Astronomie-Messe AME 2010 – Partea I

De cinci ani, in mica localitate Villingen-Schwenningen, aflata in sud-vestul Germaniei, aproape de granitele cu Franta si Elvetia, se organizeaza o expozitie de astronomie, la care participa in principal firme constructoare de aparatura, dar si astrocluburi si observatoare, edituri si firme specializate in astroturism, in mare parte din Germania, dar si din tarile aflate in [...]

De cinci ani, in mica localitate Villingen-Schwenningen, aflata in sud-vestul Germaniei, aproape de granitele cu Franta si Elvetia, se organizeaza o expozitie de astronomie, la care participa in principal firme constructoare de aparatura, dar si astrocluburi si observatoare, edituri si firme specializate in astroturism, in mare parte din Germania, dar si din tarile aflate in proximitate. Au participat firme din Austria, Italia, Olanda, Elvetia, Maroc, Namibia. Din Statele Unite, a fost doar firma Meade prin filiala sa europeana, Meade Europe, iar din Japonia, Vixen Europe, ambele avand sediul in Germania. Asta insa nu inseamna ca la targ nu au fost prezente majoritatea firmelor mari, dar ele au fost reprezentate de standuri ale marilor magazine de profil din Germania. Din pacate, au participat in mod direct putine firme europene din alte tari. Poate faptul ca mai nou exemplul nemtilor a fost luat si de englezi, si poate si de altii, poate criza, cert e ca numarul expozantilor, aproape 80, pare a fi scazut foarte putin fata de alti ani.

Ca de obicei in astfel de ocazii, firmele incearca sa aduca noutati, iar din acestea eu am selectat cateva care mi-au parut mai interesante.

Cea mai mare noutate dupa parerea mea, este reprezentata de firma Astroshop.de, care a lansat in cadrul gamei proprii de instrumente, numite Omegon, o intreaga lista de noutati. Eu am sa ma refer doar la trei de ele care imi par mai deosebite.

Telescoapele Omegon Dobsonian, sunt lansate in doua variante, Discoverer Classic si Discoverer Travel. Sunt construite in sistem truss, si folosesc oglinzi fabricate in Anglia de Orion Optics. Cel mai mic dintre ele este de 305mm apertura, si costa 2450 euro in varianta cu optica Lambda/6, sau 2890 euro in cea Lambda/10. Cel mai mare are 609mm apertura si costa 14000 de euro in varianta cu optica L/10. Este, din ce imi amintesc eu, prima incercare a unei firme europene de a lansa o gama completa de telescoape dobsoniene de mare diametru. Nici chiar firma care produce oglinzile nu face dobsonuri decat pana la 500mm diametru.  Sper ca vor avea succes.

Montura Omegon Taurus GM 60. Desenata sa tina 60 de kg fotografic, si sa inregistreze o eroare periodica  de +/-2,5” fara corectie PEC, montura este in esenta una traditionala. Nimic din ce am vazut venind ca noi tehnologii nu se gaseste aici. Probabil ca firma a dorit sa faca un lucru de care sa fie siguri ca functioneaza asa cum ar trebui, fara alte complicatii. Astfel motoarele sunt pas cu pas, dar dublate de encodere pe fiecare ax, astfel incat sa se poata face o revenire rapida in caz de pierdere a directiei. Acestea actioneaza niste sisteme melc-roata melcata din otel si bronz, iar comanda este data de un sistem GoTo bine cunoscut in Germania, numit PS2.

Desi seamana cu un tanc, si prima impresie este de deosebita soliditate, montura cantareste doar 32 de kg, si din cateva amanunte de aspect, cred ca se poate desface in doua corpuri, sau chiar in trei, dar nu am reusit sa gasesc o confirmare in acest sens. Pretul este in limitele categoriei, de la 7000 de euro doar capul, la 10 000 pentru intreg kitul, cu trepied, unitate de comanda Sky FS2, cu GoTo, si sursa stabilizata de tensiune. Interesant este faptul ca cei de la Astroshop.de spun ca montura poate functiona de la -35grade Celsius, la +50grade Celsius. Deci o montura pentru Europa, nu una pentru Arizona si New Mexico.

Ultimul produs al celor de la Astroshop.de, lansat sub sigla Omegon, de care vreau sa scriu, este un mic transmitator SkyFi. Probabil ca nu ati mai auzit termenul. Este vorba de un transmitator care se cupleaza la monturile cu goto obisnuite, si care permite controlul telescopului prin sistemul Wi-Fi al unui computer, sau telefon mobil de gen iPhone, sau printr-un IPod. Desi nu e chiar ieftin, 189euro, cred ca acest mic sistem poate fi destul de util in anumite situatii.

Se pare ca in Germania este un concurs de fabricat monturi, concurs de care noi nu stim. Dupa Astroshop, dar si dupa altii pe care nu stau acum sa ii insirui, o firma care fabrica decoratiuni si accesorii metalice pentru casa si gradina, isi incearca si ea norocul pe aceasta piata, pe care probabil ca este o mare cerere in tara lui Wagner. Numita TMetallbau, aceasta firma nu are ca produse legate de astronomie decat montura TM Hercules si un stativ pentru ea. Asta cel putin pana la aceasta ora. Montura e un pic mai usoara decat cea prezentata anterior, are o sarcina de 35 kg, si o greutate proprie de 25 kg. Si pretul este ceva mai scazut. 5500 euro. Montura e actionata de motoare pas cu pas, si controlata de acelasi sistem PS 2. Este de remarcat sistemul de inclinatie al monturii, cat si luneta polara care este exterioara. Despre eroarea periodica data de fabricant, prefer sa nu spun nimic, deoarece pare a fi o eroare de tipar.

Despre partea mai interesanta, si mai specific europeana a expozitiei, voi scrie peste cateva zile.

One Response

10.09.10

The launch of these instruments with larger apertures marks an interesting development in the European market. Looking forward to more innovations in the field! | drywall and insulation contractors

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

luna_r90_910_20180919_231256_113x_sud.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 2 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 77°

Arhiva