Calendarul astronomic al lunii mai 2007

Vizibilitatea Lunii Pe 1 mai Luna, aproape plina, va rasari seara, fiind la circa 11° distanta de steaua Spica din Fecioara. Pe 4 mai Luna se va afla la doar 2°.6 de Antares din Scorpion, iar pe 5 mai Luna se va gasi in vecinatatea lui Jupiter. Pe langa Marte Luna va trece in zorii [...]

Vizibilitatea Lunii

Luna eclipseaza Saturn
Pe 1 mai Luna, aproape plina, va rasari seara, fiind la circa 11° distanta de steaua Spica din Fecioara. Pe 4 mai Luna se va afla la doar 2°.6 de Antares din Scorpion, iar pe 5 mai Luna se va gasi in vecinatatea lui Jupiter.
Pe langa Marte Luna va trece in zorii zilei de 13. Catre sfarsitul crepusculului serii din 22 mai Luna va eclipsa planeta Saturn, iar pe 23 mai Luna va eclipsa steaua Regulus din Leu.Cele 4 faze ale Lunii vor avea loc dupa cum urmeaza: Luna plina pe 2 mai; ultimul patrar pe 10 mai, Luna noua pe 16 mai; primul patrar pe 23 mai.

Vizibilitatea planetelor

Venus in moment de dihotomie Mercur va atinge pe 2 iunie o elongatie estica maxima si de aceea il vom putea observa incepand cu 15 mai, la crepusculul de seara, foarte aproape de orizont. Magnitudinea acestuia va fi de -1.1 unitati. Cea mai mare inaltime deasupra orizontului va fi atinsa de Mercur pe 27 mai, cand insa magnitudinea acestuia va scade la 0.0 unitati. Venus este in continuare vizibil ca si luceafar de seara, apunand la scurt timp dupa miezul noptii. Magnitudinea planetei va creste pana la -4.2 unitati, catre sfarsitul lunii Venus ajungand la un diametru aparent de 21″. Aceasta se intampla in conditiile in care discul lui Venus este usor peste jumatate luminat de catre Soare (momentul in care discul venusian este pe jumatate luminat de Soare se numeste dihotomie, acest moment avand loc in apropierea elongatiei estice sau vestice maxime).
Jupiter in opozitie Marte se deplaseaza in directia nord-est si pe 20 mai traverseaza ecuatorul ceresc. Conditiile de vizibilitate ale planetei se imbunatatesc usor, insa inaltimea deasupra orizontului nu va fi mai mare de 10°. Aceasta inseamna ca vizibilitatea lui Marte va fi in continuare ingreunata de lumina crepusculului de dimineata, cu toate ca stralucirea planetei creste usor la 0.9 unitati. Diametrul aparent va fi de 5.7″.

Jupiter se afla la scurt timp inainte de opozitie. La inceputul lunii va rasari in jurul orei 23:30, iar catre sfarsitul lunii va rasari deja la 21:15. Avem astfel conditii ideale de observare ale lui Jupiter, care va putea fi contemplat pana catre inceputul crepusculului de dimineata. Stralucirea maxima a planetei va fi atinsa catre mijlocul lunii mai, cand aceasta va ajunge la -2.6 magnitudini, diametrul aparent al planetei ajungand la 46″.

Saturn si-a incheiat perioada de opozitie de pe acest an pe 20 aprilie si se deplaseaza de atunci catre est. Va putea fi observat in a doua jumatate a noptii. Magnitudinea planetei va ajunge la +0.5 unitati, iar diametru ecuatorial aparent va scade la 17.5″. Inclinarea inelelor va scade de asemenea, la 14°.8.

Uranus intre timp s-a distantat suficient de Soare pentru a putea fi observat pe cerul diminetii, cand acesta va fi vizibil in constelatia Varsator. Pe 1 mai va putea fi observat foarte aproape de Marte (1°). Dupa aceasta data distanta dintre cele doua planete va creste rapid, avand in vedere ca Marte se deplaseeaza mult mai repede catre est, decat Uranus. Catre sfarsitul lunii conditiile de observare ale lui Uranus vor fi mai bune, deoarece inaltimea pe care acesta o va atinge deasupra orizontului va fi mai mare.

Neptun isi incepe perioada de opozitie pe 25 mai, cand isi va schimba directia de deplasare. Poate fi observat la crepusculul de dimineata in constelatia Capricorn, la circa 12° deasupra orizontului, la inceputul lunii si la 20° catre sfarsitul lunii.

Vizibilitatea constelatiilor

Steaua dubla Capella din Auriga In luna mai, dupa orele 22, vom putea observa la meridian Coroana Nordului, iar in vecinatatea acesteia vom gasi constelatiile Vacarul si Hercule.Aproape de orizontul sudic putem observa Balanta si partea nordica a constelatiei Scorpion.

La orizontul vestic gasim constelatiile de primavara Leu si Fecioara. Intre Leu si Steaua Polara gasim Carul Mare, iar steaua circumpolara Capella, din constelatia Auriga, se afla deja in cea mai joasa pozitie pe care o poate atinge.

Calea Lactee se intinde de la orizontul nordic incluzand Cassiopeia, care se indreapta spre zenit.
In sud-est putem observa constelatiile de vara Lebada si Vulturul, care sunt situate relativ in centrul Caii Lactee. Deneb si Atair, stelele cele mai stralucitoare ale acestor constelatii, formeaza impreuna cu Vega, din constelatia Lira, triunghiul de vara.

Evenimentele astronomice ale lunii

Zi Ora locala Eveniment
01 20:30 Luna la circa 11°.4 de steaua Spica, din constelatia Fecioara.
02 12:10 Luna plina.
03 06:00 Mercur in conjunctie superioara.
04 22:40 Luna la 2°.6 sub de Antares din constelatia Scorpion.
06 00:00 Luna la circa 9°.3 sub Scorpion.
22:00 Maximul curentului meteoric Eta Aquaride.
10 02:30 Luna la circa 5°.2 sub Neptun.
06:28 Luna in ultimul patrar.
12 04:00 Luna la 1°.8 la dreapta lui Uranus.
13 03:00 Luna la 2°.8 deasupra lui Marte.
15 03:20 Ultima vizibilitate a Lunii in descrestere.
17:00 Luna in perigeu, la o distanta de 359 390 km de Pamant.
16 21:28 Luna noua.
17 20:40 Prima vizibilitate a Lunii in crestere, la 3°.6 la dreapta de Mercur.
19 20:50 Luna la 3°.6 sub Venus.
20 21:00 Luna la 3°.6 sub Pollux din constelatia Gemeni.
22 21:19 Luna eclipseaza planeta Saturn.
23 22:00 Luna la 2°.1 la stanga de Regulus din constelatia Leu.
23:03 Luna in primul patrar.
28 00:00 Luna in apogeu la o distanta de 405 460 km de Pamant.
» Exporta calendar pentru Microsoft Outlook «
Pentru a importa calendarul astronomic al lunii in clientul de email Microsoft Outlook:

  • descarcati calendarul, dand click pe icon-ul sau titlul de mai sus
  • in Outlook dati click pe meniul “Fisier” si selectati “Import/Export”
  • in fereastra care urmeaza selectati “Import din alt program sau fisier”
  • in fereastra care urmeaza selectati “Microsoft Excel”
  • apoi selectati fisierul-calendar pe care l-ati descarcat anterior
  • selectati calendarul (implicit sau unul creat de dvs.) din structura Outlook afisata
  • acceptati importul din ultima fereastra
Referinte:

Imagini:

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Saturn_Canon.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii



Vechime Luna: 10 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: -4°
Longitudine ecliptica: 306°

Arhiva