Cea mai tanara galaxie descoperita pana acum cu ajutorul telescopului Hubble este I Zwicky 18. Aceasta are varsta de 500 milioane ani si a luat fiinta cand pe Pamant exista deja viata. Comparativ, alte galaxii din vecinatatea Pamantului au cateva miliarde de ani; Galaxia cea mai tanara a fost descoperita de 2 astronomi cu ajutorul [...]
Cea mai tanara galaxie descoperita pana acum cu ajutorul telescopului Hubble este I Zwicky 18. Aceasta are varsta de 500 milioane ani si a luat fiinta cand pe Pamant exista deja viata. Comparativ, alte galaxii din vecinatatea Pamantului au cateva miliarde de ani;
Galaxia cea mai tanara a fost descoperita de 2 astronomi cu ajutorul telescopului Hubble. Sistemul stelar al acesteia are “doar” 500 milione de ani pe cand Calea Lactee are 12 miliarde ani.
Descoperirea galaxiei “bebelus”, cu numele I Zwicky 18, ofera cercetatorilor noi cunostinte despre nasterea primelor galaxii in cosmos si despre aspectul Caii Lactee chiar dupa nastere. Cercetatorii au relatat despre observatiile lor in magazinul de specialitate “Astrophysical Journal”.
“Zwicky 18 este o galaxie neobisnuita “, explica Trinh Thuan de la Universitatea din Virginia, care a descoperit galaxia impreuna cu Yuri Izotov de la observatorul astronimoc din Kiev. “Noi ne asteptam de fapt ca galaxiile sa ia nastere in decursul unui miliard de ani de la Big Bang si nu dupa 13 miliarde de ani mai tarziu.”
Dar exact acesta este cazul galaxiei “bebelus”: de-a lungul a miliarde de ani aceasta galaxie a ramas in stadiul embrional, un nor rece din hidrogen si heliu. Doar acum 500 milioane ani au luat nastere, dupa o explozie puternica, stele care au luminat galaxia.
Aflandu-se la doar 45 milioane de ani lumina de Pamant, aceasta galaxie ofera astronomilor sansa unica de a o observa.
Ce nu stiu insa cercetatorii este cauzele care au determinat ca aceasta sa ramana in stadiu embrional.
One Response
Great post i love it keep posting more!