Concursul de astrofotografie @stronomy.ro 2010

In perioada octombrie-decembrie 2010, asa cum stiti probabil cu totii, a avut loc concursul de astrofotografie organizat de catre membrii forumului @stronomy.ro. A fost prima oara cand un astfel de concurs a fost organizat pe acest forum, iar initiativa, si mare parte din organizare a revenit lui Emil Kolbert, astrofotograf si moderator pe acest forum. [...]

In perioada octombrie-decembrie 2010, asa cum stiti probabil cu totii, a avut loc concursul de astrofotografie organizat de catre membrii forumului @stronomy.ro. A fost prima oara cand un astfel de concurs a fost organizat pe acest forum, iar initiativa, si mare parte din organizare a revenit lui Emil Kolbert, astrofotograf si moderator pe acest forum. Premiile au constat in obiecte cu o valoare totala de aproape 1000 de euro, si au fost donate de catre organizatorul concursului si de inca patru membri.

Cuncursul s-a desfasurat pe patru sectiuni, fotografie deep-sky, fotografie planetara, fotografie de camp larg si peisaj, si fotografii ale incepatorilor. Au avut drept de participare toti membrii forumului @stronomy.ro inscrisi pana la data de 1 octombre 2010, iar clasarea s-a facut prin votul membrilor inscrisi pe forum. Fotografiile trebuiau sa fie efectuate si depuse in perioada 1 octombrie 2010-30 noiembrie 2010, iar notarea lor, intre1 si 15 decembrie 2010.

Evident ca majoritatea cunoasteti aceste lucruri. Dar pentru ca am considerat ca acest eveniment trebuie sa fie marcat intr-un mod aparte, am facut un micro-interviu prin email cu cei care au fost castigatorii acestui concurs. Interviul a constat din sapte intrebari (poate nu cele mai inspirate) la care fiecare participant a dat sau nu raspuns, dupa inspiratia de moment. Aici trebuie sa spun faptul ca majoritatea nu sunt obisnuiti sa dea astfel de interviuri, asa cum nici eu nu sunt obisnuit sa cer interviuri.

Intrebarile au fost urmatoarele:

  1. Cine esti, si de ce astrofotografie?
  2. De cand esti membru pe forumul @stronomy.ro, si ce crezi ca ai castigat de pe urma acestei prezente?
  3. Ce instrumentatie si ceprelucrari ai folosit la fotografia castigatoare?
  4. Cat timp ti-a luat realizarea ei, inclusiv prelucrarile?
  5. Care e cea mai placuta si cea mai neplacuta intamplare din activitatea ta de astronom amator?
  6. Raspuns fara intrebare. (aici intervievatii putea sa spuna ce doreau, sau sa nu spuna nimic daca nu aveau inspiratie)
  7. Daca Mos Craciun ar avea un sac plin cu telescoape si accesorii, ce ti-ai dori sa-ti aduca.

Urmeaza raspunsurile fiecaruia la toate intrebarile, in ordine alfabetica a numelor, urmate de un scurtcomentariu personal.

- CATALIN PADURARU, castigator al categorie fotografie de camp larg si peisaj.

1. Ma numesc Catalin Paduraru si m-am apucat de astrofotografie fiindca cu telescoapele la care aveam acces atunci vazusem cam tot ce se putea vedea pe cer. Asa ca am cautat o noua metoda de a “vedea” cerul.

2.  Sincer nu stiu de cand sunt pe forum, trebuie sa ma uit fiindca nu stiu pe de rost dar stiu ca sunt de mult timp. Si am devenit membru fiindca sunt persoane aici care stiu astronomie si cu care pot sa ma sfatuiesc. Si cred ca nu in ultimul rand, fiindca sunt o persoana sociabila si trebuie sa socializez .

3. Setup-ul a fost destul de simplu, aparatul foto cu obiectiv foto montat pe o montura ecuatoriala care era comandata de un calculator. Prelucrarea ei este destul de complicata, adica in mare am suprapus patru imagini din care am facut una singura. Acesteia i-am scos un gradient, i-am marit contrastul, i-am intensificat culorile, i-am ajustat nivelele si intr-un final curbele.

4. Un timp total de achizitei plus prelucrare, cred ca a durat cam 2-3 ore.

5. Sunt mult prea multe intamplari placute sa le trec aici. Neplacuta cred ca a fost atunci cand cineva mi-a stricat telescopul destul de rau.

7. O camera CCD mai buna.

Catalin este membru pe @stronomy.ro din mai 2060, dar activitatea sa in astronomia de amatori este de durata mai lunga, iar, pe langa observatii si fotografii, este si un constructor de telescoape.

- IONUT ANGHEL, castigator la categoria fotografie deep-sky.

1.  Ionut Anghel, am 29 de ani si sunt de profesie programator. Astrofoto, nu stiu exact. Poate pentru ca am avut mai multe instrumente, si pe cerul din Ploiesti nu mi-au dat satisfactie.

2. Sunt membru de 2 ani si ceva, si este o experienta buna si asta.

3. La achizitia imaginii am folosit un telescop GSO RC 8″ si o camera QHY8, ghidajul prin luneta 80/400 si camera DSI Pro. Telescopul este montat intr-un mini observator roll-off automatizat si controlat remote prin internet. Softurile folosite sunt: ACP Observatory Control (automatizarea observatorului), PinPoint (astrometrie), FocusMax (auto focus) si MaximDl (achizitie si ghidaj). Pentru prelucrare am folosit MaximDl (calibrare, stacare, deconvolution si DDP) precum si Photoshop (curbe, denoise si eliminarea gradientului), precum si alte programe si drivere (comerciale/free sau scrise de mine) folosite la controlul si conexiunea cu telescopul(EQMOD),focuserul, roata de filtre,camera statia meteo, senzorul de nori si controlul capacului observatorului.

4. Din cate imi amintesc achizitia a fost facuta intr-o singura noapte iar prelucrarea a durat aprox. 2 ore.

5. Cel mai neplacut moment, cred ca a fost cand am construit observatorul si am constatat ca facusem capacul mai mic, si nu se inchidea. Momente placute, de cate ori vad ca imi iese o fotografie pe cerul asta poluat din Ploiesti.

6. Nu stiu ce sa spun.

7. Un observator sus pe munte, si un tehnician care sa stea acolo,sa aiba grija de el.

Ionut Anghel este unul din cei mai perfectionisti oameni pe care l-am cunoscut. Observatorul sau are in dotare, pe langa computer dedicat, surse si cabluri speciale, un detector de incendiu, filtre pentru praf, dezumidificatoare, sisteme de incalzire contra inghetului, si toate automatizate pentru a putea fi controlate d la distanta. Da, are si sistem de alarma contra efractiei. Din pacate, stiu doua observatoare, unul de stat, si unul particular, dotate cu telescoape si camere mult mai puternice, care nu dau nici un rezultat, si care ar putea sa beneficieze de conostiintele si experienta lui, dar ….

- LUCIAN CRETU, castigatorul sectiunii incepatori.

1. Lucian Cretu, 23, fost semi-pletos (mi-am taiat parul si pentru ca-mi intra in ochi cand ma uitam prin ocular), fost fotoreporter sportiv, actual freelancer. De ce astrofoto? Pentru ca un prieten, Stefan Angelescu, m-a atras in lumea asta, pentru ca ma uitam la stele de cand eram mic, pentru ca este atat foarte grea, cat si foarte rewarding si pentru ca in camp, la 3 noaptea cu un cer instelat deasupra, departe de orice fel de civilizatie, este unul din momentele pe care nu le-as da la o parte pentru nimic in lume.

2. Membru pe astronomy.ro sunt de pe la jumatatea lui octombrie, la doua saptamani dupa ce mi-am luat telescopul. Prezenta pe forum mi-a adus o groaza de cunostinte tehnice si practice, cat si o veche cunostinta/un nou prieten.

3. In realizarea fotografiei am folosit tubul SkyWatcher 8″ f/5 pe o montura EQ5 ghidata cu o DBK imprumutat si un obiectiv Soligor 500/8 cu PHDGuiding, locatia fiind la vreo 15km departare de Oltenita. Timpul efectiv de achizitie a fost de vreo 30 de minute (7 sub-uri de cate 4 minute + unul de doua minute) deoarece se apropia rasaritul. Fotografia cu care am castigat, galaxia M51 fiind obiectul din ea, a fost, din punctul meu de vedere, cea mai slaba din acea seara. Prelucrarea am facut-o pe workstationul unui prieten in DeepSkyStacker, apoi mici corectii in PhotoShop.

4. Timpul efectiv, de la primul cadru pana la rezultatul final a fost de ~4 ore.

5. Placuta: Noaptea in care am realizat acea fotografie. Un cer superb. Neplacuta: In aceeasi locatie am ramas blocat cu masina de doua ori. Prima data i-am supt bateria tinand muzica pornita si a trebuit dimineata sa impingem masina pana la drum vreo 500 de metri, ca apoi sa luam curent de la o masina care trecea, a doua oara am ramas in namol intr-o noapte in care au fost -7 grade. Am dormit in masina trei oameni, iar dimineata am ajuns in primul sat si am convins pe cineva sa vina cu tractorul si sa ne scoata. Asta e povestea foarte-foarte pe scurt.

6. Multumesc organizatorilor, multumesc celor care au pus la dispozitie premiile si abia astept urmatoarea runda.

7. O cabana incalzita la peste 2000 de metri altitudine. Si suficienti bani incat sa-mi permit sa ma mut acolo.

Lucian Cretu a uitat sa spuna ca este un foarte proaspat boboc, primul contact cu astronomia fiind facut in septembrie 2010, deci cu foarte putin timp inainte de concurs. Evident ca experienta de fotograf profesionist se cunoaste, dar totusi sa te obisnuiesti cu instrumente destul de diferite, si sa inveti si ceva astronomie atat de repede, e o performanta.

- LUCIAN CURELARU, castigator la categoria fotografie planetara.

1. Numele meu este Lucian Curelaru si sunt din Brasov. Sunt interesat de astronomie inca din copilarie si astronom amator din vremea liceului. Astrofotografia planetara pe care o fac acum am inceput-o insa mult mai recent si oarecum din intamplare. Sunt in general interesat de stele duble si tot ce tine de acest domeniu. Acum vreo doi ani , dupa mai multe incercari de masuratori la duble folosind un ocular micrometric, m-am gandit sa abordez o metoda de masurare folosind camere planetare. Desi realizabile cu instrumentarul meu , masuratorile cu ocularul micrometric mi s-au parut destul de constisitoare ca timp si eram in cautarea unei metode care sa dea un randament mai bun, mai ales ca nu am stat niciodata prea bine cu timpul liber. Dupa ce am achizitionat o camera planetara (un Neximage de la Celestron)  am inceput cu cateva teste pe un subiect usor: luna. Pozele rezultate m-au impresionat desi nu erau grozave. In paralel citeam diverse carti si articole despre fotografierea cu webcamuri unde cam peste tot se vorbea in primul rand despre fotografia planetara. In scurt timp m-a prins virusul si am inceput sa fotografiez planete la modul serios, partea cu stelele duble ramanand pentru cateva luni pe planul doi. Acum cele doua domenii de interes sunt cumva pe picior de egalitate.

2. Sunt pe astronomy.ro de prin 2005. De castigat de pe acest forum am avut multe. Am cunoscut si alti amatori pe langa cei pe care ii stiam deja, am avut ocazia sa invat din experienta altora prezentata in cadrul a diverse discutii de pe forum. Am avut de asemenea ocazia de a-mi expune proiectele, ideile si rezultatele si de a primi de multe ori un feedback consistent relativ la acestea.

3. Instrumentarul pe care il folosesc in fotografia planetara este relativ simplu. Un telescop Celestron Nexstar 6 SE (un SCT pe o montura altaz motorizata), un barlow 2.5x manufacturat de un prieten (Alin Tolea) din ceva lentile foto, un filtru UV/IR Cut de la Baader si o camera planetara Imaging source DBK 21AF04.AS. Cu acest echipament am facut toate pozele de pana acum. Singura modificare a fost camera pe care o folosesc, initial aceasta fiind un Celestron Neximage

Atat la prelucrarea fotografiilor cu care am participat in concurs cat si la celelalte folosesc in principal Registax 5 . Nu obisnuiesc sa fac alte prelucrari ulterioare sau anterioare prelucrarii cu registax. Pentru editarea finala utilizez GIMP dar in foarte rare cazuri intervin pe poza. De obicei folosesc GIMP doar pt a pune texte pe poza, sau a decupa zonele neinteresante.

4. Timpul efectiv de procesare pentru pozele prezentate in concurs nu este f mare. In general iau in considerare doar timpul cand efectiv fac ceva pentru acea procesare. Restul operatiilor pe care le face registax automat si sunt de durata nu le iau in calcul pentru ca in general fac altceva in acel timp. De obicei insa pentru pozele care promit fac mai multe procesari cu registax modificand usor unii parametrii si apoi comparand rezultatele. Pe de alta parte insa, pentru a obtine o poza buna sunt necesare multe iesiri la observatii, pentru ca in fotografia planetara totul depinde foarte mult de seeing. Pentru acest concurs cred ca am avut aproximativ 15-20 iesiri pe parcursul celor doua luni de competitie. La fiecare astfel de iesire produc cel putin 3-4 avi-uri pentru fiecare subiect abordat. Astfel au rezultat zeci de poze din care am selectat 3 care mi s-au parut mai bune.

In zona mea, si banui ca si in restul tarii , pe perioada concursului vremea a fost destul de ciudata. Desi am avut multe zile si nopti senine aparent fara vant, care pareau foarte promitatoare, in majoritatea lor seeingul a fost prost (probabil ceva miscari de aer puternice la altitudini mai mari). Asa ca desi mi-am dorit sa vin in concurs cu o poza buna cu Jupiter in care sa apara si GRS, am reusit doar o poza de calitate buna fara pata rosie. Am participat si cu o poza de calitate mai slaba ce continea si pata rosie care insa nu a avut la fel de mare succes desi era mai spectaculoasa, cel putin din punct de vedere al continutului.

5. Nu-mi amintesc acum o intamplare anume care sa o categorisesc ca cea mai neplacuta . Cele mai frustrante situatii pentru mine, si banui ca si pentru multi alti amatori, sunt acelea in care pregatesc in detaliu, cu ceva timp inainte, o exepditie de observare a unui fenomen anume si, desi totul pare ok, ma trezesc la fata locului (dupa ceva kilometrii parcursi, cu tot instrumentarul despachetat la destinatie si pregatit), ca in ultimul moment cerul se strica si toata expeditia ramane fara nici un rezultat.

Momentele cele mai placute (iarasi, imi e greu sa aleg unul anume) sunt cele in care dupa ceva munca reusesc sa obtin rezultatul dorit, fie el o poza buna, fie un rezultat publicat intr-o revista sau altceva.

7. Raspunsul aici e simplu si cred ca multi amatori ar da acelasi raspuns.. Un mic observator dotat cu toate cele necesare intr-o zona cu cer bun, nu foarte departe de casa, cu un instrument de diametru cat mai mare. Revenind insa la dorinte mai pamantene si mai realizabile cred ca m-as multumi cu un telescop asemanator celui pe care il folosesc acum (un SCT pe montura AltAz motorizata), dar cu diametru ceva mai mare si cu o montura cu cat mai putin backlash.

Lucian Curelaru a reusit sa ii uimeasca pe multi cu fotografia castigatoare, avand in vedere ca instrumentul cu care a fost executata nu e unul de varf, si nici mare nu e. Personal am vazut pe multe site-uri ale unor astronomi din occident, dotati cu telescoape mult mai mari, fotografii mai slabe decat cele ale lui Lucian.

Acestea au fost interviurile cu cei patru castigatori. Nu as vrea sa ii uitam pe ceilalti concurenti, a caror participare a fost meritorie, departajarea  fiind facuta uneori de diferente mici de punctaj. Sper ca si anul urmator sa avem posibilitatea de a face un concurs, si sa cunoastem alti impatimiti ai cerului si fotografiei astronomice.

Fotografiile prezente in acest articol sunt cele castigatoare, si pot fi admirate in format mare pe albumul forumului.

2 Responses

12.28.10

Faina initiativa cu interviul si foarte interesante raspunsurile premiantilor!

O singura observatie: dupa raspunsul lui Catalin Paduraru la intrebarea a 7-a, ai scris: “Catalin este membru pe @stronomy.ro din mai 2060″. E membru din 2006, dar poate va fi si-n 2060!

P.S.
Pacat Dragos ca nu mai esti moderator, dar poate revii…

12.28.10

Ce sa faci, dupa o noapte de munca se mai intampla si din astea. Oricum, ii urez lui Catalin sa fie membru si dupa 2060. E tanar, asa ca are tate sansele.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

16.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 21 zile

Distanta: 58 raze terestre
Latitudine ecliptica: 1°
Longitudine ecliptica: 26°

Arhiva