Misiunea de recuperare Cryosat

La ultima intalnire a directoratului Programei de Observare Terestra al ESA, care a avut loc la sediul ESA in Paris pe 23 si 24 februarie, Agentia Spatiala Europeana a primit semnal verde de la statele membre pentru a construi si lansa o misiune de recuperare Cryosat-2. Lansarea sondei Cryosat a fost anulata pe 8 Octombrie [...]

La ultima intalnire a directoratului Programei de Observare Terestra al ESA, care a avut loc la sediul ESA in Paris pe 23 si 24 februarie, Agentia Spatiala Europeana a primit semnal verde de la statele membre pentru a construi si lansa o misiune de recuperare Cryosat-2.

Lansarea sondei Cryosat a fost anulata pe 8 Octombrie 2005 din cauza unui defect al rachetei purtatoare Rockot care a dus la pierderea totala a sondei.

Un plan de recuperare al programului Cryosat a fost prezentat consiliullui pentru programe ESA de catre directorul executiv al agentiei. Acesta a explicat starea activitatilor si a subliniat pregatirile pentru o noua misiune Cryosat 2 care va fi lansata probabil in martie 2009.

Sonda va avea o misiune de 3 ani dedicata monitorizarii schimbarilor in nivelul si grosimea ghetii polare si celei marine. Va orbita o orbita de mare inclinatie atingand latitudinile de 88 grade Sud si Nord.

Principalul instrument folosit de sonda -SAR/Interferometric Radar Altimeter(SIRAL), va avea configuratia originala insa va prezenta modificari majore proiectate pentru a invinge dificultatile intrinseci ale masurarii exacte a grosimii suprafetelor inghetate. Una dintre cele doua antene va trimite semnale radar in timp ce ambele vor detecta ecoul produs de suprafata terestra.Cunoscand pozitia satelitului cu o foarte mare exactitate- fenomen datorat unui receptor Doppler Orbitography and Radiopositioning Integrated by Satellite (DORIS) suplimentat cu un sistem retro-reflectator cu laser- timpul de intoarcere al semnalului va sugera altitudinea suprafetei respective. Orientarea exacta a antenei este deosebit de importanta deaceea aceasta va fi manipulata de un sistem trio care va urmari pozitia stelelor pentru a stabili orientarea corecta a antenei.

Spre deosebire de altimetrele precedent folosite, SIRAL va obtine imagini detaliate ale marginilor ghetarilor dar si imagini ale ghetii oceanice neomogene.

CryoSat-2 va avea aceleasi obiective ca si misiunea originala Cryosat: va monitoriza grosimea ghetii de pe uscat si de pe mare si va explica astfel conexiunea intre topirea ghetii polare si ridicarea nivelului marii dar si impactul acestui fenomen asupra climei.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

24812815084_101f070d59_k.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 23 zile

Distanta: 59 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 167°

Arhiva