Anul 2006 ne va bucura cu diferite evenimente astronomice, dintre acestea cele mai interesante fiind doua eclipse de Soare si doua eclipse de Luna. In domeniul spatial, misiunile echipate vor fi cu siguranta evenimentele de prima pagina, cu care americanii si rusii ne vor captiva. Este vorba despre misiunile spatiale Discovery STS-121, Atlantis STS-115 si [...]
Anul 2006 ne va bucura cu diferite evenimente astronomice, dintre acestea cele mai interesante fiind doua eclipse de Soare si doua eclipse de Luna. In domeniul spatial, misiunile echipate vor fi cu siguranta evenimentele de prima pagina, cu care americanii si rusii ne vor captiva. Este vorba despre misiunile spatiale Discovery STS-121, Atlantis STS-115 si respectiv Soyuz TMA-8.
EclipseEclipsa de Soare din 29 martie 2006 este una totala, avand o durata maxima de totalitate de 4 min si 7 sec. Zona de totalitate incepe in estul Braziliei, apoi umbra Lunii traversand oceanul Atlantic si parti ale continentului african. Pe coastele Marii Mediterane zona de totalitate va include granita dintre Egipt si Libia. Apoi totalitatea eclipsei va cuprinde si tarmul turc al Mediteranei, care de altfel va fi si locul ideal de observatie al eclipsei, in special in Antalya si Alanya.
Eclipsa de Soare din 29 martie va fi una partiala pentru Romania, avand o obscuratie de peste 71%. Primul contact al penumbrei va avea loc la 12:44:31 (ora locala), maximul va fi atins la 13:57:22, iar ultimul contact al penumbrei va fi la 15:09:19.
A doua eclipsa de Soare a anului 2006 va avea loc pe 22 septembrie si va fi o eclipsa inelara. Aceasta va incepe pe coasta de nord-est a Americii de Sud si va oferii conditii optime si deosebite de observatie pentru Guyana, Surinam si Guyana Franceza. Ulterior eclipsa inelara se va desfasura de-a lungul Oceanului Atlantic. Pentru Romania aceasta eclipsa nu va fi vizibila sub nici o forma, faza de partialitate cuprinzand doar vestul si sudul Africii. Deosebit la aceasta eclipsa este faptul ca durata de inelaritate va dura extrem de mult, ajungand pana la 7 min si 9 sec. Aceasta se datoreaza faptului ca pe 22 septembrie Luna se va afla la cea mai mare distanta de Pamant de pe orbita sa.
In noaptea de 15 martie 2006 va avea loc o eclipsa partiala de Luna, emisfera sudica a Lunii fiind eclipsata incepand cu ora 23:47 (ora locala a Romaniei) pana la 04:13, maximul fiind atins la ora 01:47.
Eclipsa de Luna din 7 septembrie 2006 va fi de asemenea una de partialitate redusa, doar maxim 19% din suprafata Lunii fiind eclipsata de Pamant. Eclipsa de Luna va incepe dupa ora 18 (ora locala a Romaniei) si se va termina dupa ora 23, atingand maximul de eclipsare la orele 20.
Curenti meteorici
Curentii meteorici ne vor incanta privirea si in 2006. Astfel, curentul Perseidelor va avea o vizibilitatea optima in ultimele ore ale noptii din 13 august. Maximul Leonidelor este asteptat de astronomi pe 19 noiembrie.
Pe langa curentii meteorici mentionati anterior, care sunt printre cele mai cunoscute si spectaculoase evenimente meteorice anuale, merita mentionat si maximul urmatorilor curenti meteorici: Virginide – 24.03.2006; Lyride – 22.04.2006; Orionide – 21.10.2006; Geminide – 14.12.2006; Urside – 22.12.2006.
Vizibilitatea planetelor sistemului nostru solar
Planeta Mercur va fi vizibila pe cerul serii incepand cu mijlocul lunii februarie, pana la inceputul lunii martie si in primele 3 saptamani ale lui iunie. Pe cerul diminetii se va arata dupa a doua jumatate a lui aprilie si de la sfarsitul lunii noiembrie pana la inceputul lui decembrie.
Venus va fi vizibila seara (Luceafar de seara) in primele saptamani ale lui ianuarie si apoi de Craciun. In rest, cu exceptia zilelor in care va fi in conjunctie, Venus va fi vizibila dimineata (Luceafar de dimineata), foarte aproape de orizont.
Marte se poate observa seara, pana la inceputul lunii iulie. Pana la conjunctia din 23 octombrie stralucirea aparenta a planetei va scade treptat. Dupa conjunctie Marte va fi vizibila pe cerul diminetii, incepand cu mijlocul lui decembrie.
Jupiter se poate observa in conditii optime incepand din luna martie pana in iunie. Saturn se poate observa din luna ianuarie pana in martie, iar apoi din luna noiembrie va fi vizibila pe cerul diminetii.
Uranus, Neptun si Pluto se vor putea observa cu 6 saptamani inainte si cu 6 saptamani dupa opozitiile acestora.
Misiuni spatiale
In domeniul spatial un eveniment deosebit va fi lansarea pe 22 martie a primului zbor echipat al lui 2006, care va fi executat de catre rusi. Acestia vor lansa la bordul unei rachete de tip Soyuz, misiunea intitulata TMA-8, care va ramane atasata la ISS pentru circa 6 luni.
Americanii au planificate pentru 2006 doua zboruri echipate: pe 3 mai este planificat un nou zbor al navetei Discovery, care va purta misiunea STS-121 catre ISS; al doilea zbor echipat catre ISS este programat pentru luna iulie, la bordul navetei Atlantis, misiunea NASA purtand numele de cod STS-115.
Pe langa evenimentele astronomice enumerate mai sus, in 2006 vom avea parte cu siguranta si de alte evenimente, pe care site-ul nostru vi le va prezenta cu aceeasi regularitate si seriozitate ca si pana acum.
Referinte:
Adauga comentariu