Astronom amator la 12 ani

Nu am mai scris de mult in blog, insa un membrul al forumului nostru mi-a dat recent o ocazie foarte buna de a reveni pe blog.

In ultimele luni am postat pe forum un anunt in cautarea de colaboratori, editori pentru diferitele sectiuni tehnice ale siteului. De obicei, de la postarea unui asemenea mesaj dura destul de mult (saptamani-luni) pana se arata cineva interesat.

Nu am mai scris de mult in blog, insa un membru al forumului nostru mi-a dat recent o ocazie foarte buna de a reveni pe blog.

In ultimele luni am postat pe forum un anunt in cautarea de colaboratori, editori pentru diferitele sectiuni tehnice ale siteului. De obicei, de la postarea unui asemenea mesaj dura destul de mult (saptamani-luni) pana se arata cineva interesat.

Nu si de aceasta data. Un proaspat membru al forumului, inregistrat de nici 10 zile, m-a contactat din dorinta de a scrie pentru site articole tehnice, de astronomie.

Nu am sa dau nume. Las la latitudinea persoanei in cauza decizia de a-si dezvalui identitatea sau numele de utilizator de pe forum.

Pentru inceput, am zis sa incercam cu un articol despre eclipsa de Soare din 1 august 2008, eveniment care urma sa aiba loc in cateva saptamani.

Dupa cateva zile am avut articolul, care din pacate nu se ridica la nivelul unui articol gata de a fi publicat. Era mai degraba o relatare libera, despre cum se pot observa eclipsele, ce masuri de protectie trebuiesc luate etc. Ar fi fost un mesaj bun de publicat pe forum, insa nu avea esenta si continutul necesar pentru a putea fi publicat ca un articol cu structura, inchegat.

Am decis sa nu public integral acea lucrare, ci mai degraba sa o combin cu un alt articol, despre acelasi eveniment, care era in lucru la acea data.

Rezultatele se vad in articolul rezultat.

Pentru a nu descuraja noul colaborator si pentru a-i mentine elanul, am decis sa incercam un alt gen de articole. Deoarece agrea ideea, am facut o noua incercare cu o alta tema: calendarul astronomic al lunii.

Pe astronomy.ro publicam calendarul astronomic al lunii inca de la inceputul lui 2006. Forma si continutul acestei serii de articole s-au modificat aproape cel putin odata pe an.

Ideea de a avea inca o persoana care sa lucreze la aceeasi sectiune, nu mi s-a parut chiar necesara si eficienta, insa in ideea de a imbunatati aceasta serie, am acceptat ca noul colaborator sa contribuie la calendar.

Din pacate, datorita timingului nepotrivit, dar si lipsei de coordonare (eu plecasem in concediu), noul colaborator a livrat la scurt timp doua calendare consecutive (august – septembrie). La acea data calendarul lunii august fusese deja publicat, iar cel al lunii septembrie era deja dat la corectura. Drept consecinta efortul a fost in zadar.

Dupa o conversatie ulterioara am reusit sa cadem amandoi de acord ca timingul nepotrivit si lipsa de coordonare au facut ca aceasta “colaborare” sa inceapa cu doua picioare stangi.

Nu am scris acest mesaj pentru a va relata despre aceasta nesincronizare. Motivul este altul. Persoana in cauza, mi-a marturisit intr-un email recent urmatoarele. Redau o parte din emai:

Trebuie sa va spun adevarul eu am doar 12 ani de-aia articolul are atatea greseli. Dar nu va faceti grji,din punct de vedere tehnic sunt foarte corecte. Calendarul a fost realizat de catre mine cu ajutorul lui stellarium si cartes du ciel.

Chiar daca exprimarile sunt pe alocuri amuzante si continutul nu este tehnic, calendarele sunt bine realizate.

Pentru efortul depus atasez in continuare cele doua calendare:

3 Responses

10.08.08

As dori sa te intreb daca mai ai nevoie de un astronom ?
Daca raspunsul este da atunci te rog sa ma contactezi.

10.08.08

Da, mai avem nevoie de astronomi. Imi place cum ai adresat intrebarea.
Am sa te contactez pe email.

10.08.08

Salut :)
Am fotografiat un cer mai deosebit si am o disputa cu un roman stabilit in Alaska… sustine ca Aurora Borealis nu este vizibila din Romania…?!

http://www.flickr.com/photos/joju-ro/3990977790/

As fi dispus sa accept acest adevar insa nu am o alta explicatie pentru rosul din apusul captat in fotografia mea :-|

Pls help.

:)

PS Scuze, nu cunosc pe nimeni in specialitate Astronomie :)

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

ic405.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii


Semiluna in descrestere
Semiluna in descrestere

Vechime Luna: 24 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: -2°
Longitudine ecliptica: 339°

Arhiva