La ultima intalnire a directoratului Programei de Observare Terestra al ESA, care a avut loc la sediul ESA in Paris pe 23 si 24 februarie, Agentia Spatiala Europeana a primit semnal verde de la statele membre pentru a construi si lansa o misiune de recuperare Cryosat-2. Lansarea sondei Cryosat a fost anulata pe 8 Octombrie [...]
La ultima intalnire a directoratului Programei de Observare Terestra al ESA, care a avut loc la sediul ESA in Paris pe 23 si 24 februarie, Agentia Spatiala Europeana a primit semnal verde de la statele membre pentru a construi si lansa o misiune de recuperare Cryosat-2.
Lansarea sondei Cryosat a fost anulata pe 8 Octombrie 2005 din cauza unui defect al rachetei purtatoare Rockot care a dus la pierderea totala a sondei.
Un plan de recuperare al programului Cryosat a fost prezentat consiliullui pentru programe ESA de catre directorul executiv al agentiei. Acesta a explicat starea activitatilor si a subliniat pregatirile pentru o noua misiune Cryosat 2 care va fi lansata probabil in martie 2009.
Sonda va avea o misiune de 3 ani dedicata monitorizarii schimbarilor in nivelul si grosimea ghetii polare si celei marine. Va orbita o orbita de mare inclinatie atingand latitudinile de 88 grade Sud si Nord.
Principalul instrument folosit de sonda -SAR/Interferometric Radar Altimeter(SIRAL), va avea configuratia originala insa va prezenta modificari majore proiectate pentru a invinge dificultatile intrinseci ale masurarii exacte a grosimii suprafetelor inghetate. Una dintre cele doua antene va trimite semnale radar in timp ce ambele vor detecta ecoul produs de suprafata terestra.Cunoscand pozitia satelitului cu o foarte mare exactitate- fenomen datorat unui receptor Doppler Orbitography and Radiopositioning Integrated by Satellite (DORIS) suplimentat cu un sistem retro-reflectator cu laser- timpul de intoarcere al semnalului va sugera altitudinea suprafetei respective. Orientarea exacta a antenei este deosebit de importanta deaceea aceasta va fi manipulata de un sistem trio care va urmari pozitia stelelor pentru a stabili orientarea corecta a antenei.
Spre deosebire de altimetrele precedent folosite, SIRAL va obtine imagini detaliate ale marginilor ghetarilor dar si imagini ale ghetii oceanice neomogene.
CryoSat-2 va avea aceleasi obiective ca si misiunea originala Cryosat: va monitoriza grosimea ghetii de pe uscat si de pe mare si va explica astfel conexiunea intre topirea ghetii polare si ridicarea nivelului marii dar si impactul acestui fenomen asupra climei.
2 Responses
SAR (Radar cu Apertură Sintetică) / Altimetrul Radar Interferometric este o tehnologie care folosește unde radio pentru a măsura distanța dintre satelit și suprafața Pământului. Acest lucru permite obținerea unor imagini 3D foarte precise ale terenului, precum și măsurarea înălțimii valurilor și a gheții. Altimetrele Radar Interferometric lucrează prin transmiterea unui semnal radio către suprafața Pământului și apoi măsurarea timpului pe care îl ia semnalului pentru a se întoarce.
Pe de altă parte, Deep Reinforcement Learning (DRL) este un tip de învățare automată care combină învățarea profundă (Deep Learning) și învățarea prin întărire (Reinforcement Learning). Acesta permite unui model să învețe cum să ia decizii optime bazate pe feedback de recompensă-pedeapsă. În contextul SAR / Altimetrului Radar Interferometric, DRL poate contribui în mai multe moduri. Unul dintre acestea ar putea fi îmbunătățirea procesării datelor. DRL poate fi folosit pentru a optimiza procesarea semnalelor și a extrage caracteristici relevante într-un mod mai eficient. În plus, DRL poate fi utilizat pentru a îmbunătăți precizia și acuratețea predicțiilor privind înălțimea și topografia.
De exemplu, o rețea neuronală profundă ar putea fi antrenată pentru a învăța structura complexă a datelor radar și a realiza predictii mai precise. În același timp, algoritmii de învățare prin întărire pot fi utilizați pentru a optimiza deciziile luate de model în timpul procesului de învățare. Acest lucru poate contribui la reducerea erorilor și îmbunătățirea calității datelor rezultate. Prin combinarea SAR / Altimetrului Radar Interferometric cu Deep Reinforcement Learning, putem obține o înțelegere mai profundă a terenului și putem îmbunătăți acuratețea predicțiilor noastre.
wall repair contractors are looking forward to the mission’s launch in March 2009 and the valuable insights it will provide about ice thickness and its impact on our climate.