Hot Products 2009 – montura DDM 85

Unul din instrumentele cele mai inovatoare alese de revista Sky & Telescope a fi printre produsele anului care de abia a inceput, este montura DDM85 a firmei Astro Systeme Austria, sau pe scurt ASA. Cunoscuti a fi realizatorii unora dintre cele mai bune astrografe din lume, cei de la ASA vin in completarea dotari instrumentelor [...]

Unul din instrumentele cele mai inovatoare alese de revista Sky & Telescope a fi printre produsele anului care de abia a inceput, este montura DDM85 a firmei Astro Systeme Austria, sau pe scurt ASA.

Cunoscuti a fi realizatorii unora dintre cele mai bune astrografe din lume, cei de la ASA vin in completarea dotari instrumentelor proprii cu prima montura de amatori la care antrenarea axelor se face direct, fara nici un fel de angrenaj  melc/roata melcata sau reductor. Acest sistem, folosit pana acum doar la observatoarele profesionale, permite eliminarea erorii periodice si a erorii numite bocklash. Astfel, teoretic cel putin, dispare si necesitatea unui sistem de autoghidare.

Precizia urmariri anuntata de firma este astfel mai buna decat rezolutia majoritatii instrumentelor – mai mica de 0,5 secunde de arc. Montura este dotata cu encoderi de mare precizie – 0,02 secunde de arc – si cu un sistem care corecteaza pozitia de 100 de ori pe secunda. Astfel, daca o pala de vant de 20 km/h afecteaza telescopul, vibratia provocata este adusa la o valoare sub 1 secunda de arc in aproximativ o secunda.

DDM 85 face parte din categoria monturilor grele. Ea poate tine un telescop de 65kg, iar greutatea proprie, fara bratul contragreutatilor, este de 38kg, si poate fi desfacuta in doua parti de 19kg fiecare. Cele doua axe au un diametru de 85mm.

Pretul pentru un exemplar din seria de lansare este de 13 500 euro, urmand ca dupa vanzarea acestor 100 de bucati, sa urce la 15 000. Pentru sfarsitul acestui an sunt anuntate alte doua modele. SM40 care va avea o capacitate de 20kg, la pretul estimat de 5 000 euro, si DDM120, cu o capacitate de 150kg la 19 000 euro.

In fotografii se poate vedea montura DDM85 cu astrograful ASA de 400mm, si cele doua parti ale corpului monturii.

One Response

01.12.09

I like what you guys are up too. Such intelligent work and reontripg! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website . The bigger the information media, the less courage and freedom they allow. Bigness means weakness. by Eric Sevareid.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

m31.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna Noua
Luna Noua

Vechime Luna: 0 zile

Distanta: 60 raze terestre
Latitudine ecliptica: 2°
Longitudine ecliptica: 189°

Arhiva