Canon 60D, Nikon D7000, Pentax K-5, si Pentax K-r

In urma cu doua luni scriam despre o toamna ”fierbinte” pe piata aparatelor foto DSLR. Si intradevar, dupa celelalte noutati prezentate atunci, au aparut in scurt timp si alte aparate, dintre care se remarca cele enumarate in titlu. Canon 60D Urmasul lui 50D, vine cu o serie de noutati, dar si cu ceva minusuri fata [...]

In urma cu doua luni scriam despre o toamna ”fierbinte” pe piata aparatelor foto DSLR. Si intradevar, dupa celelalte noutati prezentate atunci, au aparut in scurt timp si alte aparate, dintre care se remarca cele enumarate in titlu.

Canon 60D

Urmasul lui 50D, vine cu o serie de noutati, dar si cu ceva minusuri fata de predecesorul sau. 60D are un senzor de 22,3×14,9mm, cu o diagonala de 26,82mm, pe care sunt 18 mega pixeli, mai exact 5184×3456 pixeli de 4,3 micrometri fiecare, dotati cu o microlentila pentru a capta mai multa lumina. Imaginea e prelucrata de un procesor Digic 4, care permite o viteza maxima de 5,3 imagini pe secunda, mai slaba decat la 50D, care avea 6,3 imagini pe secunda, dar asta se datoreaza in primul rand rezolutiei mai mari. Masurarea expunerii se face pe 63 de zone, iar a focalizarii pe 9 senzori in cruce. Sensibilitatea la care se pot face fotografii merge de la ISO 100, la ISO 12800, iar filmarea se poate face in format FullHD (1960×1080) cu pana la 30 imagini pe secunda si autofocus. Cel mai mare minus in raport cu predecesorul sau este lipsa microcorectiei de focalizare in raport cu fiecare obiectiv, iar cel mai mare plus, dupa opinia mea, este prezenta pentru prima data la un DSLR Canon a unui monitor rabatabil, care cu siguranta va fi apreciat de toti posesorii de refractoare si de catadioptrice, care vor dorii sa il utilizeze, si care nu vor mai fi nevoiti sa se aseze in pozitii imposibile pentru a face focalizarea. In plus, acest monitor are o rezolutie de 1,04 megapixeli, si este pe format 2/3. Monitorul permite o marire de 5x la focalizare auto, AF, si de 10x pe focalizare manuala. Stocarea fotografiilor se face pe card tip SD, potand fi utilizate si noile carduri SDHC si SDXC. Aparatul a aparut deja pe piata romaneasca la un pret minim de 5000 lei, corpul fara obiectiv.

In articolul anterior despre aparate foto scriam despre un senzor de 120megapixeli realizat de cei de la Canon. La scurt timp dupa aceea, aceasta firma a anuntat realizarea unui senzor enorm, cu dimensiunea de 200x200mm. Acest senzor are o rezolutie de doar un megapixel, deci un pixel masoara cam 200×200 micrometri, si este destinat in special pentru astronomie, si pentru alte necesitati industriale. Avand o sensibilitate de 100 de ori mai mare decat a unui senzor foto normal, acesta poate realiza filme astro in conditii mult mai bune decat actualele camere, si un exemplar a si fost montat pe un telescop din Japonia.

Nikon D7000.

Desi nu e desemnat oficial ca fiind inlocuitorul foarte apreciatului Nikon D90, parametri noului D7000, si in special pretul, il plaseaza in aceasta pozitie. Avand un senzor de 23,6×15,6mm si o diagonala de 28,29mm, cu o rezolutie de 4928×3262 pixeli de 4,78 micrometri, deci 16 megapixeli efectivi, si un nou procesor, Expeed 2, aparatul poate realiza fotografii de la ISO 100 pana la ISO 25600, cu pana la 6 imagini pe secunda. Masurarea expuneri se face cu 2016 senzori, iar focalizarea cu 39 de senzori, din care 9 sunt in cruce. Bineinteles ca exista si functia de filmare in format FullHD, cu pana la 24 imagini pe secunda, cu focalizare automata continua. Monitorul aparatului este fix, si are 921000 pixeli.

De retinut trei caracteristici mai interesante ale aparatului. Pentru stocare exista doua sloturi tip SD, si stocarea se poate face in dublu, pentru back-up, sau dedicat, fiecarui card i se poate aloca un anumit tip de fisier. Corpul aparatului este din magneziu si e protejat impotriva intemperiilor, (praf si ploaie). A treia este functia de dark-frame automat, foarte utila astrofotografiilor. Aparatul va ajunge pe piata romaneasca la preturi de circa 4700 lei.

S-ar putea spune ca Nikon D7000 este mai bine dotat decat rivalul sau, cu exceptia monitorului rabatabil, care poate, sau nu, in functie de utilizator, sa fie un atu pentru Canon60D. Dar despre care din ele e mai bun, mai ales din punct de vedere al astrofotografului, voi scrie un alt articol in viitor, cand se vor aduna mai multe date despre ele, dar si despre noii veniti de la Pentax.

Pentax K-5

Firma Pentax a primit un puternic imbold dupa preluarea ei de catre fabricantul de sticla si produse adiacente, Hoya, si ca urmare in mai putin de un an au lansat trei modele noi, cu caracteristici care par a fi mult mai bune decat predecesoarele lor. Primul dintre acestea are un senzor de 16,3 megapixeli, cu dimensiunile de 23,7×15,6mm, diagonala de 28,37. Sensibilitatea acestui aparat este una din cele mai mari existente, de la ISO80 la ISO 51200, dar care in modul Bulb, deci cu timp nelimitat de expunere, ISO este limitat la 1600, probabil pentru limitarea incalzirii si a zgomotului de amplificare. Masurarea expunerii se face pe 77 de segmente, iar focalizarea este realizata de un sistem numit SAFOX IX+, cu 9 senzori in cruce, 2  senzori limiari si un senzor suplimentar pentru identificarea tipului de sursa de lumina. K-5 poate realiza 7 imagini pe secunda in mod foto si filmare FulHD cu 25 imagini pe secunda. Monitorul are 921000 pixeli, si pe focalizare manuala permite marire de 6x iar pe manual de 10x. Interesant este faptul ca la focalizare, monitorul trece automat in mod de marire in jurul punctului de focalizare, pentru ca utilizatorul sa poata aprecia mai usor acuratetea procesului. Aparatul are posibilitatea de microcorectie a focalizarii pentru unele obiective, de sustragere automata a dark-urilor pentru imbunatatirea raportului semnal/zgomot, iar corpul este protejat contra intemperiilor, putand opera chiar si la -10 grade Celsius. Insa cel mai mare avantaj al lui Pentax K-5 este sistemul de reducere a vibratiilor, numit SR, montat pe senzor, si nu in lentile, asa cum  e cazul la Nikon si Canon. Astfel, clientii vor putea sa achizitioneze obiective mult mai ieftine decat in cazul concurentilor. Si bine inteles ca sistemul SR va functiona si daca aparatul e montat pe o luneta sau un telescop. Si mai trebuie spus ca acest aparat, ca si celelalte din gama Pentax functioneaza cu orice obiectiv produs vreodata de aceasta firma. Pentax K-5 poate fi achizitionat de pe piata romaneasca la preturi intre 4600 si 5000 lei.

In scurtul timp scurs de la aparitie si pana acum, pe site-urile din Japonia au aparut destule fotografii realizate cu acest aparat, din care unele au subiecte astronomice. Si rezultatele par a fi destul de promitatoare. Mai multe despre aceasta voi scrie intr-un alt articol, cand voi putea sa adun mai multe informatii.

Pentax K-r

In urma cu aproape un an, a aparut pe piata un aparat care a lasat o foarte buna impresie, si anume Pentax K-x. Totusi, acesta avea o serie de lipsuri, si ca urmare, firma a lansat in aceasta toamna modelul K-r. Avand un nou senzor, de 12,4 megapixeli, cu dimensiunile de 23,6×15,8mm, diagonala de 28,4mm, si 4288×2848 pixeli, aparatul are sensibilitate extinsa de la ISO 100 la ISO 25600.Masurarea expunerii se face pe 16 segmente, iar sistemul de focalizare, numit SAFOX IX, difera de cel de  la K-5 doar prin lipsa analizorului de lumina. Viteza maxima in mod fot este de 6 imagini pe secunda, iar filmarea se face in mod HD, 1280×720 pixeli, cu 25 imagini pe secunda. Monitorul este identic cu cel de la Pentax K-5, avand si functia de marire automata la focalizare, si de asemenea, este prexent si sistemul de reducere a vibratiilor. Lipseste insa carcasa etanseizata. Un plus important fata de fratele mai mic, K-x, este semnalarea punctului de focalizare pe vizor si pe monitor. Pretul minim la care se vinde acest aparat la noi in tara este de 2350 lei.

Acestea nu au fost singurele noutati din aceasta toamna. Se poate mentiona astfel noul DSRL al firmei Sigma, SD1, cu senzor Foveon de 3x15megapixeli, dar care  va ajunge efectiv pe piata de abia la inceputul anului viitor. Si de asemenea, o intreaga gama de aparate profesionale cu senzori de mari dimensiuni, dar si cu preturi cuprinse intre 10 000 si peste 40 000 de dolari.

Au fost insa si absente, indeosebi in taberele celor de la Canon si Nikon. Astfel, nu au aparut inlocuitori pentru Canon 1000D si pentru Nikon D700. Si de asemenea, cele doua firme nu au prezentat nici un model SLD, sau mirrorless, asa cum multi se asteptau sa se intample. Dar probabil ca asteptarea nu va fi de lunga durata. Pana atunci, sper sa pot scrie un articol in care sa analizez performantele celor mai interesante aparate aparute in aceasta toamna, din punct de vedere al astrofotografiei.

3 Responses

11.04.10

Rezultate spectaculoase, si neasteptate vin din parte firmei Dxo Labs, care pe site-ul lor DxO Mark, unde sunt testate performantele senzorilor aparatelor foto, plaseaza Pentax K-5, pe locul 5, in topul tuturor aparatelor foto realizate pana acum, la egalitate cu Nikon D3s. Se afla sub acest loc 5, toate aparatele Canon, Sony, Olympus, Panasonic, Samsung, dar si aparate mult mai scumpe, cum ar fi Leica, Hasselblad, Leaf Aptus, si Mamiya. Deasupra se afla doar doua aparate Phase One, Nikon D3X, si Pentax D645, toate fiind aparate al caror pret este de cel putin sase ori mai mare.
Pentax K-r se afla pe locul 22, in mod surprinzator in urma fratelui mai mic, Pentax K-x, aflat pe 21, in special datorita raportului semnal /zgomot mai bun al lui K-x. De aici s-ar putea deduce ca pentru astrofoto, dintre acestea doua din urma, Pentax K-x este mai recomandat. Ramane insa sa vedem care vor fi si rezultatele altor teste.
Tot in acelasi top, Canon 60D ocupa locul 40. Nikon D7000 nu a fost testat pana la aceasta ora, dar cred ca se va plasa peste Canon 60D.

11.04.10

Azi au aparut rezultatele DxO Mark pentru Nikon D7000. Asa cum am crezut, rezultatele sunt mult mai bune decat ale lui Canon 60D, dar sub cele ale lui Pentax K-5, Nikon D7000 fiind plasat pe locul 10 in topul tuturor aparatelor testate de catre DxO. Dar rezultatele pe categorii de teste sunt ceva mai amestecate intre Pentax si Nokon, asa ca va trebui sa mai apara si altele pentru a se putea da un verdict in ce priveste folosirea in astrofotografie.

Foarte tare aparatul! Tot in acelasi top, Canon 60D ocupa locul 40. Nikon D7000 nu a fost testat pana la aceasta ora, dar cred ca se va plasa peste Canon 60D.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

011.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele LuniiVechime Luna: 12 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 109°

Arhiva