Principalul eveniment al acestei luni este spectacolul oferit de roiul meteoritic al Perseidelor. Acestea sunt generate de sfaramaturi ale cometei Swift-Tuttle. Perseidele sunt deja prezente pe cerul noptii inca de la jumatatea lunii Iulie, dar ating maximul in perioada 9-14 August, cunoscand si variatii de la an la an. Astfel, anul trecut au fost consemnate [...]
Principalul eveniment al acestei luni este spectacolul oferit de roiul meteoritic al Perseidelor. Acestea sunt generate de sfaramaturi ale cometei Swift-Tuttle.
Perseidele sunt deja prezente pe cerul noptii inca de la jumatatea lunii Iulie, dar ating maximul in perioada 9-14 August, cunoscand si variatii de la an la an.
Astfel, anul trecut au fost consemnate doua varfuri la distanta de cateva ore. Anul acesta insa, spre deosebire de anul trecut, conditiile de observare vor fi foarte bune, deoarece Luna se afla pe data de 10 August in faza de Luna Noua.
Principalele date ale lunii August:
- 1 August, ora 22:39 Marte se va afla langa Saturn, la 1,9 grade
- 3 August, ora 07:58 Luna in ultimul patrar
- 7 August, ora 04:08 Mercur la elongatie estica maxima
- 10 August, ora 04:42 Venus la 3,1 grade de Saturn
- ora 06:08 Luna noua
- ora 20:50 Luna la perigeu
- 16 August, ora 21:14 Luna in primul patrar
- 19 August, ora 22:31 Neptun la perigeu
- 20 August, ora 07:08 Venus la elongatie estica maxima
- ora 13:07 Neptun in opozitie
- 24 August, ora 00:37 Venus la 2,5 grade de Marte
- ora 20:04 Luna plina
- 25 August, ora 08:27 Luna la apogeu
- 31 August, ora 17:46 Mercur la perigeu
In acest August, conditiile de observare ale Lunii nu sunt cele mai favorabile, traiectoria ei plasand-o destul de jos, sub ecliptica in perioada dintre Luna noua si Luna plina. Ea va urca ceva mai mult pe cer spre sfarsitul lunii, dar la ore mai tarzii.
Observarea planetelor
Mercur: Desi se va afla in pozitia de maxima elongatie estica, pozitia eclipticii la orele la care s-ar putea face observatii, fac extrem de dificila vederea planetei, ea ajungand la unghiuri mai mici de 5 grade, la lasarea intunericului.
Venus: Aflata ceva mai bine plasata, planeta Venus va fi observabila la lasarea serii, dar pentru scurt timp, si la unghiuri destul de mici fata de orizont, astfel ca observatiile prin telescop vor fi destul de dificile.
Marte: Aceeasi pozitie foarte apropiata de Soare, va face dificile observatiile prin telescop, cu atat mai mult cu cat planeta este destul de departe de Pamant.
Jupiter: Conditiile de observatie ale planetei devin din ce in ce mai bune, odata cu trecerea timpului. Astfel, daca la inceputul lunii Jupiter va rasari la ora 22;46, la sfarsitul ei, rasaritul va fi la 20;44, iar pozitia planetei pe cer va fi mai inalta decat in anii trecuti, ajungand in aceasta luna chiar la 45 grade, dar la ore ceva mai tarzii.
Saturn: In luna August din acest an inca mai putem zarii, pentru scurte perioade, dupa apusul soarelui, aceasta bijuterie astrala. Pozitia ei este din ce in ce mai apropiata de Soare, si observatiile prin telescop vor fi dificile. In schimb, cu ochiul liber, Saturn, Venus, si Marte vor face o frumoasa grupare la orizontul vestic, in prima parte a lui August.
Uranus: va fi vizibil la ore relativ tarzii, el apropiindu-se de Jupiter, pana la mai putin de 2 grade la sfarsitul lunii, si la mai putin de 1 grad pe 20 Septembrie.
Neptun: se va afla in Capricorn, deci o pozitie favorabila observatiilor, dar va fi destul de dificil de gasit, deoarece nu se afla in imediata apropiere a unei formatiuni usor de identificat pe cer.
Observatii Deepsky
In aceasta luna, se afla in pozitie foarte buna pentru observatii deepsky, adica la zenit sau intr-o proximitate de 30-40 grade, un numar de constelatii foarte interesante, cu un mare numar de obiecte. La primele ore ale noptii, constelatiile Hercules Lyra, Draco, Vulpecula, Sagitta, Cygnus, Cepheus, iar mai tarziu in noapte, Lacerta, Pegasus, Andromeda, Cassiopeia, Perseus. Evident, in functie de conditiile locale, pot fi atacate si alte tinte, iar lista obiectelor deepsky abordabile e foarte lunga.
PS. In functie de pozitia geografica a observatorului, momentul la care au loc unele evenimente poate fi usor diferit de cel dat.
Adauga comentariu