In ultimile doua saptamani, am primit la diagnosticat-reparat, doua focusere din categoria medie spre superioara. Este vorba de un focuser tip Crayford cu reductie purtand marca Lacerta, si de un focuser Monorail, de asemenea cu reductie, marca Teleskop Service. Ambele sunt destul de scumpe, cu preturi de 185, respectiv 189 de euro. Si deoarece stiu [...]
In ultimile doua saptamani, am primit la diagnosticat-reparat, doua focusere din categoria medie spre superioara. Este vorba de un focuser tip Crayford cu reductie purtand marca Lacerta, si de un focuser Monorail, de asemenea cu reductie, marca Teleskop Service. Ambele sunt destul de scumpe, cu preturi de 185, respectiv 189 de euro.
Si deoarece stiu ca asemenea accesorii sunt pe lista de preferinte a multor amatori de upgrade pentru telescoapele aflate in dotare, am sa va descriu aceste dispozitive, si mai ales, problemele pe care le-am constatat la ele.
Focuserul Lacerta, este de fapt un focuser vandut in toata lumea sub diverse denumiri, si foarte probabil, fabricat in China. Proprietarul lui l-a cumparat in urma cu putin timp, pentru al monta pe un refractor Sky-Watcher ED 80 din prima serie, care venea cu focuser Crayford fara reductie. De mentionat ca la prima livrare, firma i-a trimis focuserul cu o alta flansa, pentru un alt instrument, si a trebuit sa-l trimita inapoi, si sa mai astepte pana cand cel de potrivit i-a fost livrat.
Odata montat pe telescop, a constatat ca telescopul nu mai e colimat, desi montase bine focuserul. Asa incat a venit la mine cu el, sa vedem ce are. De mentionat ca aceste refractoare nu au nici o posibilitate de corectie a colimarii, si nici focuserul cel nou nu are asa ceva. Am facut cateva teste, si apoi am scos focuserul.
Primul lucru pe care l-am constatat a fost o descentrare a tubului culisant la capatul dinspre telescop, in raport cu corpul focuserului (vezi foto 2). Am desfacut in continuare focuserul, incercand sa vedem de unde provine defectul, si ce putem face. Am intalnit astfel un focuser proiectat intr-un mod de neinteles pentru mine, cat si pentru proprietarul lui.
Astfel, desi exista doua randuri de gauri pentru montarea rulmentilor, constructorul a ales sa foloseasca montarea cu rulmentii mai apropiati, si asta in conditiile in care lungimea cursei, cat si a tubului culisant, ar fi justificat montarea mai indepartata. Placa de prindere a rulmentilor se fixeaza in doar doua suruburi de corpul focuserului, si acestea sunt puse excentric, favorizand o eventuala basculare a ei, pe umerii care o sustin. Tija de antrenare a tubului culisant este montata de asemenea extrem de excentric, fiind cam doi milimetri intre pozitia ei, si pozitia celui de al doilea rand de rulmenti, in loc sa se afle la mijlocul distantei dintre cele doua randuri de rulmenti. Sistemul de reglaj al presiunii si de centrare a tijei de antrenare pare conceput pe principiul ”De ce simplu, cand se poate complicat”. Iar acest sistem nu e complicat, ci e extraordinar de complicat, cuprinzand nu mai putin de noua suruburi, care se influenteaza unul pe altul si tot sistemul. Reglarea lui este un adevarat exercitiu de rabdare si mai ales, calm. In schimb nu exista nici o posibilitate de a regla colimarea, prin ajustarea pozitiei placii port-rulment, lucru care ar fi fost strict necesar, in absenta unei flanse dedicate. Iar eu am vazut destule focusere, si mai ieftine, si mai scumpe, care utilizeaza unul sau altul din cele doua sisteme de colimare.
Mai mult, datorita pozitiilor excentrice a unor elemente, in functie de ordinea in care se face montarea si strangerea suruburilor de fixare, tubul culisant se aseaza mai mult sau mai putin excentric, dar niciodata pe centru. Si pot sa spun ca l-am montat si l-am demontat de vreo zece ori pana acum.
Pana la urma, focuserul se poate corecta, dar cu pretul a destula munca si mai ales, nervi.
Cel de al doilea focuser este de un tip cu totul nou. Monorail, fabricat sub sigla firmei Teleskop Service, foloseste un rulment liniar cu un singur rand de role pe fiecare parte a unei sine construite special. In fapt, cele doua piese sunt fabricate de firma Hiwin, specializata in astfel de sisteme, si apoi integrate in constructia focuserului, prin atasarea sinei la tubul culisant, si a rulmentului liniar la corpul focuserului.
Proprietarul se plangea ca in fotografii ii apar deplasari ciudate. Asa ca am luat toate instrumentele de colimare, sa verificam telescopul. Dupa ce am scos camera foto si tot sistemul adiacent, am pus cu grija laserul pe focuser, si apoi am impins un pic in tubul culisant. Am ramas pentru o secunda siderati. Tubul se deplasa lateral cu mai mult de 5 milimetri. Si cu mare usurinta. Doar greutatea sistemului fotografic il impiedicase sa nu dea semne ca era un defect atat de grav.
Evident a urmat dezasamblarea. Primul indiciu a aparut cand am putut vedea rulmentul liniar. Distantele dintre bile erau inegale. Iar apoi am constatat ca cele patru suruburi prin care rulmentul e fixat pe corp, erau pe jumatate desfacute, si rulmentul se misca in voie. Am continuat desfacerea, si cand am scos sina de pe rulment, am vazut ca mai mult de o treime din calea de rulare a rulmentului era aproape goala, cu doar doua-trei bile, ici si colo (foto 4). Si asta in conditiile in care rulmentul e prevazut cu un sistem care impiedica iesirea lor accidentala. Ca si cum nu era destul, cautand in catalogul firmei Hiwin, am vazut ca din toate produsele din aceasta tipo-dimensiune, acest rulment are cea mai mica precizie. Si consecinta am vazut-o imediat ce am montat focuserul la loc. Am pus laserul, si am observat o deplasare de 3mm la distanta de un metru, aplicand o forta egala cu greutatea sistemului foto. Mai grav este faptul ca desi exista o limita a fortei de strangere a suruburilor de montare a unui astfel de rulment, forta care daca e depasita, rulmentul tinde sa se blocheze, proiectantul a uitat sa prevada un sistem impotriva desfacerii involuntare. Ca urmare, dupa cateva flexiuni, aceste suruburi se desfacusera din nou singure.
Concluzia a fost simpla. Chiar daca se poate improviza un sistem contra desurubarii accidentale, flexura nu permite utilizarea decat cel mult vizual, nu si pentru astrofoto. Iar inlocuirea rulmentului liniar, cu unul de mare precizie, si fara bile lipsa, e posibila doar daca producatorii ar livra cate o bucata.
Ce am remarcat, mai ales dupa experienta cu focuserul Lacerta, a fost simplitatea constructiei, si mai ales a sistemului de reglaj. Pacat.
Dar sa spun si ceva pozitiv, mai ales ca stiu ca exista si oameni pentru care aspectul telescopului e mai important decat functionalitatea lui. Daca vreti sa va impodobiti telescopul cu un focuser ”sa moara dusmanii”, acestea doua sunt in topul recomandarilor. Vopseaua , evident, lucioasa, e impecabila, suruburile sunt frumos eloxate, nichelul straluceste, o splendoare. Iar designul Lacerta este probabil cel mai reusit din tot ce am vazut in domeniu.
Si inca ceva poxitiv. La ambele focusere, sistemul de demultiplicare functioneaza foarte bine. Serios.
Tot ce sper, este ca acestea sa fie doar doua ”accidente” in productia unor firme care de altfel, au o faima buna. In fapt, e posibil ca si cele doua exemplare sa constituie o exceptie, cu greseli de montaj si prelucrare, (Proiectare!? si Testare!!
), greseli care insa nu ar fi trebuit sa scape unui control riguros, asa cum ne-am astepta sa fie la niste produse destul de scumpe.
3 Responses
Din descrierea pe care ai facut-o se pare ca focuserul Lacerta seamana din punct de vedere constructiv cu cel original care echipeaza tuburile ED din seria Pro doar ca are in plus si demultiplicator.
Ei bine, aceste focusere se pot colima prin adaugarea de spacere intre potcoava port-rulment si corpul exterior al focuserului.
In momentul in care potcoava port-rulment isi schimba pozitia fata de corpul exterior automat va trage dupa ea si tubul port-ocular (numit de tine tub culisant) aducandu-l pe pozitia corecta (evident daca si spacerul a fost pus unde trebuie).
In acest fel le colimeaza si chinezii in fabrica.
Sper sa va ajute.
Solutia cu spacerele am incercat-o. Dar e migaloasa, si imprecisa. Ar trebui sa ai mai multe spacere de diferite grosimi, si sa desfaci focuserul la fiecare schimbare a spacerului pana il nimeresti pe cel de grosimea necesara. In plus, datorita prinderii asimetrice pe corpul focuserului, rexultatele sunt contradictorii. Alte focusere au potcoava prinsa in 6 suruburi, cu care se poate face colimarea usor si foarte precis.
Oricum, poti sa-l intrebi pe proprietar mai multe, ca il cunosti.
It seems like the author has encountered issues with two high-end focusers, one from Lacerta and another from Teleskop Service.