Expeditia Pole Track si misiunea CryoSat

In urma cu cateva zile expeditia stiintifica numita Pole Track si formata din 3 persoane, a plecat la Polul Arctic pentru a aduna date importante pentru cercetarea climatului aflat in schimbare. Pe parcursul a 2 luni, echipa va masura grosimea ghetii, unul dintre obiectivele misiunii CryoSat. Exploratorul olandez Marc Cornelissen, pasionat de mediul polar si [...]

Pole Track Cryosat

In urma cu cateva zile expeditia stiintifica numita Pole Track si formata din 3 persoane, a plecat la Polul Arctic pentru a aduna date importante pentru cercetarea climatului aflat in schimbare. Pe parcursul a 2 luni, echipa va masura grosimea ghetii, unul dintre obiectivele misiunii CryoSat.

Exploratorul olandez Marc Cornelissen, pasionat de mediul polar si de schimbarea climatului, este conducatorul echipei internationale Polar Track. Cornelissen, care are mai mult de 10 ani de experienta in cercetarea Polului Arctic, a declarat ca telul acestei expeditii “nu este doar de a arata climatul in schimbare si efectele lui asupra mediului arctic fragil, ci si de a strange cat mai multe date stiintifice exacte. Efortul mare pe care l-am depus organizand aceasta expeditie va contribui, prin datele pe care speram sa le obtinem asupra climatului in schimbare, la intelegerea mediului polar si schimbarile care au loc acolo.”

In curand Cornelissen si cei 2 colegi ai sai norvegianul Petter Nyquist si americanul Douq Stoup, vor pleca din Cape Arctichesky, aflat in nordul Rusiei intr-o expeditie unica catre Polul Nord. Ruta pe care o vor parcurge acopera regiunea cunoscuta sub numele de “pata alba”, de la care nu au fost primite pana acum date recente.

Un alt obiectiv al expeditiei este de a instala 3 statii meteorologice (la 82° N, 83,5° N si 85° N), care vor transmite timp de un an date meteo cum ar fi temperatura si presiunea barometrica. Pozitia acestora va fi urmarita prin GPS pentru a cartografia gheata plutitoare. Datele vor fi centralizate in baza de date a Programului International Arctic Buoy, si vor fi folosite de cercetatorii din lumea intreaga pentru studiile climaterice. Se vor face si numeroase fotografii pentru a clasifica terenul arctic.

Dupa instalarea acestor statii meteorologice, echipa va face 200 de masuratori ale densitatii si grosimii zapezii in fiecare zi. Acestea vor fi datele folosite de ESA pentru a valida CryoSat. CryoSat este primul satelit de explorare a Pamantului din programul ESA – Living Planet. Acest satelit va masura atat schimbarile in cresterea bucatilor de gheata cat si cele ale densitatii ghetii. Telul misiunii, care va dura 3 ani, este de a furniza masuratori complete ale influentei schimbarilor climaterice asupra maselor de gheata.

Pentru a asigura corectitudinea datelor transmise de CryoSat, numeroase activitati au fost intreprinse la Polul Nord. De vreme ce semnalul transmis de Cryosat este sensibil la schimbarile proprietatilor ghetii si zapezii, este crucial a intelege si corecta schimbarile sezoniere naturale. Schimbarile de lunga durata din cauza schimbarilor climaterice pot fi determinate cu cea mai mare precizie.

“Expeditia lui Marc Cornelissen este o oportunitate unica pentru noi de a achizitiona informatii despre densitatea zapezii in Oceanul arctic, informatii care vor avea influenta mare asupra estimarilor densitatii ghetii transmise de CryoSat”, a declarat Malcom Davidson, ESA CryoSat Validation Manager. “Daca nu ar fi avut loc acesta expeditie, ar fi fost foarte greu pentru noi sa obtinem astfel de informatii. Foarte putini cercetatori poseda echipamente sau sunt motivati a intreprinde o astfel de expeditie periculoasa, de aceea ii suntem foarte recunoscatori lui Marc.”

Echipajul se va infrunta nu doar cu provocarea de achizitie a datelor stiintifice precise pe parcursul a 1000 km, ci si cu starea fizica care va fi testata de mediul arctic. Pentru a se adapta si aclimatiza la climatul ostil, in prima parte a expeditiei, echipajul va parcurge doar 10 km pe zi. Evolutia acestora va fi dictata si de orele de lumina din aceasta perioada a anului.

Mergand pe gheata plutitoare, navigarea va fi o problema majora astfel incat citirea compasului va fi necesara pentru a asigura directia nord. Fiecare dintre cei trei exploratori va merge pe schiuri si va trage cate o sanie, care poate fi folosita si ca o canoe in cazul in care sunt nevoiti sa treaca peste ape curgatoare.

Expeditia Pole Track se asteapta sa ajunga la Polul Nord pe 26 aprilie a.c.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

ngc2261-2.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 3 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: 5°
Longitudine ecliptica: 92°

Arhiva