Vorbeam in prima parte a acestui articol despre noutatile de la AME, si promiteam niste lucruri mai interesante pentru partea a doua. O mica firma din Olanda, numita Mesu-Optics, a adus una din cele mai interesante, si neobisnuite monturi ecuatoriale pe care am vazut-o eu vreodata. Mesu-Mount face parte din categoria grea, putand duce doua [...]
Vorbeam in prima parte a acestui articol despre noutatile de la AME, si promiteam niste lucruri mai interesante pentru partea a doua.
O mica firma din Olanda, numita Mesu-Optics, a adus una din cele mai interesante, si neobisnuite monturi ecuatoriale pe care am vazut-o eu vreodata. Mesu-Mount face parte din categoria grea, putand duce doua telescoape de 65kg fiecare. Este actionata de un sistem de motoare servo de la firma StellarCat printr-un mecanism cu frictiune, considerat a fi cel mai rigid si mai eficient, si mai precis sistem existent. Compusa din doua corpuri de 25kg fiecare, montura e mai degraba una de observator, decat una mobila. Ea poate fi comandata in sistem GoTo cu un modul ArgoNavis, sau cu un planetariu de pe un computer, cu o precizie a cautarii mai buna de 30 secunde de arc. Datorita sistemului cu frictiune, montura nu are Backlash si nici alunecare la meridian. Cu motoarele mai sus mentionate, eroarea periodica este relativ mare, de +/-15 secunde de arc, dar prin inlocuirea lor cu motoare Maxon se ajunge la +/-2 secunde, la o perioada de circa 10 minute.
Pretul unui astfel de agregat este de 7500 euro, pret foarte bun in raport pretul altor monturi cu aceeasi sarcina suportata. Mai trebuie sa adaug la avantaje, faptul ca montura nu necesita contra greutati, iar faptul ca duce doua telescoape de maxim 65 kg fiecare, in paralel, poate duce la folosirea pentru ghidare a unui telescop cu apertura mult mai mare decat obisnuitele lunete de mici dimensiuni, si de aici, o mult mai mare precizie. Evident, aceste consideratii au la baza datele avansate de producator. Ramane de vazut daca in practica lucrurile sunt asa, dar eu unul cred ca daca aceasta firma ar face o astfel de montura, dar intr-o varianta mai mica si mai ieftina, ar avea un succes destul de mare.
O alta firma mica, de data aceasta din Germania, Reise-Teleskop, (in traducere, telescop de calatorie), a prezentat primul telescop fabricat in Europa dupa schema optica conceputa de opticianul Ed Jones, si numita Schiefspiegler. Este vorba de un dobson de 200mm, F/8, in sistem truss, cu obstructie zero, si doua lentile de corectie plasate in fata focuserului. Nu am date despre calitatea oglinzi utilizate de cei de la Reise-Teleskop la fabricarea acestui instrument, dar daca asa cum se pare, utilizeaza oglinzi de la Orion Optics, atunci e intradevar posibil ca acest telescop sa dea performante asemenea unui apocromat, la un pret mult mai mic. Mai mic decat al unui apo, pentru ca in comparatie cu un alt dobson de acelasi diametru, pretul acestui Schiefspiegler este destul de mare, de 1840 de euro.
As vrea sa remarc la acest telescop, ca si la celelalte produse ale acestei firme, folosirea unor tuburi de aluminiu foarte subtiri, dar care sunt curbate la montare, si astfel tensiunea indusa asigura o mai mare rigiditate la o greutate mai redusa. E o solutie pe care si alti ATM-isti o pot incerca.
Un adevarat Ferrari al telescoapelor, firma Italiana Officina Stellare a prezentat superbele sale creatii, al caror pret este insa, ”astronomic”. As remarca insa prezenta la standul lor a unui telescop pe care nu am reusit sa il identific. Extrem de scurt, mai scurt decat ultrarapidul Riccardi-Honders de 300mm F/3, acest telescop pare a fi un fel de maksutov dupa cum se vede in fotografia alaturata, dar asa cum spuneam, nu am gasit nici o data despre el, nici pe site-ul firmei, nici pe cel al expozitiei. Poate ma ajutati voi sa il identific.
Firma Gerd Neumann a prezentat, in afara deja cunoscutelor folii luminiscente pentru calibrarea flatfieldurilor foto, un nou ocular Ronchi. Nimic neobisnuit, cu exceptia pretului, de doar 38,20 euro, mult mai mic decat ce am vazut pana acum pe piata europeana.
La aceasta expozitie au participat si cateva creatii ale constructorilor amatori germani, foarte numerosi si inventivi. Dintre cele pe care le-am observat, as nota telescopul binocular pus pe o casca de motociclist, dar mai ales un mare telescop binocular montat pe un scaun. Daca la el s-ar monta un sistem de incalzire si o patura, cred ca ar fi telescopul ideal.
In incheiere, as vrea sa-mi exprim parerea de rau ca nu am putut sa va ofer o imagine mai detaliata a acestei foarte interesante expozitii, dar vizita mea acolo a fost doar prin internet.
One Response
It’ll be interesting to see if the mount lives up to its specifications in practical use.