Formula Drake si civilizatiile cosmice

Insusi Copernic sustinea ca pot exista societati de fiinte rationale, care pot vietui pe alte corpuri cosmice decat Terra. De la Copernic stiinta a evoluat, iar in prezent existenta civilizatiilor extraterestre este tratata cu seriozitate de catre comunitatea stiintifica internationala. Principiile din care deducem existenta altor civilizatii sunt integritatea legilor de evolutie a materiei, legile [...]

Insusi Copernic sustinea ca pot exista societati de fiinte rationale, care pot vietui pe alte corpuri cosmice decat Terra. De la Copernic stiinta a evoluat, iar in prezent existenta civilizatiilor extraterestre este tratata cu seriozitate de catre comunitatea stiintifica internationala.

Principiile din care deducem existenta altor civilizatii sunt integritatea legilor de evolutie a materiei, legile procesului de evolutie a vietii terestre si datele astronomice, care marturisesc ordinaritatea sistemului solar si nu ne dau motive sa credem ca Soarele este cu ceva mai deosebit decat multe alte stele de clasa spectrala G2.

Pentru a evalua numarul civilizatiilor cosmice, capabile de contact informational, exista numeroase formule, insa cea mai celebra este formula Drake:

Nc= N0*Fd*Lc/t

unde

 • Fd – probabilitatea aparitiei vietii capabile de comunicare pe o planeta arbitrara
 • N0 – numarul de locuri favorabile
 • t – momentul de timp la care se face evaluarea
 • Lc – timpul mediu al etapei de comunicareSfera Dyson

Pentru civilizatiile cosmice asemanatoare celei terestre, Fd tine cont de probabilitatea aparitiei vietii, probabilitatea aparitiei vietii rationale si probabilitatea aparitiei vietii in etapa comunicativa. Nc se calculeaza prin doua metode. Prima consta in evaluarea de catre savanti competenti a marimilor din formula. Acestea variaza destul de mult: de la 1 la 10^-6. Insa pe langa marimile luate subiectiv, aceasta metoda nu ia in consideratie dependenta probabilitate-timp.
Cealalta metoda are o abordare mai statistica. Dar si in acest caz marimile variaza de la 10^9 la 1 civilizatie la mai multe galaxii.
In cazul unor eventuale contacte, acestea au fost clasificate in:

 • Vizite reciproce
 • Contact prin canal de legatura
 • Cele de ambele feluri

Vizitele intampina greutati din cauza timpului de zbor. In cazul zborurilor interstelare acest poate fi >=L care este timpul de viata al unei civilizatii. In cazul zborurilor catre alte stele cu viteze nerelative v << c este nevoie de un timp egal cu milenii. De aceea aceste zboruri sunt posibile doar catre stelele vecine.
Zborurile cu viteze relative v ~ c, in principiu permit calatoria spre regiuni indepartate ale universului si intoarcerea in timpul unei generatii de astronauti. Insa timpul, conform teoriei relativitatii generale se scurteaza doar in sistemul de referinta legat de nava cosmica, pentru civilizatia respectiva acesta poate fi > L. Nu se exclude nici posibilitatea unui zbor fara intoarcere.

Contactul prin canale de legatura este cel mai credibil in prezent. Daca timpul t al semnalului > L atunci avem o comunicare unidirectionala, in caz contrar – bidirectionala. O proprietate contemporana a societatii o prezinta incercarea de a trece de la simple speculatii la cautarea activa a civilizatiilor cosmice.

In acest scop a fost infiintata SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence).

Aici deosebim mai multe departamente:

 • Cautare de urme ale activitatii astro-ingineresti
 • Teoretic au fost elaborate un sir de proiecte de restructurare a mediului exterior posibile pentru civilizatiile evoluate. In anii 60 ai secolului trecut, un fizician american, Dyson a studiat posibilitatea crearii unei sfere artificiale in jurul Soarelui, numita sfera Dyson. Desigur denumirea este intuitiva, deoarece o sfera ar fi zdrobita pur si simplu de fortele mareice ale Soarelui.
  Ideea este ca aceasta sfera va prelua o parte considerabila din energia Soarelui si apoi prin principiul al doilea al termodinamicii – sa o foloseasca util, iar energia ramasa va fi eliminata la o temperatura mai joasa, in mediul exterior.
  Partea principala a radiatiei structurilor astro-ingineresti va fi cuprinsa in intervalul lungimii de unda de 3-10 micrometri. Deci ar trebui cautate stele care sunt surse puternice de radiatie infrarosie.
  Dupa enuntarea acestei ipoteze au fost descoperite multe surse infrarosii, dar nici una nu a putut fi legata de civilizatiile cosmice.

 • Cautare de posibile urme pe Terra
 • Aceasta rezulta din presupunerea ca daca in trecut Terra ar fi fost vizitata, am putea gasi anumite urme care trebuie cautate in monumentele materiale si spirituale ale culturii diferitor popoare.
  Exista numeroase informatii care atesta inalta cultura a vechilor civilizatii terestre. Oricum aceasta directie nu a fost studiata indeajuns.

 • Cautarea semnalelor de la civilizatii
 • Lucrul cel mai important in acest domeniu este stabilirea unui spectru optimal de unde electromagnetice. Optimal ar fi spectrul decimetric, centimetric si milimetric. Deci scopul SETI poate fi definit ca fiind semnalele radio artificiale.
  Probabilitatea detectarii semnalului este determinata de raportul (a) dintre puterea semnalului si puterea zgomotului.Conditia detectarii: a > a0, unde a0 este pragul detectarii. Pentru civilizatii cosmice, a > 1.
  Comunicarea radio cuprinde primirea semnalelor de atragere a atentiei si primirea mesajelor informationale. Semnalele de prima clasa au rol de a usura detectarea in sine a semnalului. Pot contine si o anumita informatie sau pot contine cheia codificarii.
  In cautarea civilizatiilor asemanatoare celei terestre, stelele vecine si asemanatoare Soarelui sunt obiective primare. Cele mai probabile sunt semnalele artificiale pe undele lambda = 21cm (linia radio a hidrogenului) sau 18 cm (linia radio hidroxil) sau pe frecvente combinate din cele principale si o constanta matematica.
  Primele lucrari de genul acesta au fost efectuate de Drake la Observatorul Radioastronomic National in 1960. Se cerceta radiatia radio a unor stele vecine pe lungimea de unda de 21cm (proiectul Ozma).
  In paralel au fost facute incercari de a trimite mesaje. Astfel, in noiembrie 1974, de la Observatorul Radioastronomic din Arecibo (Puerto-Rico) a fost trimis un mesaj radio in directia obiectului M 13(24000 ani lumina) ce contine date despre viata terestra. In scopul unor posibile intalniri sau instalat date pe Pioner 10, Voyager1 si 2.

Imaginea cerului instelat ne bantuie de milenii, insa in acest timp omul nu a facut decat sa noteze, sa observe, sa emita teorii. Abia in sec.XX, al doilea razboi mondial ne aduce faimoasele rachete V2. Progresul tehnic si stiintific generat de razboi este un adevar dureros pe care trebuie sa-l acceptam. Odata deschise “portile cerului” omul a lansat sateliti, a pasit pe Luna, va pasi pe Marte si pe alte planete, animat de spiritul de explorator pe care il are in sange si numai Dumnezeu stie cu ce se va termina aceasta Mare Aventura care de abia incepe.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Stellar_analysis_2nebulae.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Primul Patrar
Luna in Primul Patrar

Vechime Luna: 7 zile

Distanta: 59 raze terestre
Latitudine ecliptica: -4°
Longitudine ecliptica: 349°

Arhiva