Calendarul astronomic al lunii decembrie 2007

Vizibilitatea Lunii Luna in descrestere rasare la inceputul lunii catre miezul noptii. La 3° deasupra Lunii vom gasi steaua Regulus din constelatia Leu, iar la 6° sub Luna gasim planeta Saturn.Dupa faza de Luna noua, vor trece circa 5 zile pana vom vedea iar Luna in crestere, care va fi vizibila la crepusculul de seara. [...]

Vizibilitatea Lunii

Luna Saturn Regulus si Venus Luna in descrestere rasare la inceputul lunii catre miezul noptii. La 3° deasupra Lunii vom gasi steaua Regulus din constelatia Leu, iar la 6° sub Luna gasim planeta Saturn.Dupa faza de Luna noua, vor trece circa 5 zile pana vom vedea iar Luna in crestere, care va fi vizibila la crepusculul de seara. Pe 14 decembrie vom vedea Luna in vecinatatea lui Neptun, iar pe 16 decembrie va trece aparent pe langa Uranus.

Pe 25 decembrie Luna in descrestere va putea fi observata in vecinatatea stelei Pollux din Gemeni, iar pe 27 langa Regulus in Leu.

Cele 4 faze ale Lunii vor avea loc dupa cum urmeaza: ultimul patrar – 1 decembrie, Luna noua – 9 decembrie, primul patrar – 17 decembrie, Luna plina – 24 decembrie.

Vizibilitatea planetelor

Marte in opozitieMercur, dupa perioada de vizibiliate buna oferita luna trecuta, se va apropia de Soare, nefiind astfel observabil in luna decembrie.Venus este in continuare observabil ca si luceafar de dimineata. Departandu-se de Soare, diamentrul aparent si stralucirea acestuia vor continua sa scada.

Marte se va afla pe 24 decembrie in opozitie cu Soarele, putand fi astfel observat in conditii optime de-a lungul intregii nopti. Diametru aparent al acestuia va ajunge la 15″, iar magnitudinea va atinge -1.6 unitati, fiind astfel mai stralucitor chiar si decat Sirius.

Jupiter se va afla pe 23 decembrie in conjunctie cu Soarele, nefiind astfel observabil in aceasta perioada a anului. Catre sfarsitul lui ianuarie Jupiter va putea fi iar observat pe cerul diminetii.

Saturn va rasari catre orele 22 si va avea o maginitudine de 0.6 unitati, fiind astfel mai stralucitor decat Castor si Pollux din Gemeni. Diametrul aparent al planetei va fi de 20″. Pe 20 decembrie Saturn isi va incepe perioada de opozitie.

Uranus poate fi observat pana catre orele 22, iar Neptun pana catre orele 20.

Vizibilitatea constelatiilor

Marea nebuloasa din Orion (M42) Dupa sfarsitul crepusculului de seara, orizontul sudic va fi dominat de constelatia Pegasus si galaxia Andromeda. Deasupra acestora gasim constelatia Cassiopeia si partea sudica a lui Cepheu. Tot in sud, insa mai aproape de orizont vom gasi Varsatorul, Pestii si Balena.In vest putem observa Vulturul, Lebada si Lira, iar la orizontul estic putem vedea rasaritul lui Orion, care va fi vizibil in intregime in jurul orelor 20.

Catre miezul noptii putem observa si alte constelatii de iarna, precum Cainele Mare si Cainele Mic.

Pana catre inceputul crepusculului de dimineata, constelatiile de iarna vor fi deja apuse, exceptie facand Auriga, Gemenii si Cainele Mic. In schimb, la orizontul sudic si sud-vestic isi fac aparitia mai multe constelatii de primavara.

Evenimentele astronomice ale lunii

Zi Eveniment
02 01:30 Luna la 7°.6 de planeta Saturn.
05 04:40 Luna la circa 2°.5 de steaua Spica, din constelatia Fecioara.
06 19:00 Luna in apogeu, la o distanta de 406 235 km de Pamant.
07 07:00 Ultima vizibilitate a Lunii in scadere.
09 19:41 Luna noua.
12 17:00 Prima vizibilitate a Lunii in crestere.
14 22:00 Maximul de activitate al curentului meteoric al Geminidelor.
17 12:18 Luna in primul patrar.
21 02:00 Pluto in conjunctie cu Soarele. Longitudinea cereasca a lui Pluto va fi la momentul conjunctiei egala cu cea a Soarelui.
22 08:08 Solstitiul de iarna – inceputul iernii in emisfera nordica si al verii in emisfera sudica. Ca urmare vom avea ziua cea mai scurta si noaptea cea mai lunga a anului.
12:00 Luna in perigeu, la o distanta de 360 815 km de Pamant.
23 08:00 Jupiter in conjunctie cu Soarele. Longitudinea cereasca a lui Jupiter va fi la momentul conjunctiei egala cu cea a Soarelui.
18:30 Luna la 6° de planeta Marte.
24 03:16 Luna plina.
05:42 Luna eclipseaza planeta Marte.
22:00 Marte in opozitie – acesta parcurge astfel aparent prin constelatiile diametral opuse cu cele in care se afla Soarele.
25 20:00 Luna la 6°.3 de steaua Pollux, din constelatia Gemeni.
27 22:00 Luna la 3°.7 de steaua Regulus, din constelatia Leu.
28 23:30 Luna la 3°.1 de planeta Saturn.
31 09:51 Luna in ultimul patrar.
» Exporta calendar pentru Microsoft Outlook «
Pentru a importa calendarul astronomic al lunii in clientul de email Microsoft Outlook:

  • descarcati calendarul, dand click pe icon-ul sau titlul de mai sus
  • in Outlook dati click pe meniul “Fisier” si selectati “Import/Export”
  • in fereastra care urmeaza selectati “Import din alt program sau fisier”
  • in fereastra care urmeaza selectati “Microsoft Excel”
  • apoi selectati fisierul-calendar pe care l-ati descarcat anterior
  • selectati calendarul (implicit sau unul creat de dvs.) din structura Outlook afisata
  • acceptati importul din ultima fereastra
Referinte:

Imagini:

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

PropellerLRBGfwffkleinro.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 22 zile

Distanta: 62 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 120°

Arhiva