Aşa cum v-am promis, revin cu amănunte (zic eu, picante) despre proprietăţile câmpului care poate produce mişcare circulară. Ştim că un punct material lăsat să se deplaseze liber, în absenţa vreunei influenţe externe, alege să se deplaseze rectiliniu şi uniform. Asta înseamnă că un punct material care nu se mişcă rectiliniu şi uniform, nu este [...]
Aşa cum v-am promis, revin cu amănunte (zic eu, picante) despre proprietăţile câmpului care poate produce mişcare circulară.
Ştim că un punct material lăsat să se deplaseze liber, în absenţa vreunei influenţe externe, alege să se deplaseze rectiliniu şi uniform. Asta înseamnă că un punct material care nu se mişcă rectiliniu şi uniform, nu este liber, ci se mişcă într-un câmp de forţe. Înseamnă că există atâtea tipuri diferite de influenţe externe (câmpuri) câte moduri de mişcare diferite de cea rectilinie şi uniformă există.
Cea mai simplă mişcare diferită de mişcarea rectilinie şi uniformă este mişcarea rectilinie accelerată. Să vedem ce proprietăţi are câmpul de forţe care poate produce doar mişcare rectilinie accelerată. Cea mai importantă proprietate a unui câmp care poate produce numai mişcare rectilinie accelerată constă în scalaritatea lui. Cu alte cuvinte, un câmp care nu poate să modifice altceva decât modulul impulsului unui corp, este un câmp scalar. Acest câmp nu are direcţie în spaţiu. El nu face altceva decât să modifice modulul impulsului unui corp care a intrat în acel câmp. Indiferent din ce direcţie vine corpul intrat în câmp, dreapta pe care se va deplasa corpul rămâne neschimbată! Dar noi ştim că numai un câmp gravitaţional poate modifica impulsul unui corp neutru. Atunci, vom numi de acum încolo câmp gravitaţional scalar acel câmp de forţe care poate modifica numai modulul impulsului. Aşadar, prin definiţie, suntem acum în posesia următoarei reciprocităţi: întotdeauna, un câmp gravitaţional scalar modifică numai modulul impulsului şi, reciproc, întotdeauna, dacă ceva poate modifica modulul impulsului, acel ceva este numai câmpul gravitaţional scalar.
Următorul (şi singurul) tip de mişcare diferită de mişcarea rectilinie şi uniformă este mişcarea uniformă, dar nerectilinie. Deoarece studiul unui câmp scalar a fost epuizat, având ca rezultat descoperirea câmpului gravitaţional scalar, ne-au mai rămas în studiu doar câmpurile vectoriale. Atunci să vedem ce influenţă ar trebui să aibă un câmp de forţe vectorial asupra impulsului unui corp care ar pătrunde într-un asemenea câmp. Este evident că modulul impulsului nu poate fi modificat de un asemenea câmp deoarece ştim deja că modulul impulsului poate fi modificat numai de un câmp gravitaţional scalar. Înseamnă că un câmp vectorial nu poate modifica altceva decât direcţia impulsului. Să numim acum câmp gravitaţional vectorial acel câmp de forţe care poate modifica numai direcţia impulsului. Să observăm un lucru foarte important care ne va ajuta să aflăm ceva despre direcţia câmpului gravitaţional vectorial: un câmp gravitaţional vectorial constant va produce numai forţe constante şi mereu perpendiculare pe impuls. Deci, un corp care pătrunde într-un câmp gravitaţional vectorial constant se va mişca pe un cerc! Cum câmpul gravitaţional vectorial este considerat constant, atât modulul, cât şi direcţia lui trebuie să fie constante. Dar singura direcţie posibilă care ne rămâne pentru un asemenea câmp (constant) este aceea perpendiculară pe planul cercului pe care se deplasează corpul! În concluzie, un câmp gravitaţional vectorial produce forţe perpendiculare pe direcţia câmpului şi perpendiculare pe direcţia impulsului!
Nu există alte posibilităţi! Nu putem modifica altceva la un impuls decât modulul său şi direcţia lui. Prin urmare, orice studiu viitor care va face referire la modificarea impulsului, trebuie să ia în calcul ceea ce am scris aici despre câmpul gravitaţional scalar şi vectorial. Un câmp care poate satisface simultan ambele condiţii (adică un câmp care poate modifica atât modulul, cât şi direcţia impulsului) este un câmp format dintr-un câmp gravitaţional scalar şi un câmp gravitaţional vectorial. Voi numi acest câmp, simplu, câmp gravitaţional. Deci, câmpul gravitaţional este ansamblul format de câmpul gravitaţional scalar şi câmpul gravitaţional vectorial. Nu există alte tipuri de câmp în Univers! Există un singur tip de câmp, iar acesta este câmpul gravitaţional definit mai sus. De aceea, aici, în aceste consideraţii, se află esenţa unificării câmpurilor.
3 Responses
bey tata cine e TAMPITUL asta ? Ce aberatii !!! loool
Cimp gravitational
Forţa gravitaţională se manifestă la distanţă prin intermediul câmpului gravitaţional. Ea se transmite din aproape în aproape. Câmpul gravitaţional este un câmp vectorial care descrie forţa gravitaţională care acţionează asupra unui obiect în orice punct dat din spaţiu, pe unitatea de masă.
Intensitatea câmpului gravitaţional (Γ) într-un punct este egală cu raportul dintre forţa ce acţionează din partea câmpului asupra unui corp aflat în acel punct şi masa corpului. În Sistemul Internaţional, intensitatea câmpului gravitaţional se măsoară în N/Kg. Acceleraţia gravitaţională este egală cu intensitatea câmpului gravitaţional.
Câmpul gravitaţional este:
• un câmp vectorial, deoarece i se poate ataşa un sistem de vectori, şi anume vectorul de intensitate a câmpului;
• un câmp radial, deoarece liniile de câmp au direcţie radială;
• un câmp staţionar, deoarece intensitatea câmpului este constantă în timp;
• un câmp cu simetrie sferică.
Orice câmp se reprezintă prin linii de câmp. Linia de câmp este o linie imaginară la care vectorii intensitate ai câmpului sunt tangenţi în orice punct.
Pe o arie mică de la suprafaţa Pamântului, unde liniile de câmp pot fi considerate paralele şi echidistante – câmpul este uniform.
[...] câmp (de forţe) – caracterizat prin energie [...]