Masiva gaura neagra a Caii Lactee a fost nu de mult activa

Centrul galaxiei noastre era cunoscut ca fiind gazda unei gauri negre super masine, dar foarte linistita. Noi observatii facute de Integral, observatorul de raze Gamma al ESA, au aratat contrariul. Acum 350 de ani, gaura neagra a fost mult mai activa, emitand cu un milion de ori mai multa energie decat in prezent. Cercetatorii se [...]

Centrul galaxiei noastre era cunoscut ca fiind gazda unei gauri negre super masine, dar foarte linistita. Noi observatii facute de Integral, observatorul de raze Gamma al ESA, au aratat contrariul. Acum 350 de ani, gaura neagra a fost mult mai activa, emitand cu un milion de ori mai multa energie decat in prezent. Cercetatorii se asteapta ca aceasta sa devina activa in viitor;

Cele mai multe galaxii gazduiesc in centrul lor cate o gaura super masiva, cantarind cu milioane sau chiar mii de milioane mai mult decat Soarele.

Si galaxia noastra are in centrul ei o gaura super masiva, pe care astronomii o numesc Sgr A (steaua Sagittarius A) din cauza pozitiei sudice din constelatia Sagetator.

In ciuda masei enorme pe care o are, Sgr A se arata ca fiind o gaura neagra linistita si inofensiva. Totusi, noi investigatii facute de observatorul de raze Gamma al ESA – Integral, au aratat ca in trecut Sgr A a fost mult mai activa , emitand aproape cu un milion de ori mai multa energie decat in zilele noastre. Acest rezultat a fost obtinut de o echipa internationala de cercetatori condusa de Dr. Mikhail Revnivtsev de la Institutul Spatial, Moscova si Institutul Max Planck Garching. Revnivtsev explica fenomenul astfel: “In urma cu 350 de ani, regiunea in jurul Sgr A a fost inundata de un val de raze Gamma”.

Aceasta radiate cu raze Gamma este consecinta directa a trecutului activ al Sgr A, in care gazul si materia, prinse de gravitatia gaurii negre, sunt zdrobite si incalzite pana ce emana raze X si Gamma, inainte de a disparea pentru totdeauna.

Echipa a reusit sa dezvaluie istoria Sgr A datorita unui nor de gaz de hidrogen molecular, numit Sgr B2 care a fost gasit la o distanta de 350 ani lumina de Sgr A si care actioneaza ca adevar al trecutului agitat al gaurii negre.

Din cauza distantei fata de gaura neagra, Sgr B2 a fost doar acuma expus razelor Gamma emise de Sgr A, acum 350 de ani. Aceasta radiatie puternica este absorbita si dupa aceea reemisa de gazul in Sgr B2, un proces care lasa in urma lui o semnatura inconfundabila.

“Vedem acuma un ecou al unui fel de oglinzi naturale langa centrul galactic – norul gigantic Sgr B2 care reflecta raze Gamma emise de Sgr A in trecut” a declarat Revnivtsev. Fulgerul a fost atat de puternic incat norul a devenit fluorescent prin razele X si a fost vazut chiar si cu telescoape de raze X inainte ca Integral sa le observe. Totusi, aratand cum radiatia de energie mare este reflecatata si reprocesata de nor, Integral le-a oferit cercetatorilor posibilitatea de a reconstrui pentru prima oara trecutul agitat al Sgr A.

Activitatea intensa a gaurii negre este adusa in legatura directa cu cresterea ei in marime. Gaurile negre super masive nu se nasc asa mari, ci datorita atractiei gravitationale colosale, ele cresc in timp prin absorbirea gazului si a materiei in jurul lor. Dupa captarea materiei rezulta o explozie de raze X si Gamma. Cu cat gaura neagra este mai “lacoma” cu atat radiatia este mai puternica.

Noua descoperire facuta de Integral rezolva misterul emisiilor facute de gaurile negre slabe dar super masive, ca si Sgr A. Cercetatorii au suspectat ca astfel de gauri slabe trebuie sa fie numeroase in univers, dar nu au putut arata cata energie si de care fel este emisa. “Doar cu cativa ani in urma nu ne puteam imagina un astfel de rezultat dar datorita lui Integral stim acum”, a spus Dr. Revnivtsev.

Cat despre starea super activa a lui Sgr A de acum 350 de ani, Revnintsev si echipa lui sustin ca a durat cel putin 10 ani. Echipa se asteapta ca Sgr A sa devina iara stralucitoare in viitorul apropiat. Viitoarea explozie detectata ar putea aduce informatiile dorite despre ciclul gaurilor negre super masive.

Integral este primul observator spatial care poate observa simultan obiecte celeste prin raze Gamma , raze X si lumina vizibila. Integral a fost lansat cu o racheta ruseasca Proton pe 17 octombrie 2002 pe o orbita eliptica mare in jurul Pamantului. Printre scopurile principale se numara regiuni ale galaxiei unde sunt produse elemente chimice si obiecte compacte cum ar fi gaurile negre.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

f1.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 4 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: -5°
Longitudine ecliptica: 307°

Arhiva