Eclipsa Totala de Soare din 11 Iulie 2010

Insula Pastelui. Amestec de mister al trecutului si fantezie a interpretarilor contemporane, trezeste in mine nostalgia lecturilor din Jules Verne si a timpului cand visam sa ma fac explorator. Acum, aceasta mica insula din Pacific va deveni locul unde se vor aduna un mare numar de astronomi, atrasi de eclipsa totala de soare care va [...]

Insula Pastelui. Amestec de mister al trecutului si fantezie a interpretarilor contemporane, trezeste in mine nostalgia lecturilor din Jules Verne si a timpului cand visam sa ma fac explorator. Acum, aceasta mica insula din Pacific va deveni locul unde se vor aduna un mare numar de astronomi, atrasi de eclipsa totala de soare care va avea loc pe 11 Iulie 2010.

Urmand un traseu care incepe in sud-vestul Oceanului Pacific, la ora 18:15 UT, trecand la sud de Tahiti, apoi prin arhipelagul Tuamotu si Insulele Cook pentru a se sfarsii la ora 21:51 UT, langa localitatea Calafate, din alt loc cu rezonante in lecturile copilariei, Tara de Foc.

Pe acest traseu, eclipsa va atinge durata maxima, de 5 minute si 20 secunde, undeva, in plin Pacific, la 1100 km nord-est de Insulele Pitcairn, unde si-au dasit refugiu marinarii revoltatii de pe corabia Bounty.

Pe insula Rapa Nui, durata eclipsei va fi de 4 minute si 30 secunde, cea mai mare din toate zonele de uscat, foarte putine de altfel, pe care umbra Lunii le va traversa.

Evident ca va fi o extraordinara experienta pentru totii fericitii care au avut bani (nu putini), sa participe la excursiile organizate pentru vizionarea evenimentului. Si tot extraordinara cred ca va fi si imaginea statuilor care par sa priveasca lung spre cer, inconjurate de multimi de turisti care fac acelasi lucru.

Aceasta va fi cea de-a 27-a eclipsa din cele 76 ale ciclului Saros 146, si va fi urmata de o eclipsa partiala, care va fi vizibila si de la noi din tara, pe 4 Ianuarie 2011.

6 Responses

06.30.10

Intr-adevar sunt fericiti cei care au bani si pot merge in excursiile organizate cu ocazia eclipsei totale din 11 iulie 2010.

06.30.10

Mai nou, am aflat ca este un astfel de fericit printre astronomii amatori romani. Este Catalin Beldea, de la SARM. Sper ca la intoarcere, sa ma pot intalni cu el, poate ne impartaseste ceva impresii.

06.30.10

Am auzit la TV ca eclipsa poate fi urmarita pe internet. Daca da , as dori sa stiu si eu link-ul.
Multumesc.

06.30.10

Nu stiu sigur care din urmatoarele linkuri functioneaza, dar poti sa incerci:

http://www.live-eclipse.org/

Asta, merge si e chiar din insula pastelui

http://broadcast.misioneclipse.es/

06.30.10

Din pacate mesajul meu sta si acum la moderare. Asa ca se poate vedea sclipsa in reluare aici:

http://eclipse.astromatica.es/

Sunt mai multe reluari, din insula Pastelui, din Polinasia Franceza, si sper sa mai fie si altele.

Interesting post i love it keep posting more

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

mercur_soare_20191111_145402_269.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele LuniiVechime Luna: 11 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 2°
Longitudine ecliptica: 171°

Arhiva