Cu acordul familiei Pal publicam aceasta biografie a Prof. Univ. Dr. Arpad Pal (1929 – 2006). Nascut la 25 iunie 1929 in satul Hoghia din judetul Harghita, Arpad Pal a pasit in viata cu incredere, optimism si pasiune pentru stiinta. Aceste calitati l-au ajutat sa creasca constant din punct de vedere profesional, devenind dintr-un simplu [...]
Cu acordul familiei Pal publicam aceasta biografie a Prof. Univ. Dr. Arpad Pal (1929 – 2006).
Nascut la 25 iunie 1929 in satul Hoghia din judetul Harghita, Arpad Pal a pasit in viata cu incredere, optimism si pasiune pentru stiinta. Aceste calitati l-au ajutat sa creasca constant din punct de vedere profesional, devenind dintr-un simplu elev al scolii gimnaziale din Gheorgheni, Doctor in Mecanica Cereasca, titlu obtinut in cadrul Universitatii „V.M. Lomonosov” la Institutul Astronomic „Sternberg” din Moscova.
Cu ocazia sustinerii lucrarii de doctorat cu titlul: “Teoria analitica de interpolare a micii planete (55) Astrea”, Prof. Dr. Arpad Pal a elaborat prima teorie a miscarii asteroidului Astraea si a dat o metoda noua de rezolvare aproximativa a ecuatiilor miscarii. Pe langa pasiunea pentru mecanica cereasca mai era preocupat de problema calculului perturbatiilor gravitationale si negravitationale ale corpurilor ceresti.
Activitatea sa ca om de stiinta a continuat in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, unde a urmat toate treptele ierarhice, de la titlul de preparator, la cel de asistent, cercetator stiintific principal, lector, conferentiar, ajungand in cele din urma profesor consultant si conducator stiintific de doctorat.
Fiindca s-a facut remarcat in comunitatea oamenilor de stiinta, si nu numai, prof. Dr. Arpad Pal a ajuns sa detina urmatoarele importante functii oficiale:
- Decanul Facultatii de Matematica (3 legislatii)
- Prorector al Universitatii „Babes-Bolyai”
- Director al Insitutului Matematic (de Calcul) din Cluj-Napoca
- Director fondator al Observatorului Astronomic al Universitatii „Babes-Bolyai”, contribuind in mod esential si la construirea cladirii Observatorului, cu laboratoare didactice si de cercetare, aflata pe strada Ciresilor nr. 19, devenind astfel primul director al acestuia.
- Secretar stiintific al Senatului Universitatii „Babes-Bolyai”
- Presedinte al Comitetului National Roman de Astronomie
- Redactor al revistei Studia Universitatis “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca
- Redactor sef al revistei Matematikai Lapok, editata de Societatea de Stiinte Matematice din Romania
- Redactor sef fondator al revistei Romanian Astronomical Journal, editata de Academia Romana
Odata infiintata, revista Romanian Astronomical Journal a gazduit in paginile sale, lucrarile unor importanti oameni de stiinta din Canada, Franta, Germania, Japonia, Polonia, Rusia, Spania, Marea Britanie etc. Datorita acestei reviste si eforturilor depuse de domnul Pal si de colaboratori, rezultatele cercetarilor astronomice romanesti au ajuns cunoscute si apreciate in intreaga lume. Mult timp si multa munca au fost dedicate pentru promovarea astronomiei nationale pe plan mondial cu scopul ca aceasta sa fie reintegrata in comunitatea stiintifica internationala.
Activitatea sa a avut loc si in cadrul unor prestigioase organizatii si societati stiintifice:
- Uniunea Astronomica Internationala
- Uniunea Astronomica Europeana
- Consiliulul National Roman de Astronomie
- Societatea Stiintifica de Matematica din Romania
- Academia de Stiinta din America.
Cariera sa a fost una impresionanta atat din punct de vedere profesional, cat si din cel al statutului de cercetator in astronomie si matematica. Palmaresul sau cuprinde un numar de 150 de lucrari publicate in reviste de specialitate, cursuri si manuale pentru studentii universitatii in care a profesat si atenta implicare in ghidarea celor 23 viitori doctori in astronomie, mai exact in mecanica cereasca.
Dintre publicatiile sale amintim:
- Investigatii in domeniul energiei (coautor la Capitolul Energia in Univers) – monografie;
- 2 cursuri litografiate de Astronomie (coautor);
- 1 manual universitar de Astronomie (coautor);
- 2 culegeri de probleme litografiate de Astronomie;
- 13 volume de preprinturi ale Seminarului Stiintific de Mecanica cereasca si cercetari spatiale” (editor sau coeditor)
- etc.
Munca sa a fost rasplatita prin distinctii precum:
- in anul 1964 i-a fost acordata Medalia Muncii
- in 1982 a obtinut titlul de Profesor universitar evidentiat
- 1984 a fost inclus in Ordinul “Tudor Vladimirescu” cl.V.
Domeniul cercetarilor romanesti a simtit o mare pierdere in clipa in care unul dintre cei mai activi profesori si savanti ai sai ne-a parasit. Domnul Arpad Pal a incetat din viata pe data de 21 iulie 2006, fiind inmormantat in Cimitirul Central din Cluj-Napoca.
Nota personala: l-am cunoscut pe Prof. Pal in perioada in care am studiat si lucrat la Observatorul Astronomic al Academiei Romane din Cluj-Napoca. Mi-l amintesc drept o persoana foarte prietenoasa, culta, erudita si permanent deschisa conversatiei pe teme astronomice sau in general stiintifice. Prin contributia si realizarile sale Prof. Pal a fost si ramane piatra de temelie pentru domeniului astronomiei din Romania.
14 Responses
I-mi amintesc o singura intalnire cu D-l Arpad Pal. Cred ca a fost la 1993 cu ocazia unei sesiuni la Institutul Astronomic al Academiei Romane, sesiune, care a fost prezidata de D-na Dr. Magdalena Stavinschi, de catva timp numita in functie de director al Institutului Astronomic. Am remarcat doar, ca D-l profesor Arpad Pal a fost cea mai autoritara persoana din astronomia romaneasca de pana la 1989.
Nu l-am cunoscut la Moscova, intrucat am fost mai tanar. Dar nu este exclus, ca D-l Profesor Grebenikov sa-l fi cunoscut personal foarte bine.
Problematica preocuparilor D-lui Prof. Pal i-mi este cunoscuta. Din cate am inteles Domnia sa a reprezentat partea romana la Intercosmos, coordonand observatiile vizuale asupra satelitilor artificiali ai Pamantului lansati de catre sovietici. Evident, Domnia sa a fost membru PCR. Aceasta este clar, desi biograful nu o spune negru pe alb.
Odata cu decesul D-lui Profesor Pal s-a terminat o epoca in astronomia romaneasca. O epoca, care a avut si realizari, dar si multe momente obscure.
Nu voi aminti acuma printre momentele obscure reevaluarile care se produc dupa 1989, ci numarul foarte mic de publicatii la ADS NASA de Arpad Pal de pana la 1989. Tocmai acesta este un moment obscur, si mult mai neinteresant este sa scriem acuma biografii reevaluate ale lui Spiru Haret. In legatura cu aceasta voi meniona, ca ADS NASA contine 73 de publicatii (la 1.01.2012) de Pal, A., insa 38 dintre acestea au aparut dupa 2006, ceea ce inseamna ca D-l profesor ar fi avut un dublor la Lorand Eotvos University, Konkoly Observatory si la Harvard University. La AMS/MRLookup (Baza de date a sociat[tii Americane de mateimatica, am numarat circa 15 lucrari de D-l prof Pal, A.) Desi sunt si autori cu acelasi nume, in particular din India. Ca sa fie pe bune, cred, ca ar trebui sa se recupereza aceste erori bibliografice prin completarea bazei de date ADS NASA, care nu e un lucru complicat, sau printr-o publicatie cu bibliografia completa a D-lui Profesor Arpad Pal, care sa fie plasat la ADS NASA. Cred, ca D-na profesor, cu o bibliografie foarte buna la ADS NASA ar putea sa aiba in graija personala acest moment. Cu aceeasi ocazie, i-mi exprim stupoare in legatura cu numarul extrem de mic de publicatii a D-lui profesor Mihaila, Ieronim. Cea ce inseamna ca baza de date ADS NASA este pe departe de a fi completa.
Este bine că î-ți … bine că nu â-ți!!!
Domnule Găină Alex, din comentariul făcut se pare că aveți studii de astronomie, dar de gramatică, nu prea! Cum puteți să nu știți scrierea corectă a declinării pronumelui personal? Este lăudabil că vreți să să corecteze erorile biografice ale unor nume prestigioase, dar propriile erori de scriere când vi le veți corecta? (”I-mi amintesc”, ”i-mi este cunoscuta” ???)Păcat! Cred că Profesorul Arpad Pal s-ar simți rușinat la citirea comentariului dumneavoastră.
Awesome post i love it keep posting more!
Excellent post, now its easy to understand astronomy, thank you for this information Commercial Concrete Contractors Iowa City IA
Until decades later, It is still important.
What an amazing person. Scientists are awesome.
Quite interesting to know all about your incredible work onthe field.
He was indeed a remarkable individual who left an indelible mark in the fields of astronomy and mathematics.
Biografia Prof. Univ. Dr. Arpad Pal oferă o imagine impresionantă a vieții și carierei sale. Arpad Pal s-a născut la 25 iunie 1929 în satul Hoghia din județul Harghita și a devenit un eminent om de știință în domeniul astronomiei și matematicii. Această biografie ne prezintă succint realizările și contribuțiile sale semnificative la dezvoltarea acestor domenii.
Am împărtășit postările tale altora, iar feedback-ul a fost constant pozitiv, evidențiind natura informativă și captivantă a conținutului tău. Expert Concrete Contracting Company in NB
A life dedicated to science and education.
Best Age Calculator to calculate your age with date of birth.
Very inspiring! Becoming a scientist was my childhood dream.