Dupa o perioada destul de lunga in care nu mai prezentase nici o noutate semnificativa, firma Meade vine cu o serie de produse proaspete. In primul rand cu doua monturi total noi, si in conceptie si in modul lor de utilizare. Meade LX80 este prima montura hibrida cu GoTo, care poate functiona atat in mod [...]
Dupa o perioada destul de lunga in care nu mai prezentase nici o noutate semnificativa, firma Meade vine cu o serie de produse proaspete.
In primul rand cu doua monturi total noi, si in conceptie si in modul lor de utilizare.
Meade LX80 este prima montura hibrida cu GoTo, care poate functiona atat in mod ecuatorial, cat si in mod azimutal. Mai mult, in acest din urma mod, ea poate duce un telescop si o contragreutate, sau doua telescoape deodata.
Montura are o capacitate de 18 kg in mod ecuatorial, si de 31 de kg in mod azimutal cu doua telescoape. Capul monturii cantareste 15kg, deci e ceva mai usoara decat un EQ6, in schimb, trepiedul, care are picioare de 2” are 14 kg. Evident ca e foarte mult pentru un trepied de 2”, dar probabil aceasta greutate se datoreaza sistemului de punere la orizontala, care permite reglarea fina a lungimii fiecarui picior pe o distanta de 5mm. Personal, as prefera sa fac reglajul de orizontalitate in mod traditional, decat sa car vreo 6 kg in plus.
Sistemul GoTo are 30 000 de obiecte in memorie., si un controler numit AudioStar, care ne poate povesti, in engleza, evident, caracteristicile a 500 de obiecte deepsky, planete, sau formatiuni lunare, aflate in memoria sistemului. Interesant este faptul ca portul de autoguide e dat ca optional(???). Evident, fiind vorba de date aparute pe siteurile internationale de doar o zi, e posibil sa mai apara ulterior ceva corectii. Cu atat mai mult, cu cat sursele americane dau ca data de aparitie pe piata, toamna acestui an, cele australiene luna noiembrie, iar Meade Europa ne anunta ca montura va fi disponibila, asa cum ma si asteptam, de abia in primavara anului viitor. Asa ca pana atunci e posibil sa mai apara ceva diferente.
Ce este foarte atractiv la aceasta montura, pe langa capabilitatea de utilizare mixta, este pretul. Cel american, evident. Doar 799 dolari. In Anglia insa montura Meade LX80 e anuntata la aceeasi suma, dar in lire sterline. Asa ca ne putem astepta ca in Europa continentala pretul sa fie in jur de 800 de euro sau peste. Daca va fi 800 de euro, atunci va fi o alternativa atractiva la actualele EQ6 de la SkyWatcher.
Cealalta montura, Meade LX800 este in cu totul alta gama de pret. 6000 de dolari. Evident, e vorba de o montura grea, ce poate duce pana la 40 de kg.
Aceasta montura nu mai are capacitati hibride, in schimb avem o alta noutate absoluta. Montura vine gata echipata cu 2 lunete ghid gata echipate cu camere. Ati citit bine, e vorba de doua lunete, una de camp foarte larg, cu apertura de 25mm si focala de 26mm !!, adica un f/d=1,04 !!!, cu o camera avand un senzor de 1/2”, care acopera un camp real de 14,72×11,78 grade, si a doua, cu o apertura de 80mm si o focala de 400, echipata se pare cu acelasi senzor de 1/2 CMOS, si obtinand un camp real de 57,2×45,8 minute. Sistemul, numit StarLock ar trebuie sa faca o gramada de lucruri. Adica, sa gaseasca singur o stea ghid de magnitudine maxim 11 si sa se fixeze pe ea, utilizand legatura sa directa cu motoarele, si capacitatea de a da corectii de 0,01 secunde, si sa obtina o precizie a ghidajului de o secunda de arc. De asemenea se spune ca el calculeaza singur eroarea periodica si o elimina alaturi de alte erori!? Si face calculul abaterii de la punerea in pol utilizand metoda driftului. Destul de inteligent, nu? Ramane de vazut cat de mult va corespunde reclama cu adevarul din teren.
Pe langa toate astea, Meade LX800 mai are un controler cu 144 000 obiecte in memorie, dar spre deosebire de celalalt controler, de la LX80, acesta nu vorbeste. Are un trepied de 3”, si poate face tracking peste meridian pe 20 de grade.
Despre greutati nu mai are rost sa vorbim la o montura de 6000 de dolari.
Odata cu aceste monturi vor fi lansate si cateva noi telescoape.
In primul rand o noua serie refractoare apocromate triplet ED. Numita Meade-Series 6000, ea cuprinde trei astfel de telescoape.
Primul, de 80mm apertura si 480mm focala, are in compunere celebra sticla FPL53 de la O’Hara, un focuser Crayford dual-speed de 2”, si se va vinde impreuna cu o diagonala dielectrica si geanta de transport la pretul de 1000 de dolari.
Al doilea este un refractor de 115/805mm, deci destul de puternic si rapid, avand in compunere sticla fluoro-crown FK-61, un focuser dual-speed de 3”, cu raport de 10:1, si de asemenea geanta si diagonala dielectrica. Totul la 2000 de dolari.
Cel mai mare telescop din serie, are diametrul de 130mm, focala de 910mm, sticla ED fiind tot fluoro-crown FK-61, iar restul dotarilor sunt la fel ca la cel de 115mm. Pretul este de 3000 dolari.
Mai interesante sunt cele trei noi telescoape Schimdt-Cassegrain, cu corector in sistemul denumit de cei de la Meade, Advance Coma-Free, sau pe scurt, ACF. Spre deosebire de alte SC-uri, si de ACF-urile anterioare produse de Meade, cele trei noi telescoape, au un raport focal de 8. Si in plus, vin dotate si cu un reductor de focala cu trei elemente, care micsoreaza raportul F/D la 5. Destul de rapid pentru un SC. Din pacate, acest reductor e pe barel de 2”, asa ca cei care vor vrea sa puna camere cu senzori mari ar putea avea probleme de vignetare. Reversul medaliei la raportul nativ de f/8 este dimensiunea mare a oglinzilor secundare. Astfel, cei de la Meade dau pentru modelul de 10”, o obstructie de 20,95%. Veti spune ca asta e foarte putin, dar nu e. Pentru ca de fapt, ei dau obstructia in raport de suprafata, nu de diametru. Asa ca probabil, pe diametru cifra e undeva peste 40%. La modelul de 12”, obstructia insa e ceva mai mica, de 16,86%, tot pe suprafata, in timp ce la modelul de 14” nu se mai spune cat e. Probabil ca rigla cu care au masurat era prea scurta.
Alta noutate a celor trei noi telescoape este sistemul de focalizare numit Internal Crayford, care misca oglinda primara fara nici un shift, si in plus este si dual-speed, avand reductor de 7:1. Aceasta inovatie este intradevar semnificativa, aducand usurare pentru utilizatorii de SC-uri, si, sa speram, un model de urmat pentru alte firme.
Preturile kiturilor ACF+LX800 sunt dupa cum urmeaza, 8000 dolari pentru cel de 10”, 9000 dolari pentru cel de 12”, si 10000 pentru cel de 14”. In acest pret intra si o diagonala dielectrica de 2” si un ocular de 25mm tip HD-60. Destul de ieftine pentru aceste aperturi, mai ales cel de 14”. Dar, foarte probabil, tuburile singure vor fi la preturi mai mari
Ramane sa vedem cum vor evolua in mod real aceste monturi, si la ce pret vor ajunge in Europa. Pana atunci, sanatate si cer senin.
4 Responses
In Romania de unde se poate cumpara un Meade de 10 inch sa zicem? am intrebat deoarece pe site-urile am vazut doar skywatcher sau celestron.
Meade stiu ca e firma americana, nu e mai ieftin sa importam din sua? La celestron de exemplu, sunt diferente uriase de pret intre preturile de pe celestron dot com si starmax de exemplu.
Ma intereseaza daca se poate importa un telescop de 10-14 inch din state si cam cat ar costa shiping-ul.
In Romania exista un singur magazin care vinde unele produse Meade
http://www.telescoape.ro/
Cat priveste diferentele de pret intre Europa si USA, acestea sunt datorate faptului ca in USA nu exista TVA, si in plus, mai exista si taxe vamale de intrare in Europa, si taxe de transport destul de mari. Si exista posibilitatea ca sa platesti mai mult cumparand din USA, decat daca iei de la un distribuitor european, cum ar fi
http://www.meade.de/
It’s great to hear that Meade is introducing some exciting new products after a period without significant innovations.
It will be interesting to see how these mounts perform when they become available in different markets. Looking forward to more details as they emerge!