Fizica – esenţă a lucrurilor!

Sunt frământat de esenţa lucrurilor. Mă tot întreb ce ar trebui să fac în aşa fel încât să fiu sigur că nu greşesc. Şi sunt atâtea oportunităţi, atâtea necesităţi! Şi am atât de puţin timp la dispoziţie! La ce ar trebui să renunţ? Ce ar fi obligatoriu să fac? Oare studiind aceste probleme aş putea [...]

Sunt frământat de esenţa lucrurilor. Mă tot întreb ce ar trebui să fac în aşa fel încât să fiu sigur că nu greşesc. Şi sunt atâtea oportunităţi, atâtea necesităţi! Şi am atât de puţin timp la dispoziţie! La ce ar trebui să renunţ? Ce ar fi obligatoriu să fac? Oare studiind aceste probleme aş putea trage nişte concluzii generale pe care să le poată aplica oricine?

O voce interioară îmi spune că toată activitatea mea din timpul liber trebuie să graviteze în jurul Fizicii. Dar ce este acela „timp liber”? Este timpul în care pot să fac ceea ce doresc, fără să fiu obligat să fac nimic altceva. Şi de ce tocmai Fizică? Pentru că Fizica este cea mai profundă, cea mai generală, cea mai necesară Ştiinţă ce are legătură directă cu practica. Oare pot demonstra ultima frază? Sigur că da: prin reducere la absurd putem afla uşor că nicio altă Ştiinţă nu satisface toate aceste condiţii.

6 Responses

09.30.07

Orice activitate are legătură directă cu practica. Nu există gând, idee, informaţie care să nu aibă legătură cu practica. Orice schimbare de stare reprezintă practica. Schimbările majore de stare sunt rodul schimbărilor minore de stare.

Esenţa lucrurilor constă în faptul că acestea nu au esenţă, cel puţin nu aşa cum o înţelegem noi. Filozofia este ştiinţa atotcuprinzătoare.

09.30.07

Cândva eram și eu un filosof zelos, dar m-am trezit în timp că nu am realizat nimic practic. Așa că am ajuns apoi la concluzia că este mai practic să fac Fizică decât Filosofie.

09.30.07

Ai reuşit? Te rog să dezvolţi.

09.30.07

Da, am reușit. Am reușit în sensul că nu am „revenit” înapoi la Filosofie, ci am „rămas” cufundat în Fizică. Am rămas la Fizică pentru că numai rezultatele Fizicii au permis omenirii să zboare la Lună, să viziteze planete, să realizeze Internetul, etc. N-am găsit nicio realizare utilă în care să fie folosit direct vreun principiu filosofic, dar am găsit nenumărate rezultate ale Fizicii care au avut un impact direct asupra mediului înconjurător.

Să nu mă înțelegi greșit: apreciez mult Filosofia (odată ce ai fost filosof, n-o mai poți uita :) ), dar vine o vreme când rezultatele ei nu mai sunt suficiente. Mai bine să investigăm adânc într-o singură direcție, decât să ne lăsăm purtați de generalitatea Filosofiei. Mai precis, niciodată nu vei putea deduce logic, filosofic faptul că orice vector are un triedru Frenet sau că impulsul unui corp liber se conservă.

Filosofia este necesară, ba chiar inevitabilă, doar atunci când nu avem posibilitatea să aprofundăm subiectul, fiind obligați să facem tot felul de speculații de cea mai largă generalitate, dar lipsite de rigurozitatea necesară practicii.

În momentul în care suntem în măsură să facem aprecieri mai riguroase (moment ulterior celui filosofic), trebuie înțeles că Filosofia este depășită, nemaiputând duce la rezultatele de concretețea cerută în analiza aprofundată a problemei.

09.30.07

Într-un fel îţi împărtăşesc acest punct de vedere. Întradevăr Filozofia şi-a pierdut mult din veleităţile iniţiale. Eu nu agreez astfel de Filozofie. Spre exemplu, atunci când spun că realitatea este orice volum sau orice partener de dialog, fac trimitere destul de exactă (a nu se înţelege prin partener de dialog un simplu semen al nostru). În fapt noi dialogăm cu fiecare părticică din acest Univers (schimb de informaţii). Ştiu că uneori sunt enervant prin modul meu de a comunica, dar cred că este prea târziu să mai fac vreo schimbare în acest sens..

09.30.07

de ce trebuie sa cunoastem structura moleculara a substantei?

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

luna0010%2B0011%2B0012%2B0013_09-11-29.png

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii



Vechime Luna: 16 zile

Distanta: 62 raze terestre
Latitudine ecliptica: -3°
Longitudine ecliptica: 232°

Arhiva