Curatarea telescopului

Deoarece am observat ca exista necesitatea unor referinte usor de gasit in legatura cu acest subiect, am decis sa scriu aici despre curatarea telescopului si a opticii in general. Metodele de curatare pe care le voi descrie, sunt invatate din cele descrise de Richard Berry de la Obssesion Telescopes, dar si de la multi alti [...]

Deoarece am observat ca exista necesitatea unor referinte usor de gasit in legatura cu acest subiect, am decis sa scriu aici despre curatarea telescopului si a opticii in general. Metodele de curatare pe care le voi descrie, sunt invatate din cele descrise de Richard Berry de la Obssesion Telescopes, dar si de la multi alti autori, si  experimentate de mine in repetate randuri. Asta, bine inteles, dupa ce si eu am facut un numar mare de greseli. De aceea voi incepe cu acestea.

PRINCIPII OBLIGATORII

1. O oglinda murdara e mai buna decat o oglinda zgariata. Cam toata lumea recomanda o spalare a oglinzii odata pe an, cu exceptia telescoapelor folosite in medii agresive, cum ar fi aerul sarat de la malul marii. In acest caz, o spalare este recomandata cam la 200 de ore de utilizare. Se va vedea ca pe oglinda apare un strat de sare care da irizatii in lumina. Masuratorile efectuate de specialisti au aratat ca este nevoie ca pe suprafata oglinzii sa se depuna un strat de praf care sa acopere 15% din suprafata ei, pentru ca imaginea data sa fie alterata sensibil. Iar 15% este enorm.

2. Niciodata sa nu stergeti oglinda USCATA cu nimic. Firele de praf pot fi foarte abrazive, si antrenate in miscarea de stergere, pot zgaria oglinda.

3. Pentru spalarea oglinzilor, folositi doar vata. Nu folositi carpe de bumbac, bete de urechi, si nici macar microfibra. Microfibra este buna pentru lentile, dar nu pentru oglinzi.

4. Pentru suprafete mici, nu folositi bete de urechi din comert. Sunt tratate chimic si vor lasa urme pe optica. In plus este posibil ca substantele din aceste bete sa reactioneze cu straturile antireflez ale lentilelor. Confectionati-va bete de sters din vata infasurata pe bete de chibrit, sau cumparati bete speciale de la magazinele de aparatura foto.

5. Pentru lentile, utilizati microfibra si solutii speciale. Cea de la Baader este foarte buna, si chiar daca pare scumpa, va va ajunge sa stergeti cu ea destui ani. Daca nu puteti achizitiona asa ceva, folositi vata, si solutie de alcool izopropilic diluat cam 1/10 in apa distilata.

6. Nu spalati cu apa de la robinet. Contine, pe langa altele, si mult clor, care e foarte activ. Folositi doar apa distilata sau demineralizata. Daca aveti o cantitate redusa de apa distilata si nu puteti sa mai cumparati, spalati cu apa de la robinet, dar clatiti bine cu apa distilata.

7. Daca nu aveti materialele necesare pentru o curatare corecta, amanati operatia. A se vedea punctul 1.

Spalarea oglinzilor telescopului.

Materiale necesare pentru spalarea unei oglinzi de 200mm.

a. Vata. Recomandata este vata netratata, dar cum eu nu am gasit niciodata asa ceva in magazine, am folosit vata sterila, de la farmacie, si a fost buna. Maxim un sfert de pachet de 200g.

b. Apa distilata sau demineralizata la temperatura camerei. Sincer nu stiu care e mai buna, dar le-am utilizat pe amandoua cu succes. 4-5 litri.

c. Detergent lichid de vase. Nu detergent de rufe, nu sapun. 3 lingurite.

d. Un recipient suficient de mare pentru ca oglinda telescopului sa intre lejer inauntru, sa ramana si spatiu sa o puteti manevra. Eu folosesc un lighean de plastic.

La inceput se spala ligheanul cu apa de la robinet si detergent, si se clateste bine. O ultima clatire cu apa distilata nu strica.

Se pun cam 1,5 litri de apa distilata in lighean, si o lingurita de detergent, se amesteca sa faca clabuci, si se pune oglinda in recipient si se stropeste bine cu apa. Daca aveti timp, puteti sa o lasati in apa cu fata in jos sa se inmoaie, cateva ore sau chiar o zi. Evident, trebuie sa aveti un suport pentru ca oglinda sa stea usor inclinata, sa nu prinda aer sub ea si sa nu se atinga de suport decat cu marginile. Din experienta mea, am vazut ca aceasta inmuiere nu este obligatorie, dar nici suficienta pentru a tine loc de spalare, in special daca pe oglinda s-a depus sare sau alte substante. Daca nu aveti timp, dupa cateva clatiri cu oglinda cu fata in jos, aruncati apa folosita si preparati alta pentru spalarea propriu zisa.

Acum nu mai aveti nevoie decat de maxim 1 litru de apa, si evident, de detergent pe masura.Luati o bucata mare de vata, cam cat un pumn, si muiati-o bine in apa cu detergent. N-o strangeti, lasati-o sa atarne cum e ea plina de apa, si cu ea stergeti suprafata oglinzii fara sa apasati, ci doar prin greutatea ei sa atinga oglinda. Evident, oglinda trebuie sa fie in pozitie orizontala, sau usor oblic, cu fata in sus. Din cand in  cand, mai aruncati apa cu detergent pe fata ei. Stergeti astfel pana cand vedeti ca majoritatea firelor de praf si toate petele au disparut.

Atentie, aproape intotdeauna vor fi cateva fire de praf care sunt bine lipite de oglinda. Nu insistati sa le scoateti, chiar daca sunt mari. Pot pleca cu tot cu stratul de siliciu care protejeaza oglinda.

Odata curatata oglinda, aruncati apa din lighean si vata folosita, si treceti la clatire. Intai clatiti recipientul, apoi puneti apa distilata in el, si clatiti oglinda. Puteti folosii un pulverizator de mana (curat, nefolosit decat cu apa distilata) pentru asta, dar nu e obligatoriu.  Faceti clatirea in doua sau trei ape. Sunt necesare cam 1/2 litri la o apa. La prima clatire, puteti sa mai folositi si o bucata de vata udata bine, cu care sa mangaiati oglinda, ca la spalare. Oglinda e suficient clatita, cand, la scurgerea apei, nu se mai fac clabuci si apa scursa e curata.

Puneti oglinda sa se scurga in pozitie verticala sau aproape. Veti vedea ca nu toata apa se scurge de pe ea. Ce ramane, inlaturati prin tamponare usoara cu vata. N-o lasati cu apa pe ea, sa se usuce. Apa va prinde praf din aer, si vor ramane pete.

Daca aveti marker pe centrul oglinzii, puteti sa il ocoliti la stergerea cu vata, ca sa nu riscati sa se desprinda.

La fel spalati si secundara. E posibil sa constatati ca ea e mai expusa actiunii agentilor din aer decat primara.

Oglinzile diagonale se pot desface din corp, toata partea din spate a diagonalei e prinsa in suruburi. Nu desprindeti insa oglinda din suportul pe care e lipita. E posibil sa decolimati diagonala, si va fi greu sa o recolimati.  Spalati-o cu tot cu suport. La fel si oglinzile secundare. Daca nu vreti sa desfaceti diagonala sau secundara din corp, puteti face o spalare usoara, cu vata pusa pe bete de chibrit. Nu e nevoie sa ajungeti pana in colturile oglinzii diagonale, ca alea nu sunt active. Dar aveti grija sa nu apasati.

In final, daca inainte ati facut o spalare care nu este chiar corecta, cu apa de la robinet sau alte ingrediente neadecvate, imediat ce puteti, reveniti cu o spalare conforma cu cele de mai sus. Substantele care pot dauna, actioneaza -majoritatea- in timp, nu instantaneu.

Spor la curatenie, si Sarbatori Fericite.

4 Responses

04.17.09

Pentru ca am construit o oglinda de telescop si am argintat-o, imi permit sa fac un mic “addendum” la ce a scris dragos mai sus. Ultima clatire este bine sa se faca cu alcool etilic de concentratie cat mai mare (se gaseste in comert alcool de 90 grade), cu care se face ultima clatire, astfel incat orice urma de apa sa fie spalata de alcool, care in plus se usuca foarte repede. Clatirea facuta astfel garanteaza lipsa oricaror pete la sfarsitul operatiei de curatare a oglinzii.

04.17.09

Buna, de curand am cumparat un telescop Meade 114 DS, (la mana a 2-a)si am observat ca oglinzile dispun de ceva zgarieturi fine , ca o panza de paianjen, sa spunem,acestea fiind vizibile numai daca o tin cu fata la soare . Ar fi o problema majora aceasta ?ar fi o sansa sa scap de ele printr-o slefuire de exemplu?, cineva mi-a spus de o slefuire cu pasta de dinti…
Multumesc Viorel

04.17.09

Probabil ca fostul proprietar a curatat telescopul in mod inadecvat. Acele zgarieturi provin probabil de la o stergere energica cu o carpa uscata, care a antrenat firele de praf, si au zgariat oglinda. Sau poate chiar de la o spalare cu pasta de dinti. Asa ca nu iti recomand nici pasta de dinti, nici sapun normal, ci doar sapun lichid de vase. Nu trebuie folosita niciun fel de substanta abraziva. Si nu trebuie confundata slefuirea unor obiecte obisnuite, cu slefuirea unei oglinzi de telescop. Aceea se face cu totul altfel, respectand niste proceduri care cer multa pricepere si timp.

Acum, daca zgarieturile raman, sunt doua posibilitati. Prima ar fi ca ele nu sunt adanci, ci au patruns doar in stratul de siliciu, care e depus peste aluminiul cu care e acoperita oglinda. In acest caz, poti sa o trimiti la realuminizare, si reacoperire cu SiO2.

In cazul in care zgariturile au mers mai departe si au intrat si in sticla de dedesupt, atunci e mai grav, pentru ca ar fi necesara o reslefuire a sticlei. Poti sa iti dai seama care e cazul, scotand oglinda, si o punand-o cu fata reflectanta spre o sursa puternica de lumina, cum ar fi soarele, si te uti din spatele ei, sa vezi daca trece lumina prin ea pe undeva.

Daca nu vezi nici un punct de lumina, inseamna ca ai scapat usor, nu e nevoie de reslefuire.

Oricum, oglinda poate fi folosita si asa, daca pe ea nu sunt pete, si reflecta bine lumina pe toata suprafata ei. Insa este posibil ca in timp, zgarieturile acelea sa permita trecerea oxigenului din aer spre stratul de aluminiu, si sa duca la pierderea reflectivitatii ei in acele zone, sau chiar la desprinderea aluminiului. Evident, performantele vor fi putin diminuate si asa, dar nu foarte mult.

Operatiile de realuminizare, sau reslefuire se pot face la Timisoara, la acest magazin:

http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=141&Itemid=65

Thank you for making this information available.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

NGC7000LRBGfwffro.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 21 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: -2°
Longitudine ecliptica: 207°

Arhiva