Articolul de fata este o scurta trecere in revista a evenimentelor astronomice ce vor avea loc in anul 2008. Sunt prezentate cele mai importante evenimente astronomice din sistemul nostru solar, precum si unele evenimente educationale, desfasurate pe plan intern sau international. Eclipse Prima eclipsa a lui 2008 va avea loc pe 7 februarie si este [...]
Articolul de fata este o scurta trecere in revista a evenimentelor astronomice ce vor avea loc in anul 2008. Sunt prezentate cele mai importante evenimente astronomice din sistemul nostru solar, precum si unele evenimente educationale, desfasurate pe plan intern sau international.
Eclipse
Prima eclipsa a lui 2008 va avea loc pe 7 februarie si este una inelara de Soare, care din pacate nu va putea fi observata decat de cercetatorii centrului stiintific rusesc din Russkaya – Antarctica. Acesta este singurul loc populat in care se va vedea faza de inelaritate, care se va desfasura in cea mai mare parte peste oceanul Pacific.
Eclipsa va fi partiala pentru sud-estul Australiei si pentru intreaga Noua Zeelanda.
Eclipsa de Soare din 7 februarie 2008 este cea de-a 60-a eclipsa din ciclul Saros 121, serie care se va incheia in iunie 2206.
Urmeaza o eclipsa totala de Luna, care va avea loc pe 21 februarie, intre orele 2:36 si 8:15, ora Romaniei. Faza de partialitate va incepe la 3:43 si se va incheia la ora locala 7:08. Totalitatea eclipsei va dura aproximativ 50 minute, intre 5:01 si 5:50, faza de centralitate avand loc la ora locala 5:26. Faza de totalitate este vizibila atat in Europa cat si in America de Nord, Centrala si de Sud.
O eclipsa totala de Soare va avea loc pe 1 august, a carei faza de totalitate va cuprinde nordul Canadei, Groenlanda, centrul Rusiei, Mongolia si China. In Europa si nord-estul Americii de Nord eclipsa va fi una partiala. In Bucuresti faza de partialitate va incepe la ora locala 12:20 si se va incheia la 13:54. Maximul de partialitate are loc la 13:07, cand magnitudinea eclipsei va fi 0.183, iar obscuratia 0.093.
Aceasta este cea de-a 47-a eclipsa din ciclul Saros 126, serie care se va incheia in mai 2459.
Ultima eclipsa a anului 2008 va avea loc pe 16 august si este una partiala de Luna. Eclipsa va avea loc in nodul ascendent al Lunii, in Capricorn, si este vizibila in emisfera estica a Pamantului si in estul Americii de Sud. Eclipsa va incepe la ora locala 21:24 si se va incheia pe 17 august, la ora 02:55. Faza de partialitate are loc intre 22:36 si 1:44, maximul eclipsei producandu-se la ora 00:10, cand aceasta atinge o marime de 0.8076.
Curenti meteorici
Maximul de activitate al curentului meteoric al Perseidelor va avea loc pe 12 august, la ora locala 13. Astfel, cei mai multi meteori se vor putea observa in ultimele ore ale noptii precedente maximului, dupa apusul Lunii.
Punctul culminant al curentului meteoric al Geminidelor va avea loc pe 13 decembrie, cand din pacate conditiile de vizibilitate vor fi ingreunate de Luna, care se va afla pe 12 decembrie in faza de Luna plina.
Pe langa curentii meteorici mentionati anterior, care sunt printre cele mai cunoscute si spectaculoase evenimente meteorice anuale, mentionam si maximul urmatorilor curenti: η-Aquaride – 05.05.2008: η-Lyride – 08.05.2008; Orionide – 21.10.2008; Leonide – 17.11.2008; Urside – 22.12.2008.
Vizibilitatea planetelor sistemului nostru solar
Mercur va putea fi observat pe cerul serii, in conditii bune, in perioada 1 – 20 mai, iar pe cerul diminetii in perioada 16 – 31 octombrie.
Venus va fi vizibil la inceputul anului ca si luceafar de dimineata, rasarind cu o ora inainte de inceputul crepusculului. Pentru o perioada lunga, care dureaza din martie pana in octombrie, Venus nu va mai putea fi observat noaptea. In decembrie va fi vizibil pe cer circa 4 ore dupa apusul Soarelui.
Marte va fi vizibil la inceputul anului in conditii bune, de-a lungul intregii nopti. In lunile urmatoare stralucirea si diametrul aparent al planetei vor scade, astfel ca Marte nu va mai putea fi observat incepand cu august.
Jupiter apare catre sfarsitul lui ianuarie pe cerul diminetii, la orizontul estic. Deoarece ajunge in opozitie pe 9 iulie, Jupiter va putea fi observat in conditii optime in perioada mai – august.
Saturn ajunge pe 24 februarie in opozitie, fiind astfel vizibil in conditii optime pana in luna mai.
Uranus va putea observat pe cerul serii in primele doua luni ale anului, dupa care vor urma 3 luni in care planeta nu va fi vizibila. Incepand cu luna iulie, Uranus va fi din nou vizibil, dupa miezul noptii.
Neptun va fi vizibil in ianuarie pe cerul serii, iar dupa o perioada de 4 luni de absenta, Neptun va putea fi din nou observat, catre sfarsitul noptii.
Naveta spatiala Atlantis urmeaza a fi lansata de doua ori in anul 2008. Prima lansare va avea loc pe 10 ianuarie, in misiunea STS-122, care va transporta catre ISS laboratorul de cercetare Columbus.
A doua lansare va avea loc pe 7 august, in cel de-al 5-lea si ultim zbor catre telescopul spatial Hubble. In misiunea, intitulata STS-125, se vor efectua unele operatiuni de mentenanta si upgrade ale telescopului spatial.
Naveta spatiala Endeavour va fi lansata pe 14 februarie, pentru a transporta catre ISS un modul apartinand Agentiei de Explorari Aerospatiale Japoneze.
Naveta spatiala Discovery urmeaza sa fie din nou lansata pe 24 aprilie 2008, incarcatura de aceasta data fiind laboratorul de cercetare Kibo, apartinand Agentiei de Explorari Aerospatiale Japoneze.
Nota: datele lansarii misiunilor spatiale mentionate anterior sunt cele cunoscute la data scrierii acestui articol.
Workshopuri/Intalniri/Evenimente educationale
In 2008 vor avea loc o serie de intalniri premergatoare evenimentului “2009 – Anul International al Astronomiei“. Printre acestea amintim: “400 ani de telescoape – istorie si retrospectiva”, care se va desfasura in perioada 29 septembrie – 2 octombrie.
Pe plan local, in perioada 8 – 12 aprilie va avea loc celebrarea centenarului observatorului Institutului Astronomic al Academiei Romane. Cu aceasta ocazie Institutul Astronomic va organiza un workshop cu participare internationala, intitulat “Explorand Sistemul Solar si Universul“.
Olimpiada de Astronomie va avea loc pe plan national pe 8 martie (faza judeteana) si in perioada 28 aprilie – 2 mai (faza nationala).
Chiar daca acest articol nu este un calendar complet al anului astronomic 2008, siteul nostru va va tine la curent pe marginea evenimentelor astronomice ce se vor desfasura in 2008, prin calendarul astronomic al lunii si formul de discutii.
Referinte:
Adauga comentariu