Au venit robotii !

Una din alegerile revistei Sky & Telescope pentru produsele anului 2009 este montura ChronosMount, care dupa aspect, seamana foarte bine cu un brat de robot industrial. Ce aduce in plus aceasta montura. Inima acestei inovatii este angrenajul numit Harmonic Drive. Acest angrenaj are o serie de avantaje in comparatie cu obisnuitul sistem “melc-roata melcata”. Im [...]

Una din alegerile revistei Sky & Telescope pentru produsele anului 2009 este montura ChronosMount, care dupa aspect, seamana foarte bine cu un brat de robot industrial. Ce aduce in plus aceasta montura. Inima acestei inovatii este angrenajul numit Harmonic Drive. Acest angrenaj are o serie de avantaje in comparatie cu obisnuitul sistem “melc-roata melcata”.

  1. ChronosMount
Im primul rand, numarul dintilor cuplati in fiecare moment este de o treime din numarul total, comparativ cu 2-3 dinti la sistemul cu melc. De aici posibilitatea unor sarcini foarte mari suportate, de unde si lipsa contragreutatilor, si de asemenea reducerea practic la zero a ceea ce se numeste in engleza “backlash”. Acest backlash este generat de diferentele dintre dimensiunile dintilor si a golurilor corespunzatoare dintre ei.

Un alt avantaj dat de numarul mare de dinti aflati in contact in fiecare moment este stabilitatea in timp a erorii periodice. La orice  angrenaj cu roti dintate, exista, din fabricatie diferente micronice intre dinti, generand valori diferite ale erorilor periodice in functie de pozitia rotii melcate. Astfel eroarea periodica masurata si corectata la inceputul unei sedinte foto se poate sa evolueze spre alte valorii pe parcursul timpului si sa nu mai poata fi compensata eficient. Aceasta posibilitate este virtual eliminata la montura Chronos.

Un alt avantaj ar fi putut fi lipsa contragreutatii, dar la o greutate proprie de peste 35kg fara picior sau trepied, aceasta montura e recomandata doar pentru utilizarea in pozitie fixa.

As fi putut sa dau aici o serie de date tehnice, dar avand in vedere pretul, de la 14 000$ la varianta cea mai mica, la 50 000$ pentru varianta cea mai mare, cred ca interesul pentru achizitionarea unei astfel de monturi in Romania va fi destul de redus, ca sa nu spun zero. Asta cu atat mai mult cu cat, intre timp, europenii vin din urma si lanseaza o montura care surclaseaza aceasta creatie a americanilor. Dar despre asta in articolul urmator.
Cei care vor sa afle mai multe pot cauta informatii pe site-ul chronosmount.com, si pe cel al singurului dealer care vinde aceste monturi, optcorp.com. Informatii suplimentare despre angrenajul Harmonic Drive gasiti la harmonic drive wiki. Alaturi gasiti imaginea sectiunii printr-un astfel de angrenaj, si a angrenajului desfasurat.

Pentru alte detalii ale monturii vedeti imaginea: http://www.astronomy.ro/wp-content/uploads/2008/12/hd32-asa-16.pdf.

2 Responses

12.12.08

Salut! Ma bucur sa vad si alti romani preocupati de HD-uri ;)
Cateva observatii:
1. HD-urile AU backlash, doar ca mic, in domeniul unui arcminut
2. Din pretul ala astronomic al monturii, HD-urile, desi sunt FOARTE scumpe (~650EUR/buc.), constituie doar o mica parte din pret. Pentru ce-or fi cerand atata, doar ei stiu…
3. Pentru ca imi construiesc si eu un “robot” manipulator (ambitia mea e sa poata fi folosit si ca montura pentru astro, si ca manipulator pentru timelapse) si pentru ca nu vreau sa-mi vand un rinichi ca sa pot lua HD-uri, m-am apucat sa inventez o alternativa mai usor de fabricat, mai ieftina, si lafel de precisa ca un HD (poate doar mai putin puternica, dar asta se compenseaza usor prin echilibrare). Un prototip in curs de rodaj puteti vedea aici (scuzati zgomotul de fond din atelier): https://www.youtube.com/watch?v=1Clmg_CT6Dg

12.12.08

Salut.

Sincer, nu ma asteptam ca pana la urma sa vad ca este cineva de astfel de masinarii rare si scumpe, atat pentru noi, cat si pentru occidentali. In fapt, nu am vazut sau auzit de vre-un astronom care sa utilizeze o montura cu HD.

Faptul ca ai reusit sa inventezi si sa realizezi practic o alternativa mai ieftina, este grozav. Ce pot sa-ti spun , ca persoana care mai cocheteaza cu idei noi, e ca iti urez mult succes, si sper sa poti sa o brevetezi, si sa fructifici ideea. Si, cand se poate, sa ne impartasesti si noua detalii si rezultate.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

ic2118_emil_web.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 3 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: 5°
Longitudine ecliptica: 92°

Arhiva