusele producatorilor superior celui utilizat de Coronado si de altii, deoarece nu poate produce reflezii parazite, asa cum s-ar intampla in cazul sistemului concurentilor. Evident insa, acestea sunt afirmatiile unui producator, si trebuie luate ca atare.

Pretul unui Lunt 80 Ha telescope PT, incep pe piata europeana, de la 4100 euro pentru varianta cu banda de trecere <0,7 Angstromi, focuser Crayford si filtru blocant de 12mm, pentru a ajunge la 5200 euro la varianta cu focuser Feather Touch si filtru blocant de 1800mm. Interesant este faptul ca la acest telescop utilizatorul poate adauga ulterior cu propria lui mana, un modul pentru reducerea benzii de trecere la <0,5 Angstromi, care costa 2100 euro. In cazul telescoapelor Coronado, aceasta operatie se recomanda sa se faca prin trimiterea telescopului la fabrica.

Tot firma Lunt a lansat in primavara acestui an un mic monstru, cel putin pentru lumea Ha, un telescop de 152mm apertura si 900mm focala, al carui etalon realizeaza o banda de trecere <0,65 Angstromi. Preturile incep undeva pe la 9000 euro si urca pana pe la 10 800. Deocamdata pentru acesta nu exista un modul  pentru reducerea benzii de trecere, dar din ce stiu se lucreaza la el, si probabil va apare, cel mai tarziu, anul viitor. 

Trecand de la preturi cat pentru o masina, sa ajungem si la preturi cat pentru o casa.

Firma Day Star Filters, a lansat de curand o roata de filtre solare. Pot fi astfel puse pe un telescop normal, de preferinta un refractor apocromat ( recomandarea firmei ), patru filtre solare Quantum diferite, pentru lungimi de unda Hidrogen alpha de la 0,8 Angstromi la 0,3 Angstromi, Calciu banda H sau banda K, Sodiu D sau Heliu D3. Diversele configuratii pot ajunge incep de la putin sub 20 000 dolari, si urca la peste 35 000 dolari.

De notat ca filtrele de la Day Star sunt confectionate intr-o alta tehnologie, care suporta socurile mecanice, si sunt garantate 10 ani.

Dar aceasta firma produce si filtre cu preturi ceva mai terestre, numite T-Scanner. Aceste filtre se pun in fata ocularului unui telescop normal, ca si cele Quantum, dar spre deosebire de acestea, nu sunt incalzite electric, asa incat pot fi folosite eficient doar la temperaturi in jur de 25 grade Celsius +/- 11 grade. Trebuie spus ca atat filtrele Quantum cat si cele T-Scanner necesita folosirea unui filtru ERF ( Energy Rejection Filter ) atasat la telescop in fata obiectivului. Preturile incep de la 1650 dolari pentru un T-Scanner de 0,8 Angstromi, la 6350 dolari pentru unul de 0,3 angstromi, la care mai trebuiesc adaugati cateva sute pentru filtrul ERF.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Picture_250.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 4 zile

Distanta: 58 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 106°

Arhiva