Pe 15 iunie are loc o eclipsa pe care am putea-o numi eclipsa de la mare. Asta pentru ca cea mai buna pozitie pentru vizionarea ei este pe litoral, si mai exact, din sud, de la Vama Veche, si 2 Mai. Dar oricum pe intreg litoralul vor fi conditii bune, Luna intrand in umbra Pamantului [...]
Pe 15 iunie are loc o eclipsa pe care am putea-o numi eclipsa de la mare. Asta pentru ca cea mai buna pozitie pentru vizionarea ei este pe litoral, si mai exact, din sud, de la Vama Veche, si 2 Mai. Dar oricum pe intreg litoralul vor fi conditii bune, Luna intrand in umbra Pamantului atunci cand ea se afla la circa 5 grade deasupra orizontului.
Evident, in functie de conditiile meteo, eclipsa va putea fi observata de pe tot teritoriul tarii, dar faza de inceput, nu va fi vizibila decat in sud-estul tarii.
Si in legatura cu asta trebuie sa dau un avertisment. Gasiti-va un loc cu o vizibilitate cat mai apropiata spre orizont, spre sud, si pana la 50 grade, de la sud spre est, deci azimut 130 pana la 180, deoarece, nici chiar la Mangalia, Luna nu se ridica mai mult de 5 grade deasupra orizontului, la inceputul fazei de umbra, ajungand la doar 22 grade altitudine la sfarsitul acesteia. Si cu cat va aflati mai la nord, cu atat Luna se va afla mai jos. Spre exemplu, la Satu Mare, Luna va fi chiar sub orizont la intrarea in umbra Pamantului, si nu va urca mai sus de 17 grade la sfarsitul fazei de umbra.
Si pentru ca am ajuns la date, iata care sunt ele, asa cum sunt oferite de catre Fred Espenak, specialistul NASA in eclipse. Aici as vrea sa fac o alta avertizare. Este posibil ca in functie de pozitie, orele specificate aici sa difere cu cateva minute, sau mai mult, avand in vedere, ca azi, am gasit pe un alt site, apartinand tot NASA alte ore, si chiar alta durata a eclipsei. Diferentele nu sunt mari, dar e bine sa fim ceva mai devreme instalati in asteptarea evenimentului.
Asa cum se stie, o eclipsa de Luna are trei faze. Prima este intrarea Lunii in penumbra pamantului, cand luminozitatea ei scade cu circa 10%. Aceasta faza, cea mai lunga, de 5 ore, 36 minute si 12 secunde, incepe la 20h 24;33 local, (17h24:33 UT), si se termina la 02h 00:44 local, (23h 00:44 UT).
Cea de a doua faza este intrarea in umbra Pamantului, si dureaza 3 ore 39 minute si 19 secunde conform lui Espenak, sau 4 ore fix conform celeilalte surse de la centrul Goddard al NASA. Inceputul ei ar fi la 21h 22:55 local, (18h 22:55 UT), iar sfarsitul la 01h 02:14 local, (22h 02:14 UT). Cealalta sursa da inceputul la 18h 13UT, si sfarsitul la 22h 13UT. Dar din ce am putut eu sa verific, cred ca primele date, ale lui Espenak, sunt cele corecte.
Cea de a treia faza, in care Luna este in intregime acoperita de umbra Pamantului, deci faza de totalitate, va dura o ora, 40 minute si 13 secunde, si va incepe la 22h 22:29 local, (19h 22:29 UT) si se va incheia la 2 minute dupa miezul noptii (21h 02:41 UT).
Aceasta eclipsa este cea de a 34 din cele 72 ale ciclului Saros cu numarul 130.
Sperand ca vom avea cu toti vreme buna, va urez observatii si fotografii cat mai reusite.
5 Responses
Interesting post i love it keep posting more
It is possible that depending on the position, the times specified here differ by a few minutes, or more, considering that today, I found on another website, also belonging to NASA, other times, and even a different duration of the eclipse.
We appreciate you always keeping us informed with fresh, insightful articles.
Grateful that you’re always keeping us informed. Looking forward for your future articles.
Thanks for sharing the details of the total eclipse of the Moon. It is good and more fascinating to us when we come to know that it is coming.