Calendarul astronomic al lunii mai 2008

Vizibilitatea Lunii Inainte de faza de Luna noua, care va avea loc pe 5 mai, semiluna in descrestere va putea fi observata pentru ultima data pe data de 3 mai. Luna in crestere va reaparea pe firmament pe 6 mai, cand aceasta va putea fi observata in vecinatatea lui Mercur.Pe 9 mai Luna va trece [...]

Vizibilitatea Lunii

Luna, Venus, Saturn si Regulus Inainte de faza de Luna noua, care va avea loc pe 5 mai, semiluna in descrestere va putea fi observata pentru ultima data pe data de 3 mai. Luna in crestere va reaparea pe firmament pe 6 mai, cand aceasta va putea fi observata in vecinatatea lui Mercur.Pe 9 mai Luna va trece aparent prin constelatia Gemeni, apropiindu-se la circa 6° de steaua Pollux, cea mai stralucitoare stea din aceasta constelatie.Pe 10 mai Luna se va afla intre Marte (2°,8) si roiul deschis M44. O alta pozitionare interesanta vom putea observa pe 12 mai, cand Luna se va afla la 3°,2 de Saturn si la 2°,1 de steaua Regulus din constelatia Leu.

Pe 16 mai gasim Luna in vecinatatea stelei Spica din constelatia Fecioara, iar pe 21 mai Luna se apropie de steaua Antares din Scorpion.

Cele 4 faze ale Lunii vor avea loc dupa cum urmeaza: Luna noua – 5 mai, primul patrar – 12 mai, Luna plina – 20 mai, ultimul patrar – 28 mai.

Vizibilitatea planetelor

Planeta MercurMercur ofera in aceasta luna observatorilor din Europa conditiile cele mai bune de observare din intregul an 2008. Astfel, pe 14 mai Mercur atinge o elongatie estica maxima, aflandu-se la o distanta unghiulara de Soare de 21°,8.

Aceasta pozitie, impreuna cu inclinarea de peste 40° a eclipticii fata de orizont precum si pozitionarea lui Mercur la circa 3° de nordul eclipticii, ofera conditii ideale de observare a planetei. Aceasta va putea fi vizibila inca din primele zile ale lunii mai, la crepusculul de seara.

Stralucirea aparenta a planetei va fi la inceputul lunii de -0.7 magnitudini. Inaltimea maxima deasupra orizontului va fi de circa 9°, care va fi atinsa pe 11 mai.

Venus nu va putea fi observata in aceasta luna.

Marte poate fi observat pe cerul serii pentru circa o ora. Stralucirea planetei va scadea pana la +1.1 unitati.

Jupiter rasare in jurul miezului noptii, fiind astfel bine observabil in ultimele ore ale noptii. Stralucirea acestuia va creste la -2.5 unitati, iar diametrul aparent va ajunge pana la 43″.

Saturn poate fi observat pentru circa doua ore pe cerul serii, avand o stralucire de +0.5 magnitudini.

Uranus si Neptun se vor afla prea aproape de orizont pentru a putea fi observate.

Vizibilitatea constelatiilor

Galaxiile spirala NGC 5257 si 5258 din Fecioara In luna mai observatiile nocturne se pot face in conditii bune dupa sfarsitul crepuscului de seara, catre orele 22, cand Soarele se afla deja la circa 16° sub orizont.

La aceasta ora constelatia Fecioara se afla deja la meridian, intre aceasta si orizont aflandu-se constelatiile Corb, Crater si partea nordica a constelatiei Hydra.Jos la orizontul sudic gasim constelatiile Balanta si Scorpion, iar deasupra acestora vom putea observa constelatiile Vacarul, Hercule si Coroana Nordului.In est putem observa triunghiul de vara, format din stelele Altair din Vultur, Deneb din Lebada si Vega din Lira.

In nord gasim constelatia Cassiopeia, iar mai la est si aproape de orizont gasim steaua Capella din constelatia Auriga, precum si Castor si Pollux din Gemeni.

Catre inceputul crepusculului de dimineata la meridian putem observa steaua Vega din Lira.

In vest putem gasi ultimele stele din constelatia Fecioara, pe cand orizontul sud-vestic este impanzit de constelatiile: Vacarul, Hercule, Ophiuchus si Scorpion.

La orizontul sud-estic gasim constelatia Capricorn si Varsator, iar deasupra acestora gasim constelatiile Andromeda si Pegasus.

Evenimentele astronomice ale lunii

Zi Ora Eveniment
03 04:40 Ultima vizibilitate a Lunii in descrestere.
05 14:19 Luna noua.
06 05:00 Luna in perigeu, la o distanta de 357 771 km de Pamant.
22:00 Maximul de activitate al curentului meteoric al η-Aquaridelor.
06 22:00 Prima vizibilitate a Lunii in crestere, in vecinatatea lui Mercur.
12 05:48 Luna in primul patrar.
14 06:00 Mercur in elongatie estica maxima (21°,8).
20 04:12 Luna plina.
16:00 Luna in apogeu, la o distanta de 406 403 km de Pamant.
28 04:35 Luna in ultimul patrar.

Referinte:

Imagini:

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Eclipsa-Luna-Penumbra.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 2 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 77°

Arhiva