Noutati instrumente – Sky-Watcher GoTo Dobsonian

Pana acum un an, un telescop dobson cu GoTo era monopolul unor constructori americani specializati, cum ar fi Obsession Telescop, Webster sau Starmaster, si al catorva maestri al ATM-ului. Dupa care, asa cum ne-a obisnuit, firma Sky-Watcher a intrat si pe acest domeniu, cu telescoape de 200mm, 250mm si 300mm. Intai au fost variante simplu [...]

Pana acum un an, un telescop dobson cu GoTo era monopolul unor constructori americani specializati, cum ar fi Obsession Telescop, Webster sau Starmaster, si al catorva maestri al ATM-ului. Dupa care, asa cum ne-a obisnuit, firma Sky-Watcher a intrat si pe acest domeniu, cu telescoape de 200mm, 250mm si 300mm.

Intai au fost variante simplu motorizate, cu Autotracking, iar apoi telescoape cu controler GoTo, si capacitate de a se deplasa la tinta aleasa de observator, dar fara capacitatea de a face o urmarire atat de precisa incat sa fie folosibila in astrofoto de timp indelungat, ci doar pentru fotografierea Lunii si a planetelor. Intr-un fel, avem de a face cu un sistem GoTo cu utilizare mai mult pentru vizual. Ori, din acest motiv, cele 3 telescoape lansate erau oarecum in dezavantaj in raport cu fratii lor, newton-urile de aceleasi  dimensiuni, montate insa pe monturi equatoriale cu GoTo, gen EQ 5, HEQ 5 si EQ 6. Asa incat, in momentul in care un amator avea de ales intre a plati cam 1700 euro pe un dobson cu GoTo de 300mm, sau 1900 euro pe un newton cu acelasi diametru pe montura EQ 6 GoTo, nu avea multe ezitari sa aleaga varianta a doua.

Acum insa lucrurile au mai evoluat, si in mod normal, firma s-a decis sa se duca lucrurile mai departe, si sa intre in domeniul dobsonurilor de apertura mai mare, acolo unde, montarea unui telescop pe o montura ecuatoriala ridica problema unor preturi foarte mari.

Astfel, Sky-Watcher au realizat inca doua modele, unul de 355mm si unul de 406mm. Dar deoarece aceasta firma nu isi dezminte obiceiul de a prezenta pe site-ul propriu noile telescoape decat la mult timp, uneori mai mult de un an, dupa ce acestea sunt deja pe piata, datele despre ele sunt relativ putine.

Sky-Watcher Skyliner-400P Flextube Synscan GoTo Computerized Dobsonian Telescope. Acest nume extrem de lung apartine unui telescop pe masura. Avand o apertura de 406mm si o distanta focala de 1800mm, telescopul este construit in varianta cu tub colapsabil, astfel incat lungimea tubului optic este de 1685mm desfacut, si 1071mm strans. Nu am date despre inaltimea tubului cu tot cu baza, dar se poate estima ca ea este in jur de 1850-1900mm. Astfel ca, pentru observatii la zenit, persoanele putin mai scunde vor avea nevoie de un mic scaun pentru a ajunge la ocular. De asemeni, este nevoie de o masina cu destul spatiu de transport pentru a pune in ea telescopul nedesfacut, ci doar colapsat. Din fericire, baza telescopului se poate desface in bucati, si astfel telescopul poate fi transportat si intr-o masina medie.

Sistemul GoTo al telescopului are in memorie 42900 obiecte, din care 25 alese de utilizator, si actioneaza doua motoare DC Servo, alimentate la 12 Volti si 1 Amper, cu un minim de 10 V si un maxim de 15V . Alinierea se face pe doua stele conform unor surse, sau pe trei stele, conform altora. Telescopul e dotat cu patru encodere, cate unul pe fiecare ax, cu 11 748 de puncte, si cate unul pe fiecare motor, cu 1 620 000 puncte. Acest sistem permite deplasarea telescopului manual, fara a se pierde orientarea. Astfel, un utilizator poate ca, dupa ce a observat un obiect aflat intr-o parte a cerului, sa mute cu mana telescopul pana in directia unui alt corp ceresc, si acolo sa lase sistemul GoTo sa gaseasca directia exacta. Un lucru foarte util, care te scuteste de timpul pierdut cu deplasarea ceva mai lenta, generata de motoare. Vitezele de urmarire sunt trei, una siderala, una solara, si una lunara, iar vitezele de deplasare sunt 10, de 1x, 2x, 8x, 16x, 32x, 100x, 200x, 400x, 800x, si 1000x. As remarca aici lipsa vitezelor subunitare, foarte utile pentru o incadrare precisa, mai ales ca e vorba de un telescop cu o focala destul de lunga. Precizia de pozitionare a sistemului GoTo este de 5 minute de arc. Oarecum normal pentru o astfel de montura, nu este specificata si o precizie de urmarire.

Acest instrument vine dotat cu doua oculare, un SP de 10mm si unul de 25mm, si cu un cautator 9×50. Focuserul este un Crayford de 2” cu reductor 10:1, si cu posibilitatea de cuplare directa a unei camere DSRL.

Pretul acestui telescop, este anuntat a fi de aproximativ 3000 de euro. Poate ca pare un pret mare, dar concurentii care fac Dobsonuri de 400mm din aceeasi clasa, si vorbesc de firmele GSO si Meade, cer pentru instrumentele lor circa 2000 de euro, si cred ca pentru cei care vor sa faca astronomie vizuala, si nu au timp de starhopping, diferenta de 1000 de euro se justifica.

Fratele mai mic, de 355mm apertura si 1600 focala, este, bine inteles, mai scurt, avand un tub optic de  1510mm existins, si 970mm colapsat. In rest, dotarile, si caracteristicile sunt aceleasi. Pretul anuntat de diverse magazine se situeaza in zona a 2250 euro.

Data la care este anuntata intrarea acestor doua instrumente pe piata europeana este luna noiembrie a anului curent.

2 Responses

10.25.10

Buna ziua.M-ar interesa si pe mine un telescop si as dori sa mi lasti un nr de contact pentru mai multe informatii.Va multumesc

10.25.10

Nu as vrea sa dau numarul de telefon aici, dar ma poti contacta pe mail, adresa dranox_pr@yahoo.com, si vorbim acolo, sau pe telefon dupa aceea.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

luna_011009_07_st240_pts7.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 23 zile

Distanta: 59 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 167°

Arhiva