100 Ore de Astronomie

Unul dintre cele mai ambitioase proiecte al AIA2009 – Anul International al Astronomiei (sau IYA2009 – International Year of Astronomy) este initiativa 100 Ore de Astronomie (100 Hours of Astronomy sau pe scurt 100HA). Scopul acestui proiect, ce se va desfasura la scara globala, este de a organiza evenimente publice cu profil astronomic, precum observatii [...]

Unul dintre cele mai ambitioase proiecte al AIA2009 – Anul International al Astronomiei (sau IYA2009 – International Year of Astronomy) este initiativa 100 Ore de Astronomie (100 Hours of Astronomy sau pe scurt 100HA).

Scopul acestui proiect, ce se va desfasura la scara globala, este de a organiza evenimente publice cu profil astronomic, precum observatii astronomice, lecturarea sa vizionarea unor materiale de profil, etc.

Ambitioasa, dar realizabila, este ideea de a efectua 100 ore de observatii astronomice cu public, in perioada 2 – 5 aprilie 2009. Scopul este ca in aceasta perioada 10 milioane de oameni sa priveasca prin telescop, la fel cum Galileo Galilei a realizat acest lucru pentru prima data, acum 400 ani.

Dupa cum mentiona colegul nostru Mircea Pteancu, in discutia  100 hours of astronomy / IAY 2009, acest obiectiv poate fi atins daca la actiune participa 100 000 de astronomi amatori, fiecare prezentand obiecte ceresti vazute prin telescop unui numar de 100 de observatori ocazionali.

Comunitatea noastra s-a organizat din timp si iata ca la initiativa lui Mircea Pteancu avem un numar, mic insa nu de neglijat, de astronomi amatori din Bucuresti, Arad, Iasi, Timisoara, etc care vor gazdui observatii astronomice cu public, in perioada 2 – 5 aprilie.

Tot din timp, aceasta initiativa a fost inscrisa in calendarul oficial al 100 Hours of Astronomy. Este primul si din pacate si singurul eveniment local inregistrat pana la ora actuala in calendarul global al 100HA.

Cu acceptul gazdelor sedintelor de observatii, acestia vor documenta evenimentul, notand urmatoarele detalii:

  • organizator
  • instrumente folosite
  • observatiile realizate
  • locatia
  • data
  • ora
  • numarul persoanelor atrase la eveniment

De comun acord, aceste detalii vor fi centralizate si impartasite cu organizatorii 100HA, cu care suntem in contact de ceva vreme.

Pentru a mediatiza acest eveniment siteul nostru pune la dispozitia fiecarui organizator un numar de cel putin 10 afise, in format A3, ce urmeaza a fi expuse in institutii de invatamant (scoli, licee, universitati), dar si in locuri publice, unde ne este permis si unde vom avea acces.

Realizarea si distribuirea afisului in forma tiparita a fost posibila cu sprijinul HoO Germany (www.hoo-germany.de), Telescop Expert (www.telescop-expert.ro) si AstroShop (www.astroshop.ro). Acestia sunt sponsorii nostri, pentru evenimentul organizat. Le multumim pentru suportul oferit!

De asemenea multumim lui Johann Tines, membru al forumului nostru, care ne-a pus la dispozitie imaginile utilizate in afis.

In scop mediatic, afisul poate fi utilizat in forma tiparita si de catre persoane care nu vor participa direct la evenimentul 100 Ore de Astronomie. De asemenea, persoanelor care vor sa popularizeze pe Internet evenimentul nostru, le este permisa utilizarea afisului sub forma de banner.
Afisul se poate descarca in diverse formate, de la urmatoarele adrese:

Pentru mai multe detalii si pentru a va inscrie ca si gazda a unui eveniment “100 Ore de Astronomie”, va aspteptam cu comentarii pe blog sau in forum.

8 Responses

01.25.09

Foarte interesant evenimentul, mi-ar face placere sa paricip cred ca se pot culege multe imformatii de acolo.

Bafta la organizare si sa adunati cat mai multi oamnei!

bafta

01.25.09

Eu voi participa cu un telescop Maksutov 127, si poate, si cu un refractor de 123mm. Datorita locatiei pe care mi-am propus-o, respectiv in centrul orasului, nu voi putea sa incerc sa arat oamenilor altceva decat Luna. Din experienta stiu ca daca incerc sa aduc oamenii in afara orasului, intr-o locatie mai buna din punct de vedere astronomic, nu ar venii nimeni. De aceea nu voi utiliza Newtonul.

01.25.09

Buna ziua sau cer senin noaptea ! Sunt foarte interesat de acest proiect . Din pacate locuiesc in Giurgiu si nu am cunostinte care sa detina vreun instrument optic pt scrutarea cerului .Prin intermediul acestui site doresc sa aflu daca sunt concetatean cu vreun detinator de telescop sau refractor ,in scopul de a incerca sa mediatizam si aici acest fenomen .Toate cele bune !

01.25.09

Puteti participa la urmatoarea discutie: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2798 unde ati putea afla daca sunt persoane din zona dvs.

01.25.09

cum este platita meseria de atronom

01.25.09

Salut pe toti inimosii din acest grup.
Imi face placere sa regasesc aici prieteni vechi alaturi de care am trait momente unice in vremuri de mult apuse.
D-nul Mircea Pteancu este unul dintre acestia, pe care il salut cu respect.
Va felicit pentru ca va mobilizati si va implicati in acest proiect.
Va invit sa intrati pe websiteul oficial in limba romana “100 de Ore de Astronomie” si sa folositi informatia si resursele care se gasesc acolo.
http://www.100deoredeastronomie.sarm.ro
Asteptam de la dvs. informatii despre actiunile pe care le organizati pentru a le putea promova prin sistemul de promovare al proiectului.
De asemenea, asteptam sigla/numele ascociatiilor, cluburilor sau grupurilor care organizeaza evenimente in perioada 2-5 aprilie pentru a le include pe posterul oficial local ce va fi finalizat in curand.

http://www.100deoredeastronomie.sarm.ro

Va doresc succes si nopti si zile senine.

Valentin Grigore

01.25.09

Felicitari! Tine-o tot asa pentru ca e doar meritul tau si al posturilor pe care le scrii aici.
Calitatea si unicitatea postarilor tale ne fac sa revenim pe blog si sa il citim zi de zi! Vei ajunge şi mai sus dacă vei continua aşa.
Cu stima,
Alexandru Popescu

01.25.09

Buna ziua,
nici nu pot sa va spun cat de laudabila este initiativa dumneavoastra de a promova aceasta stiinta numita astronomie. Avand in vedere interesul oamenilor inca de la inceputul omenirii de a studia cerul, e pacat ca din ce in ce mai putini dintre noi mai ridica ochii pentru a vedea cerul.
Nimic nu e mai frumos decat cerul vazut prin oculatorui unui telescop intr-o noapte senina.

Sa speram ca acest eveniment nu va fi unic, iar ideea va fi preluata si de alti pasionati de astronomie.

Cu mult respect,
Bogdan

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Taur-Pleiade-Marte_19-02-2006.jpg

Recomandari

Fazele LuniiVechime Luna: 9 zile

Distanta: 57 raze terestre
Latitudine ecliptica: -2°
Longitudine ecliptica: 250°

Arhiva