Noutati instrumente, GMK Colimator

Mi-am propus sa realizez aici o rubrica permanenta pentru prezentarea noutatilor semnificative de pe piata instrumentelor si accesoriilor, cu precadere a celor care, pot reprezenta interes pentru astronomii amatori de la noi. De aceea, probabil ca foarte rar veti vedea articole despre instrumente foarte scumpe. Am sa incep cu un instrument care este foarte necesar [...]

Mi-am propus sa realizez aici o rubrica permanenta pentru prezentarea noutatilor semnificative de pe piata instrumentelor si accesoriilor, cu precadere a celor care, pot reprezenta interes pentru astronomii amatori de la noi. De aceea, probabil ca foarte rar veti vedea articole despre instrumente foarte scumpe.

Am sa incep cu un instrument care este foarte necesar oricarui posesor de telescop newton, dar nu strica nici in casa posesorilor altor genuri de instrumente. Un colimator de mare precizie.

Grzybowski Collimator, sau pe scurt GMK Collimator. Este realizat, in Germania, si dupa toate aparentele, (germana mea e ”lipsa”, iar traducatoarele automate nu fac fata) foloseste principiul autocolimarii. Acesta este si motivul pentru care aduc atentiei acest instrument, deoarece, din cate stiu, autocolimarea este cea mai precisa metoda, ( dupa colimarea pe stea) iar in Europa nu cunosc sa existe producatori de autocolimatoare pentru asttronomie de amatori. In plus, constructia cu trei sau patru led-uri interne, care genereaza lumina necesara colimarii, il fac util pentru orice tip de instrument, si pentru utilizarea pe intuneric, la locul observatiilor. Astfel, un newton care a suportat un drum greu pana la locul de observatie va putea fi colimat cu mare usurinta, si mai ales, precizie.

Pretul acestui instrument este de 125euro, la care, conform informatiilor de pe site, se adauga 17 euro pentru transport in afara Germaniei.

Mai multe informatii, si imagini de la sedinte de colimare a diverselor instrumente, gasiti pe site-ul

http://astro.uni-tuebingen.de/~grzy/

7 Responses

12.09.09

Daca vei arunca aceasta chemare a Domnului Isus catre viata sa
stii ca intr-o zi vei regreta pentru ca nu ai ales sa accepti
realitatea Biblica. http://www.crestinul.ro/iadul.htm
Dumnezeu ne iubeste si L-a dat pe Singurul Sau Fiu pentru noi
pacatosii , cereti iertare pentru pacatele tale si vei fi salvat !

12.09.09

am trimis un e-mail pentru o comanda si nu mi-a raspuns nimeni :( …. in alta parte se mai poate comanda colimatorul acesta?

12.09.09

Nu cunosc situatia acestei firme, si nu exclud posibilitatea ca ea sa fi dat faliment, asa cum s-a intamplat cu multe firme mici din lumea asta. Nu stiu unde s-ar putea sa mai gasesti asa ceva. Din aceeasi cauza eu incerc acum sa fac un astfel de colimator. Am strans piesele necesare, mai am sa fac asamblarea si apoi sa fac bancul de reglare al acestui colimator, lucru care este insa mult mai greu. Daca te intereseaza putem sa tinem legatura.

12.09.09

da ma intereseaza pentru ca am un Celestron C5 si as vrea un colimator bun pentru el
asta este mail-ul meu, da un semn cand ai facut ceva sabinfota@yahoo.com.
Multumesc!

12.09.09

incercati sa cautati la http://www.astroshop.de

12.09.09
12.09.09

Laserele colimatoare care sunt pe cele doua site-uri puse, sunt cu totul altceva decat instrumentul descris de mine, si au niste hibe, respectiv raza nu e fix paralela cu axul. Cele mai bune pe care le-am vazut au cam 5 minute de arc deviatie. Altele, au mai mult, dar constructorii si comerciantii evita sa spuna lucrul asta, iar colimarea unui laser e a dracului de grea, iar la unele nu merge. Eu am un laser, care in fine, dupa multe incercari am reusit sa il aduc sub limita de 5 minute, dar tot mai bun ar fi un GMK. Mai ales ca laserul nu prea face treaba la refractoare sau mak-uri.

In ce priveste constructia mea, prima varianta s-a soldat cu o oglinda sparta. Urmeaza a doua.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Cu_luneta_spre_luna_4.JPG

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 4 zile

Distanta: 58 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 106°

Arhiva