Newton excentric

De cand exista astronomia, exista doua tipuri mari de instrumente: reflectoare si refractoare. Exista si doua tipuri de astronomi amatori: cei indragostiti de refractoare, care isi doresc – uneori in secret – un instrument cu castig – respectiv apertura – cat mai mare, si fanii reflectoarelor, care isi doresc si ei un telescop fara obstructie [...]

De cand exista astronomia, exista doua tipuri mari de instrumente: reflectoare si refractoare. Exista si doua tipuri de astronomi amatori: cei indragostiti de refractoare, care isi doresc – uneori in secret – un instrument cu castig – respectiv apertura – cat mai mare, si fanii reflectoarelor, care isi doresc si ei un telescop fara obstructie centrala, dar care sa aiba totusi apertura si pretul unui reflector.

In cautarea unui astfel de instrument a fost realizat de curand, de catre un ATM-ist american, pe nume Ed Jones, un telescop care pare sa indeplineasca visul tuturor. El a adaugat vechiului sistem Herschell o oglinda diagonala si doua lentile care sa corecteze astigmatismul caracteristic acestui sistem. In fotografii veti vedea schema optica si caracteristicile a doua telescoape, unul de 8 inchi si unul de 12 inchi calculate de autor.

Telescopul a fost botezat “Chiefspiegler”, sau pe scurt “Chief”, si poate fi construit relativ usor de un ATM-ist, singura problema fiind procurarea unor lentile care sa corespunda. Raportul F/D minim considerat utilizabil este 5,5. Nu exista inca un raport independent despre performantele telescopului construit de Ed Jones, dar stiu ca pe forum sunt activi un numar de membrii care au cunostinte solide de optica, si sper ca acest telescop va fi luat la “scarmanat” cat mai bine.

Pe mine personal, simplitatea conceptului m-a incantat si visez deja la clipa cand as putea sa privesc printr-un asemenea instrument. Am insa o rezerva. E parca prea simplu sa fie adevarat. Cele doua lentile nu introduc o seama de aberatii optice?

Schema optica

Schema opticaSpecificatii

Specificatiile telescopului:

Lentilele sunt confectionate din BK7, artizanal.

Astept cu mult interes reactiile co-forumistilor.

4 Responses

Sincer sa fiu nu ma sperie obstructia unui telescop astfel incat sa doresc neaparat sa fac asemenea modele , dar as icerca odata si asa ceva , daca o sa am timp il voi pune la o simulare pe zemax . la prima vedere grupul de lentile e convergent cu 251mm focar inclinarea compenseaza coma produsa de primara.dar reglajele inclinarii si ne va da de lucru ore si ore
Mai e un model ce se face in serie de o cunoscuta firma. Imaginativa un newton de 300mm diam , si puneti o masca pe Og primara, masca avand o gaura de 150mm diam ce se incadreaza intre centru si marg Og de 300mm . se obtine un telescop de 150 mm fara obstructie. dar ce se vede nu e chiar corect.

12.04.08

Interesanta interventia lui Tavi Stanescu,el situandu-se pe o linie trasata de Texereau cu privire la reflectoarele extra-axiale.Mesajul acestui ”nucleu dur” al contructorilor de telescoape este urmatorul:ai epuizat toate caile spre realizarea unor suprafete optice perfecte?La aceasta intrebare nu eu trebuie sa raspund ,si nici nu vreau.
In ceea ce priveste sistemul lui Ed Jones,despre ale carui realizari am postat sub titlul ”Dispozitiv de proiectie solara”,el reprezinta o varianta a telescopului Newton extra-axial propus ,si realizat,de catre Jose Sassian.Corectarea cu lentila corectoare a astigmatismului remanent ale reflectoarelor extra-axiale mari este ,nu numai folosita,dar este obligatorie la telescoapele Kutter-Schiefspiegler cu o aperura mai mare de 110mm;exista o varianta de telescop Yolo in care corectarea astigmatismului se realizeaza cu o lentila de ochelari astigmatica.
Asadar,pentru a scapa de obstructia centrala,introduci medii refractive cu putere optica,deci care nu mai sunt acromatice,marginite de suprafete optice care au propriile aberatii de forma si rugozitate,si care lentile trebuie sa aiba si o anumita inclinare.
Am spus acestea nu pentru a descuraja pe cineva ci pentru a sublinia faptul ca suntem in fata unui sistem ,daca nu complex,atunci cel putin dificil.Dimpotriva,eu imi ofer sprijinul moral indraznetilor care vor purcede la experimentarea acestor sisteme.In Ungaria de pilda,Berente Bela a realizat reflectoare Yolo cam cu douazeci de ani in urma,foarte aplaudate,cel mai mare fiind de 23cm diametru.Dar cu oglinda secundara astigmatica ,nu cu lentile.Succes!Mircea

12.04.08

Mircea, din cate stiu eu, dar se poate sa ma insel, secundara astigmatica de care zici este toroidala, si este foarte greu de realizat. Cel putin din discutiile de pe cloudynights si de pe tech.groups.yahoo/ groups/spiderless cam asta reiese.

Pe mine personal ma intereseaza sa stiu daca merita efortul, destul de mare pt mine, de a sacrifica ce am pt a putea construii asa ceva. Cu atat mai mult cu cat, eu nu sunt expert in optica si nici in slefuit oglinzi sau lentile. Toc ce pot eu sa fac este partea mecanica.

Am facut o simulare pe Zemax a sistemului de mai sus cu D=300mm si F= 3000mm obtinand intradevar spoturile aratate in adresele la care face trimitere Tavi F (Ed Jones). Dar am facut sapaturi si comparatii exact in zona de interes : Graficul MTF spune adevarul despre un instrument
numarul de linii/mm cu contrast 60% am dat eu referinta.
Daca la Newton cu sec 70mm axa mica se obtin 42linii/mm la cel testat fara obstructie se obtin 52linii/mm similar cu refractorul.
Dar asta in zona cea mai buna din apropierea axului optic.
Deci instrumentul ar fi foarte bun pt planete .
Doar sa aveti loc pt instrument, timp, pricepere pt reglaje si sa-i acceptati forma neobisnuita (urata dupa mine)

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

med_gallery_37398_8896_282197.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii



Vechime Luna: 10 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 3°
Longitudine ecliptica: 160°

Arhiva