De ce un corp în mişcare circulară produce câmp

În ultima vreme, pentru a coborî spre cea mai simplă abordare a mişcării elicoidale, mi-am pus problema de a stabili ce natură şi ce intensitate are câmpul pe care îl produce un corp aflat în mişcare circulară. Este el câmp magnetic sau este câmp electric? Intuiţia îmi spune că este câmp magnetic pentru că mă [...]

În ultima vreme, pentru a coborî spre cea mai simplă abordare a mişcării elicoidale, mi-am pus problema de a stabili ce natură şi ce intensitate are câmpul pe care îl produce un corp aflat în mişcare circulară. Este el câmp magnetic sau este câmp electric? Intuiţia îmi spune că este câmp magnetic pentru că mă bazez pe faptul constatat experimental că, în atom, electronul nu radiază, deci se comportă de parcă nu ar fi încărcat electric. Dar, evident, nu pot să mă bazez pe intuiţie, ci pe concluziile logice pe care le pot obţine din premise acceptate ca fiind adevărate.

Deci, trebuie să văd ce premise adevărate sunt relevante pentru această problemă.

De ce cred că un corp aflat în mişcare circulară ar produce vreun câmp? Pentru a răspunde, trebuie să începem cu întrebarea inversă. Mişcarea circulară este produsă de un câmp? Păi, să vedem.

Dacă asupra unui corp acţionează o forţă, singura explicaţie este că acel corp se află într-un câmp, deoarece un corp în jurul căruia nu se află alt corp (aşa cum presupunem despre corpul nostru de probă), nu poate fi influenţat decât de câmpuri. Deci, numai un câmp poate produce forţe asupra unui corp de probă. Dar legea acţiunii şi reacţiunii impune şi reciproca. Asta înseamnă că dacă acceleraţia unui corp este produsă numai de câmpuri, atunci şi reciproc, acceleraţia corpului va duce la producerea unui câmp. QED.

Sper că am reuşit să vă conving că un corp accelerat (indiferent prin ce mijloace) produce un câmp. Atunci, am să revin cu amănunte despre proprietăţile acestui câmp.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

IOD_TPZ7f83dfc2-da76-46ae-8bda-c8bf648d5a67.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 23 zile

Distanta: 59 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 167°

Arhiva