Calendarul astronomic al lunii ianuarie 2009

Vizibilitatea Lunii La inceputul lui ianuarie Luna va putea fi observata in partea de sud-vest a boltii ceresti, apropriindu-se la 11° de Venus in prima zi a anului si mai apoi de stelele stralucitoare din constelatiile Varsator, Pesti si Aries. La inceputul serii de 7 ianuarie Luna va eclipsa roiul stelar al Pleiadelor, iar in [...]

Vizibilitatea Lunii

Eclipsa Inelara de Soare

La inceputul lui ianuarie Luna va putea fi observata in partea de sud-vest a boltii ceresti, apropriindu-se la 11° de Venus in prima zi a anului si mai apoi de stelele stralucitoare din constelatiile Varsator, Pesti si Aries.

La inceputul serii de 7 ianuarie Luna va eclipsa roiul stelar al Pleiadelor, iar in seara urmatoare va eclipsa steaua Aldebaran din constelatia Taurul. Pe 13 ianuarie vom gasi Luna la doar 4° sud de steaua Regulus, din constelatia Leu.

La crepusculul diminetii de 21 ianuarie, vom putea observa Luna in descrestere, in vecinatatea stelei Antares, din constelatia Scorpion.

In faza de Luna noua, pe 26 ianuarie, Luna se va interpune intre Soare si Pamant, dand nastere unei eclipse inelara de Soare. Aceasta va fi vizibila in Oceanul Indian si in vestul Indoneziei. Eclipsa va fi una partiala pentru sudul Africii, Madagascar, o mare parte a Australiei, sud-estul Indiei si Indonezia.

La inceputul serii de 30 ianuarie Luna in crestere va putea fi vizibila in vecinatatea planetei Venus, la doar 2°.

Cele 4 faze ale Lunii vor avea loc dupa cum urmeaza:

  • Primul patrar – 4 ianuarie
  • Luna plina – 11 ianuarie
  • Ultimul patrar – 18 ianuarie
  • Luna noua – 26 ianuarie

Vizibilitatea planetelor

Craterele Planetei Mercur

Mercur – datorita elongatiei estice maxime (19°) pe care o atinge pe 4 ianuarie si a pozitiei eclipticii, Mercur poate fi observat in conditii bune in prima saptamana a anului. Stralucirea aparenta a planetei va fi de -0,5 magnitudini, iar diametrul aparent de 6,5″.
Dupa conjunctia inferioara, pe care o va atinge pe 20 ianuarie, Mercur nu va mai putea fi observat in aceasta luna.

Venus – poate fi observat in conditii bune de-a lungul intregii luni. Stralucirea aparenta a planetei va fi de -3,5 magnitudini, iar diametrul aparent de 25″.

Marte – nu poate fi observat in aceasta luna.

Jupiter – datorita pozitiei de conjunctie, pe care o va atinge pe 24 ianuarie, planeta va putea fi observata doar la inceputul lunii si doar in conditii dificile. Planeta, cu o stralucire aparenta de -2.0 magnitudini si un diametru aparent de 33″, va putea fi observata la crepusculul de seara, aproape de orizontul sud-vestic.

Saturn – poate fi observat intre stelele Regulus, din constelatia Leu, si Spica, din constelatia Fecioara. Stralucirea aparenta a planetei va fi de 0,8 magnitudini, iar diametrul aparent de 19″.

Uranus – poate fi observat pe cerul serii, in directia sud-vest. Stralucirea aparenta a planetei va fi de 5,9 magnitudini, iar diametrul aparent de 3,3″.

Neptun – cu o stralucire de 8,0 magnitudini si un diametru aparent de 2,4″, planeta poate fi observata la inceputul serii, la orizontul sudic.

Evenimentele astronomice ale lunii

Zi Ora Eveniment
04 14:00 Luna in primul patrar.
16:00 Mercur in elongatie estica maxima (19°).
17:00 Pamantul in periheliu.
10 13:00 Luna in perigeu, la o distanta de 357 497 km de Pamant.
11 05:00 Luna plina.
14 23:00 Venus in elongatie estica maxima (47°).
18 05:00 Luna in ultimul patrar.
20 18:00 Mercur in conjunctie inferioara.
23 02:00 Luna in apogeu, la o distanta de 406 118 km de Pamant.
07:00 Ultima vizibilitate a Lunii in scadere.
24 08:00 Jupiter in conjunctie cu Soarele.
26 10:00 Luna noua. Eclipsa inelara de Soare, vizibila in Oceanul Indian.
27 19:00 Prima vizibilitate a Lunii in crestere.

Referinte:

Imagini:

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

eclipsa_turcia_4.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele LuniiVechime Luna: 18 zile

Distanta: 62 raze terestre
Latitudine ecliptica: 5°
Longitudine ecliptica: 117°

Arhiva