Apocalipsa 2012- Vom fi, sau, nu va fi?

De unde venim si incotro ne indreptam? Intrebari vechi de cand lumea. A fost intai Apocalipsa lui Daniel, din Vechiul Testament. Apoi a fost, sau va fi, Apocalipsa lui Ioan, unul dintre apostoli. Mai nou, cititorii in mai vechi sau mai noi scripturi, cum ar fi cele apartinand lui Nostradamus, sau celebrei Vanga, sau, ultima [...]

De unde venim si incotro ne indreptam?

Intrebari vechi de cand lumea. A fost intai Apocalipsa lui Daniel, din Vechiul Testament. Apoi a fost, sau va fi, Apocalipsa lui Ioan, unul dintre apostoli. Mai nou, cititorii in mai vechi sau mai noi scripturi, cum ar fi cele apartinand lui Nostradamus, sau celebrei Vanga, sau, ultima moda, a manuscriptelor amerindiene, plaseaza Apocalipsa in acest secol.

Va fi pana la urma urmelor o Apocalipsa?

Eu unul sunt crestin. Un crestin atipic, care nu prea se recunoaste foarte tare nici in ortodoxie, nici in catolicism, nici in evanghelism. Dar crestin. Vad cum obiceiurile rele capata trecere, cum crima devine fapt cotidian, si cum faradelegea este infaptuita de legiuitori. Inseamna asta Apocalipsa? Sau apropierea ei?

Fiind un crestin atipic, cred ca nu. Dar nu asta conteaza, pentru ca Apocalipsa nu va veni dupa cum cred eu sau altul. Asa cum scrie in Biblie, asa cum insusi Iisus spune, nimeni, nu stie cand va fi acel timp, nici El, nici sfinti din ceruri, nu stiu, ci doar Tatal Ceresc.

Si daca va veni, ce va fi?  Sfarsitul lumilor, sau al acestei lumi?  Cititorii atenti ai Bibliei cred ca este al unei forme a umanitatii, si al unei forme a Pamantului, si trecerea la alta forma superioara, mult mai spirituala. Cei ce cred in Brahma, vor fi oarecum de acord cu aceasta varianta. Probabil si credinciosii budhisti. Si poate si cei din alte religii.

Ce fac astronomii? Se roaga la ceruri sa le dea un semn? Nu cred. Si nu cred ca este treaba unui astronom sa prezica sfarsitul lumii. Insa de-a lungul ultimelor trei decenii, unii oameni si-au facut o profesiune de credinta in a acredita o data pentru acest ”eveniment”. Daca ar fi fost doar scenaristii de la Hollywood sau Bollywood, ar fi fost OK.  Iar febra discutiilor a cuprins chiar si sfere mult mai inalte. Uneori pe buna dreptate, dar in termeni reali, de probabilitate mica in viitor apropiat, si mai mare in cel indepartat. Cum este cazul probabilitatii ciocnirii de un alt corp ceresc. Alteori, exacerbandu-se unele date, cum ar fi, asa zisa aliniere a planetelor.

Si ca sa va dau un exemplu, va propun sa faceti o simulare a cerului in data de 21.12.2012, adica 21 decembrie 2012, ca sa nu existe vreo confuzie, si cel din 21.12.2020, adica 21 decembrie 2020. Daca pentru 21.12.2012 nu exista nici un fel de asa zisa aliniere, nici macar nu putem spune ca suntem cu precizie pe planul galaxiei, in schimb la cea de-a doua data avem o foarte frumoasa conjunctie a celor doi giganti ai sistemului solar, Jupiter si Saturn.  Inseamna aceasta ceva din punct de vedere al Apocalipsei? Probabil ca nu, pentru ca au trecut deja, la acea data, 8 ani de la sfarsitul calendarului mayas, si de la asa zisul sfarsit al Pamantului. Inseamna ceva din punct de vedere astronomic? Da, o foarte spectaculoasa imagine pentru toti astronomii amatori din emisfera vestica, unde conjunctia se va vedea mai bine. Dar atat. ( Si pentru conformitate, prima imagine  din articol arata pozitia planetelor la data de 21 decembrie 2012, iar cea de mai jos, pe cea din 21 Decembrie 2020). Va fi totusi Apocalipsa pana atunci?

Exceptand vointa divina, depinde, cred eu, mai putin de stele, asteroizi si comete, si mai mult de intelepciunea oamenilor, sau de lipsa ei. Putem sa facem un pustiu din acest pamant fara ajutorul asteroizilor, a furtunilor solare, si chiar fara ajutorul bombelor termonucleare. Ne trebuie doar multa indiferenta si individualism. Si se pare ca nu ducem lipsa.

Asa ca, daca vrem sa prevedem viitorul nostru si al planetei, nu cred ca avem nevoie nici de manuscrisele de la Vatican, nici de cele incase, nici de Nostradamus. Avem nevoie de o constiinta care sa se uite cu acelasi ochi critic si inlauntrul nostru, la ce facem fiecare din noi in viata de zi cu zi, nu doar la altii.

Sau poate mai mult in interior, ca daca am face asta, restul ar functiona bine de la sine.

Imaginile au fost create utilizand programele:

Asynx Panetarium V2.61

Stellarium 0.10.1

3 Responses

11.15.10

In 1999 se credea ca va fi sfarsitul lumii deoarece 1999 intors la 180 grade vine ceva de genul 666 cifra care este atribuita stim noi cui. Apoi s-a zis ca in anul 200 va fi sfarsitul lumii.Iar acum 2012. Personal nu cred intr-ul sfrasit al lumii anuntat.

11.15.10

ce prostie pamantul va trai vesnic

11.15.10

Cei care sunt un pic documentati in materie, stiu ca peste 5 miliarde de ani soarele va deveni o giganta rosie, inghitind planetele Mercur, Venus, si Pamantul. Iar pana atunci vor mai fi si alte evolutii care vor face Pamantul nelocuibil. Din fericire, aceste fenomene vor avea loc peste foarte, foarte mult timp. Din nefericire, noi, oamenii am fost destul de aproape de declansarea unei apocalipse, in 1962 si in 1983. Si daca pericolul razboiului nuclear, chimic si bacteriologic a fost oarecum redus, dar nu eliminat, au aparut in schimb altele.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

M33.jpg

Recomandari

Fazele Lunii


Luna in Ultimul Patrar
Luna in Ultimul Patrar

Vechime Luna: 22 zile

Distanta: 62 raze terestre
Latitudine ecliptica: 4°
Longitudine ecliptica: 120°

Arhiva