Calendarul astronomic al lunii martie 2007

Vizibilitatea Lunii In prima seara a lui martie Luna se va gasi aparent la circa 4° de Saturn. In cursul aceleiasi nopti Luna se va apropia in continuare de Saturn, pe care il va eclipsa dupa orele 4 ale diminetii. In ziua urmatoare Luna se va afla foarte aproape de steaua Regulus din Leu, iar [...]

Vizibilitatea Lunii


In prima seara a lui martie Luna se va gasi aparent la circa 4° de Saturn. In cursul aceleiasi nopti Luna se va apropia in continuare de Saturn, pe care il va eclipsa dupa orele 4 ale diminetii. Eclipsa totala de Luna In ziua urmatoare Luna se va afla foarte aproape de steaua Regulus din Leu, iar in noapte de 6 martie vom gasi Luna aproape de steaua Spica, din constelatia Fecioara, la circa 3°.5 distanta.Pe 3/4 martie Luna va fi acoperita de discul Pamantului, cand va avea loc o eclipsa totala de Luna ce va putea fi observata in intreaga Europa. Pentru mai multe detalii va recomandam articolul Eclipsa totala de Luna din 3/4 martie 2007.

Pe 19 martie discul Lunii va acoperi Soarele, producant o eclipsa partiala de Soare, vizibila in unele parti ale Asiei si in Alaska. Pentru mai multe detalii va recomandam articolul Eclipsa partiala de Soare din 19 martie 2007.

Catre sfarsitul lui martie vom gasi Luna din nou in vecinatatea lui Saturn si a lui Regulus, dar si in apropierea stelei Pollux din Gemeni.

Cele 4 faze ale Lunii vor avea loc dupa cum urmeaza: Luna plina pe 4 martie; ultimul patrar pe 12 martie, Luna noua pe 19 martie; primul patrar pe 25 martie.

Vizibilitatea planetelor

Venus Mercur va atinge pe 22 martie o elogantie vestica maxima fata de Soare de 27°.7. Cu toate acestea Mercur nu va fi observabil in aceasta luna, la crepusculul de dimineata, deoarece acesta rasare la circa 40 minute inaintea Soarelui. Venus poate fi observat si in luna martie ca Luceafar de seara, avand o magnitudine de -4.0. De la o zi la alta va ramane pe cer tot mai mult, ajungand sa apuna catre sfarsitul lunii inainte de orele 23. Diametru aparent al lui Venus va fi de 13″.6.

Marte va atinge in cursul lunii martie o distanta unghiulara fata de Soare de 45°. Cu toate acestea Marte va fi mai greu observabil decat in februarie, datorita unghiului mic dintre ecliptica si orizont.

Jupiter va fi de asemenea greu observabil in aceasta luna datorita inclinarii eclipticii. Avand o distanta unghiulara de cel putin doua ori mai mare decat cea a lui Marte fata de Soare, Jupiter va putea fi observat la crepusculul de dimineata, cand se va afla la aproximativ 20° deasupra orizontului.
Catre sfarsitul lui martie Jupiter va avea un diametru ecuatorial de 40″ si o magnitudine de -2.3, cu doar 0.3 unitati mai putin decat stralucirea acestuia la opozitie.

Saturn va putea fi observat si in martie pe intreaga perioada a noptii. Deplasandu-se retrograd, prin constelatia Leu si departandu-se de Pamant, stralucirea lui Saturn va scade la fel ca si diametru aparent al acestuia, care va ajunge catre sfarsitul lunii la 19.4″.

Uranus se va afla pe 5 martie in conjunctie cu Soarele, nefiind astfel in aceasta luna observabil.

Neptun se afla in continuare prea aproape de Soare pentru a putea fi observat.

Vizibilitatea constelatiilor

La scurt timp dupa sfarsitul crepusculului de seara, meridianul va fi traversat de stele precum Castor si Pollux din constelatia Gemenii sau Procyon din Cainele Mic.
Restul constelatiilor de iarna le gasim catre sud-vest. Cainele Mare, precum si Orion si Iepurele se vor afla foarte aproape de apus.
In nord-vest putem observa galaxia Andromeda, iar mai aproape de orizont putem observa constelatia Pegasus. Intre Andromeda si Steaua Polara, gasim constelatia Cassiopeia, iar de cealalta parte a polului nordic ceresc gasim Carul Mare. In apropiere putem observa si Cainii de Vanatoare.Constelatia Vacarul se poate observa la orizontul estic. Aceasta este una din constelatiile de primavara, din aceasta categorie facand parte si Leul si Fecioara. Leul se va afla suficient de sus deasupra orizontului sud-estic, iar constelatia Fecioara o vom gasi intre constelatia Vacarul si Leu.
Catre miezul noptii constelatia Fecioara va traversa meridianul, Leul se va afla in sud-vest, iar Vacarul in sud-est. Aproape de orizontul sudic gasim constelatia Corbul, iar la zenit putem observa Carul Mare.

Catre sfarsitul noptii gasim partea nordica a constelatiei Scorpion la orizontul sudic. Deasupra lui Scorpion gasim constelatia Ophiuchus, iar mai sus urmeaza constelatia Hercule. La orizontul sud-estic gasim constelatiile de vara Lira, Lebada si Vulturul.

Evenimentele astronomice ale lunii

Zi Ora locala Eveniment
01 19:30 Luna la 3°.9 deasupra lui Saturn.
02 04:39 Luna la 15′ la nord de Saturn.
19:30 Luna la 1°.5 deasupra lui Regulus din Leu.
04 01:18 Luna noua.
01:20 Momentul central al eclipsei totale de Luna
05 18:00 Uranus in conjunctie cu Soarele.
06 23:00 Luna la o distanta de 5°.7 de steaua Spica din Fecioara.
07 06:00 Luna in apogeu, la distanta de 405 853 km de Pamant.
06:00 Luna la o distanta de 3°.5 de steaua Spica din Fecioara.
11 03:00 Luna la o distanta de 2°.4 fata de steaua Antares din Scoprion.
12 05:55 Luna in ultimul patrar.
15 06:30 Ultima vizibilitate a Lunii in descrestere.
19 04:31 Eclipsa partiala de Soare, observabila in parti ale Asiei si in Alaska.
04:43 Luna noua.
21:00 Luna in perigeu, la o distanta de 357 814 km de Pamant.
20 19:55 Prima vizibilitate a Lunii in crestere.
21 02:07 Echinoxul de primavara. Inceputul primaverii in emisfera nordica si al toamnei in emisfera sudica.
20:00 Luna la 4°.4 deasupra lui Venus.
22 04:00 Mercur in elongatie vestica maxima (27°.7).
23 21:00 Luna in vecinatatea Pleiadelor si Hyadelor.
24 22:00 Maximul de activitate al curentului meteoric al Virginidelor.
25 06:00 Luna la 1° deasupra lui Marte.
20:17 Luna in primul patrar.
26 21:00 Luna la 5°.8 sub steaua Pollux din Gemeni.
29 05:30 Luna la 1° la dreapta lui Saturn.
» Exporta calendar pentru Microsoft Outlook «
Pentru a importa calendarul astronomic al lunii in clientul de email Microsoft Outlook:

  • descarcati calendarul, dand click pe icon-ul sau titlul de mai sus
  • in Outlook dati click pe meniul “Fisier” si selectati “Import/Export”
  • in fereastra care urmeaza selectati “Import din alt program sau fisier”
  • in fereastra care urmeaza selectati “Microsoft Excel”
  • apoi selectati fisierul-calendar pe care l-ati descarcat anterior
  • selectati calendarul (implicit sau unul creat de dvs.) din structura Outlook afisata
  • acceptati importul din ultima fereastra

Sisteme multiple

Sistemul multiplu Xi UMa Constelatiile Ursa Mare si Cainele de Vanatoare contin, pe langa popularele sisteme double Mizar si alte sisteme multiple interesante. Un exemplu este ξ UMa, sistem dublu descoperit de W. Herchel in 1780. Dupa ce a observat acest obiect timp de 24 ani, Herchel a constatat ca unghiul de pozitie al sistemului s-a schimbat cu 59°. Aceasta a fost prima dovada a existentei sistemelor double fizice, care se rotesc in jurul centrului comun de greutate.
In realitate fiecare componenta a sistemului ξ UMa este o stea dubla spectroscopica, astfel ca avem de a face un sistem stelar cvadruplu.

Obiecte de tip deep-sky

Nebuloasa Bufnita La circa 2°.4 sud-est de β UMa se afla M97 una dintre cele mai mari nebuloase planetare, cu un diametru de 170″. Catalogata si ca NGC 3587, nebuloasa are si un nume popular, Nebuloasa Bufnita, care i-a fost atribuit de Lordul Rosse. Acesta a descoperit nebuloasa in 1848, in centru careia a putut observa doua pete intunecate, pe care le-a asemanat cu ochii unei bufnite.Pe langa nebuloasa Bufnita, in Ursa Mare si in Cainele de Vanatoare gasim o serie de galaxii splendide, precum M81, M82, M63, etc.
Referinte:

Imagini:

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

IC434_900sec-Sandu_Val_Cosmin.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii



Vechime Luna: 9 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 3°
Longitudine ecliptica: 148°

Arhiva