Jean Louis Pons – Portarul de la Observator

Prima descoperire a unei comete cu ajutorul lunetei se produce abia in anul 1680 si apartine lui Kirch, fiind vorba de cometa din cauza careia au inceput neintelegerile intre Newton si Flamsteed. Pentru descoperirea de comete, nu erau necesare cunoasterea vreunei inalte teorii matematice sau fizice, sau intrebuintarea de aparate deosebit de mari si sophisticate. [...]

Jean Louis Pons - " Portarul de la Observator "

Prima descoperire a unei comete cu ajutorul lunetei se produce abia in anul 1680 si apartine lui Kirch, fiind vorba de cometa din cauza careia au inceput neintelegerile intre Newton si Flamsteed.

Pentru descoperirea de comete, nu erau necesare cunoasterea vreunei inalte teorii matematice sau fizice, sau intrebuintarea de aparate deosebit de mari si sophisticate.

Trebuia ca observatorul sa cunoasca bine cerul, sa aiba un aparat luminos, cu camp mare visual, asa-numitul “ cautator de comete “ si, bineinteles, sa poata sacrifica un timp considerabil in noptile senine, pentru a cauta intr-o parte cat mai mare a cerului eventuala cometa.

In partea a doua a secolului al XVIII-lea, descoperirea cometelor parka fusese monopolizata de un grup de 4-5 “ vanatori de comete “.In Franta activau “cei 3 M “ : Messier, Mechain si Montaigne, carora , in Anglia le facea concurenta Carolina, sora lui W. Herschel.

Tocmai activitatea de cautator de comete, l-a determinat pe Messier sa alcatuiasca acel catalog celebru de obiecte nebulare.

In total, Messier a descoperit 13 comete, iar Mechain, prietenul sau rival, 8. Dar incepand cu primul an al secolului nou, a aparut un nou rival, Jean Louis Pons, care a batut toate recordurile.

Jean Louis Pons s-a nascut la Peyre, in anul 1761. Nu se stie cum a ajuns la Marsilia, unde ocupa postul de portar la observator.

Cu timpul a capatat pasiunea de a privi cerul prin luneta si rezultatele nu s-au lasat mult timp asteptate.

In perioada 1801-1827 a descoperit nu mai putin de 30 de comete noi, record absolute, neintrecut nici pana azi de o singura persoana.

Se spune ca acest succes a starnit invidia profesionistilor de la Observatorul din Marsilia, astfel ca Pons a trebuit sa plece de acolo, in anul 1825 gasindu-l la Florenta, director al unui observator pe care i-l procurase o printesa italiana.

Pons moare in anul 1831. In memoria sa, ca si a celorlalti mari vanatori de comete, un crater lunar ii poarta numele.

Articol de: Irimia Teodorian ( Teo ).

Sursa : In cautarea astrilor de V. Scurtu. Editura Albatros 1986.

One Response

09.04.10

Pons’s achievements in discovering comets are truly remarkable, with a record-breaking 30 new comets discovered between 1801 and 1827.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Meteor_30iul2020_0147-V.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 2 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 77°

Arhiva