astronews.ro – un proiect IYA2009 respins

In urma cu un an, cand pe plan local au inceput sa apara valuri premergatoare IYA2009 (International Year of Astronomy), cu toate ca lipsa fondurilor era inca de pe atunci oarecum antincipata, totusi existau sperante pentru granturi, sponsorizari sau pentru realizarea de proiecte prin sprijinul MECT (Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului). In aceasta idee si [...]

IYA2009

In urma cu un an, cand pe plan local au inceput sa apara valuri premergatoare IYA2009 (International Year of Astronomy), cu toate ca lipsa fondurilor era inca de pe atunci oarecum antincipata, totusi existau sperante pentru granturi, sponsorizari sau pentru realizarea de proiecte prin sprijinul MECT (Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului).

In aceasta idee si avand in vedere putinele proiecte IYA2009, existente la acea vreme pe plan local, am subscris si eu un prim proiect pentru IYA: o platforma online de stiri www.astronews.ro.

Planul de proiect a fost subscris in ianuarie a.c., acesta incluzand scopul proiectului, audienta, detaliile si termenul de implementare.
Pe scurt, proiectul urma sa popularizeze astronomia la nivel local, exclusiv prin stiri de ultima ora din domeniile astronomiei si al stiintelor spatiale.

Avand in vedere suportul tehnic de care dispuneam, mai lipsea sprijinul pentru cel putin unul din urmatoarele elemente cheie pentru a putea demara proiectul:

  • suport financiar pentru implementare si sustinere editoriala in 2009
  • recunoasterea si popularizarea proiectului sub tutela IYA2009
  • obtinerea formala a drepturilor de preluare de stiri de la institutii internationale precum ESA, ESO, etc.

Din pacate proiectul subscris nu a putut fi sustinut de catre reprezentatii IYA2009, in nici unul din cele trei puncte.
Doua au fost motivele care au determinat respingerea proiectului, motive de care aveam sa mai lovesc inca odata in decursul aceluias an:

  • lipsa fondurilor (fireste)
  • audienta proiectului (expunere locala)

Cu toate ca motivele sunt simple si clare, pana a ajunge la o concluzie definitiva despre soarta proiectului mi-au trebuit cel putin 3 luni.
In aceasta perioada am avut un schimb de emailuri fie cu secretariatul IYA2009 (reprezentat de d-l Pedro Russo), fie cu persoana de contact pe plan local (SPoC), d-na Magda Stavinski.

Cu toate ca problema finantarilor devenea tot mai pregnanta, intr-un final am realizat ca mai toate persoanele implicate, oficial sau neoficial, la IYA2009 depuneau un efort voluntar, care citez “nu e normal dar este o realitate internationala“.

Poate ca cinic sau nu, traducerea in limba romana a sloganului IYA2009 pare a reflecta realitatea actuala: “Descopera Singur Universul“.

7 Responses

12.18.08

Probabil ca era de asteptat sa se intample asa – chiar si in afara contextului financiar nefavorabil (care este si un bun pretext pentru respingerea oricaror cereri de finantare fara beneficiu electoral – apropos de “audienta proiectului”).

Pe de alta parte, poate ca voluntariatul nu este chiar cel mai rau lucru. Miscarea astronomilor amatori este traditional formata aproape exclusiv din oameni care nu urmaresc beneficii materiale. Si nici nu cer finantari. Ba dimpotriva – fac ceea ce fac pe cheltuiala lor si prin efort propriu.

Prin urmare, vom face in continuare ceea ce am facut si pana azi: le aratam oamenilor cerul prin telescop, dam explicatii pentru fenomenele astronomice, incurajam curiozitatea si ingeniozitatea, sugeram ca timpul liber poate fi folosit si altfel. Free of charge !

12.18.08

De acord!

Indiferent de sursa de finantare si independent de IYA2009 sau alte evenimente, proiectul http://www.astronews.ro va fi in cele din urma implementat.

12.18.08

Singura sursa de finantare, in afara propriului buzunar, ramane colaborarea cu comerciantii si producatorii de echipamente, asa cum am facut eu asta vara. Dupa cum, probabil ai vazut in fotografiile pe care ti le-am trimis, am facut o combinatie intre imagini cu caracter educativ si reclame. Si asta in conditiile in care toate panourile au fost improvizate acolo, din cateva materiale trimise de doua firme, iar restul adunat de mine. Probabil ca daca puteam pregatii din timp iesea ceva mai bun. Dar si asa, interesul starnit a fost destul de satisfacator, pt ca mare nu pot spune. Mare a fost curiozitatea, dar de la asta pana la interes real, de lunga durata e o distanta. De finantare de la autoritati nici nu mi-am pus problema pt ca stiu ce greu e daca nu exista o ”reciprocitate” a interesului.

Cat priveste proiectul tau, ar fi interesant daca ai da mai multe amanunte. Oricum iti urez succes.

Si inca ceva. La varsta mea, cunosc destul de bine situatia din tara si psihologia oamenilor. Daca lansezi o idee cu participare pe baza de voluntariat, vei gasii destul de multi care sa spuna ”da” la inceput, si dupa o luna, doua, vor mai ramane 2 sau 3.

12.18.08

Pana acum proiectele pe teme de astronomie sau adiacent, le-am realizat cu finantare proprie.
Unele au fost investitii care s-au rentat din punct de vedere al ROI (Return Of Investment): http://www.astroshop.ro si http://www.geoco.org. La altele partea financiara nu a fost esentiala: http://www.astronomy.ro.

Un lucru este cert: daca vrei sa faci o chestie traznet ai nevoie de bani si/sau mult timp.

Cand am luat seama de initiativa IYA2009 de a atrage proiecte am sperat la mai multa implicare din partea organizatorilor. Aici nu ma refer neaparat la partea financiara, ci mai degraba la cea coordinativa, care nici azi nu mi se pare suficient de coerenta si transparenta.
Ma asteptam ca proiectele sa fie centralizate, analizate si in functie de prioritati si posibilitati, sustinute.
Ma rog, poate ca asteptarile nu au fost pe masura. Lectia a fost invatata.

Cat despre proiect, acum ca a trecut aproape un an de cand am incercat sa il demarez, as prefera sa dau detalii ceva mai incolo, deoarece proiectul este intr-un stand-by acut.

Prioritatea pentru 2009 este http://www.astronomy.ro. Vrem sa ne consolidam pozitia de top in domeniul siteurilor de profil autohtone si sa sustinem cat se poate de mult IYA2009.

12.18.08

Sunt putin mirat de reactia IYA2009 (reprezentat de d-l Pedro Russo) dar deloc de reatia pe plan local (SPoC), d-na Magda Stavinski. Unul din motivele pentru care astronomia din tara asta este in stare jalnica este chiar dumneaei. De ani de zile conduce destinele acestei stiinte in tara asta cu rezultate care se vad cu ochiul liber. Asa incat nu e nici o mirare ca nu vrea sa sprijine nici un fel de proiect (decat cele care tin de interesele sale pur personale – tot felul de deplasari la congrese si simpozioane de pe mapamond si eventual niste evenimente care sa nu-i pericliteze pozitia cum ar fi: decupari din ziare si lipirea lor pe panouri la gazeta de perete, intruniri in care sa i se preamareasca numele etc.) care tine de astronomie si promovarea reala a acestei stiinte. De cand am dat de “lucrarea stiintifica” publicata de dansa si dl Mihoc cu ocazia tranzitului lui Venus, lucrare in care era publicata o singura imagine a tranzitului din Romania, imagine facuta de Tavi Stanescu (cu un pic de ajutor de la mine), imagine pentru care nu a cerut acceptul si nu a precizat sursa, nu ma mai mira absolut nimic.

12.18.08

Am avut doua initiative distincte, la care reactia d-lui Russo a fost cat se poate de clara: m-a pasat reprezentantului local. Asta nu inainte de a discuta detaliile si cu alti membrii ai IYA2009, spre exemplu cu Mariana Barrosa.

M-am adresat direct secretariatului IYA2009 cunoscand foarte bine situatia pe plan local: lipsa de fonduri, de transparenta organizatorica, etc.

Asadar, daca vrem sa facem ceva mergem pe varianta “Descopera Singur Universul”.

12.18.08

Subscriu la cele spuse de Laurentiu si,mai ales,de Doru ref. ”spoc ”.Sa facem ceea ce putem ,prin forte proprii.Avem tot ce ne trebuie.”Gherila astronomica” gen Sydewalk Astronomers pentru asta s-a nascut.Avem telescoape,ne mai trebuie un pliant A4 ,pe o fata logo-ul actiunii,cu un nr de telefon sau,cel putin adresa forumului ”astronomy.ro” si alte adrese de situri;iar pe fata cealalta o harta simpla a cerului instelat sau a Lunii;plus otara de entuziasm,pasiune cum vreti sa-i ziceti.Ce ”amator” e acela care se tot vaicareste?Voluntariatul mi se pare, pe bune ,varianta optima.Lasati guvernul sa se duca unde-l trimit eu ….Mircea

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

IMG_8482_copy.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Primul Patrar
Luna in Primul Patrar

Vechime Luna: 6 zile

Distanta: 58 raze terestre
Latitudine ecliptica: -3°
Longitudine ecliptica: 272°

Arhiva