Noutati instrumente – Montura iOptron iEQ45

Cu ceva timp in urma, in articolul despre noutatile de la expozitia NEAF 2010, vorbeam despre intentia firmei IOptron de a intra si pe piata monturilor ecuatoriale. Pana in acest an, firma a avut rezultate foarte bune cu monturile azimutale dotate cu GoTo, din seriile ”Smart Star”, ”Cube” si ”MiniTower”. Si era oarecum normal ca, [...]

Cu ceva timp in urma, in articolul despre noutatile de la expozitia NEAF 2010, vorbeam despre intentia firmei IOptron de a intra si pe piata monturilor ecuatoriale.

Pana in acest an, firma a avut rezultate foarte bune cu monturile azimutale dotate cu GoTo, din seriile ”Smart Star”, ”Cube” si ”MiniTower”.

Si era oarecum normal ca, dupa aprecierile pozitive pe care le-a obtinut, aceasta firma sa atace si piata mai pretentioasa a monturilor ecuatoriale. iEQ45 este o montura din categoria semigrea, respectiv are o sarcina utila de 20,5 kg.

Este dotata, conform datelor puse la dispozitie de comerciantii care au inceput sa distribuie aceasta montura, cu GPS, control GoTo cu 130 000 de obiecte in memorie, posibilitate de a fi echipata cu adaptor de prindere a telescopului atat in sistem Vixen (sina de 44mm) cat si in sistem Losmandy (sina de 3”).

Are trepied de otel inox cu picioare de 2”, 2 contragreutati de 5kg, luneta polara, si sistem de corectie a erorilor periodice.

Pana aici, nimic deosebit.  Ce deosebeste aceasta montura de altele din categoria ei? In primul rand, greutatea capului monturii, de doar 11,4 kg, o face sa fie de departe mult mai usoara decat concurentele ei, EQ 6 de la Skywatcher, si CGEM de la Celestron.

In al doilea rand, motoarele nu sunt obisnuitele motoare pas cu pas, ci sunt de tip DC Servo. Iar in specificatii se spune ca transmisia se face prin curea ! Mai mult, se spune ca structura melcului si a rotii melcate, este astfel conceputa incat nu exista joc intre ele (gap-free).

De unde, probabil, si lipsa orcarei mentiuni a unui sistem backlash. Iar controlul pozitiei se face cu encodere cu rezolutie de 0,09 secunde de arc. De notat si diametrul mare al rotilor melcate, de 130mm pentru axa RA, si de 115mm pentru axa Dec.

Nu stiu cum, dar parca e prea frumos sa fie adevarat, mai ales ca pretul e de doar 1800 euro. Si minunile nu se termina aici. Mai apare si un compensator de temperatura, pentru a maximiza precizia urmaririi tintei. Oricum, ce e bine e ca in sfarsit fabricantii de monturi au aflat si ei ca majoritatea laptopurilor moderne nu mai au borna RS 232, si au dotat aceasta montura cu un adaptor USB-RS 232. In plus mai apare si o borna RS 485, pentru comanda, si normal, o borna ST-4 pentru autoghidaj.

Montura poate functiona la tensiuni intre 11V si 15V, si la temperaturi de pana la -20 grade Celsius. Deocamdata, aceasta montura nu se gaseste la magazine din Romania, ci doar in Europa de vest, dar eu unul nici nu recomand cuiva sa se grabeasca sa o cumpere. De ce. Pentru ca, asa cum s-a vazut de multe ori, produsele industriale nu ajung la calitatea maxima decat dupa catva timp de la lansare.

Au fost multe exemple in acest sens, si chiar actualele produse Skywatcher, sau GSO, care erau la inceput privite cu multa suspiciune, au acum o calitate generala destul de buna. E un proces firesc, de eliminare in timp a unor erori, uneori de proiectare, alteori de executie sau chiar de control. Si, probabil ca in timp, unele din aceste firme din China sau Taywan, asa cum este si iOptron Corporation, vor ajunge sa concureze cu cele mai renumite firme occidentale sau japoneze.

Trebuie sa mentionez ca aceasta nu este singura montura ecuatoriala produsa de aceasta firma. Mai exista si o montura mai usoara, Smart Star GEM 5, si una mai grea, iEQ75. Dar despre acestea, alta data.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

tranzit_venus.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele LuniiVechime Luna: 19 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 129°

Arhiva